Mόνο μία απορία έχω σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα: Ποιος είναι ο στόχος της; Είναι να πάρει ένα μάθημα η Χαμάς ή η εξάλειψή της; Ελπίζω να είναι το πρώτο. Να σας εξηγήσω γιατί. Ημουν ένας από τους λίγους που ήδη από το 2006 υποστήριζαν ότι το Ισραήλ, στην πραγματικότητα, κέρδισε τον πόλεμο που ξεκίνησε στον Λίβανο η Χεζμπολάχ. Χρειάζεται να μελετήσει κάποιος εκείνον τον πόλεμο και το αποτέλεσμά του για να κατανοήσει τη Γάζα και ότι αυτή αποτελεί μέρος ενός στρατηγικού παιχνιδιού στην αραβοϊσραηλινή αρένα. Κάτι που θα απαιτήσει μια νέα προσέγγιση από το επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα. Ο στρατός του Ισραήλ δεν νοιαζόταν για την επόμενη ημέρα μετά τον πόλεμο στον Λίβανο, τότε που η Χεζμπολάχ διακήρυξε τη νίκη της και ο ισραηλινός Τύπος την ήττα της χώρας του. Νοιαζόταν για την ημέρα μετά την επομένη, όταν οι άμαχοι του Λιβάνου θα έλεγαν στα στελέχη της Χεζμπολάχ: « Τι σκεπτόσασταν; Κοιτάξτε τι καταστροφή φέρατε στον ίδιο σας τον λαό!Για ποιον λόγο;Για ποιον;».

Να τι είπε ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, την ημέρα μετά την επομένη, για την απόφασή του να ξεκινήσει εκείνον τον πόλεμο: «Με ρωτάτε,αν γνώριζα στις 11 Ιουλίου (…)ότι η επιχείρηση εκείνη θα οδηγούσε σε τέτοιον πόλεμο, θα διέταζα την πραγματοποίησή της;Λέω “όχι, σίγουρα όχι” ».

Αυτό ήταν το μάθημα που πήρε η Χεζμπολάχ. Η Χεζμπολάχ θα το σκεφτεί τρεις φορές την επόμενη φορά. Αυτό είναι πιθανότατα το μόνο που το Ισραήλ μπορεί να επιτύχει με αντίπαλο που δεν είναι ένα άλλο κράτος.

Στη Γάζα ακόμη δεν μπορώ να πω αν το Ισραήλ προσπαθεί να εξαλείψει τη Χαμάς ή αν προσπαθεί «να της δώσει ένα μάθημα» .

Αν επιδιώκει την καταστροφή της Χαμάς, οι απώλειες θα είναι τρομακτικές και το αποτέλεσμα θα είναι ένα χάος, του τύπου της Σομαλίας. Αν επιδιώκει να δώσει ένα μάθημα στη Χαμάς, το Ισραήλ ενδεχομένως να επιτύχει τους στόχους του.

Αυτό όμως απαιτεί διπλωματία. Το Ισραήλ αναγνωρίζει de facto το δικαίωμα της Χαμάς να κυβερνά στη Γάζα. Σε αντάλλαγμα, η Χαμάς θα πρέπει να δώσει σημάδια προθυμίας να αναλάβει την ευθύνη μιας κατάπαυσης του πυρός μεγάλης διαρκείας και να εγκαταλείψει τις προσπάθειες αλλαγής του υφισταμένου στρατηγικού καθεστώτος στην περιοχή, αναπτύσσοντας πυραύλους όλο και μεγαλύτερου βεληνεκούς. Αυτή είναι η μόνη συμφωνία. Ας της δώσουμε μια ευκαιρία.