Ηταν «συγκινητικό, αλλά ίσως όχι πολύ ευγενικό». Αυτό ήταν το σχόλιο του ιταλού υπουργού Εξωτερικών Φρατίνι για την τελευταία συμμετοχή της Κοντολίζα Ράις σε διάσκεψη των ομολόγων της. Το «συγκινητικό» αναφερόταν στα θερμά λόγια που αντάλλαξαν με την απερχόμενη υπουργό όλοι οι υπουργοί που πήραν μέρος στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα. Το «όχι πολύ ευγενικό» στο ότι δεν της έκαναν κανένα (πολιτικό) χατίρι. Οι «26» του ΝΑΤΟ ούτε πρόσκληση έστειλαν στην Ουκρανία και στη Γεωργία να αρχίσουν ενταξιακές συνομιλίες με τη Συμμαχία ούτε «όρους και προϋποθέσεις»- όπως τους είχε ζητήσει- έβαλαν στην επανάληψη των συνομιλιών του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Φανερά εκνευρισμένος ο υφιστάμενός της υφυπουργός κ. Φριντ μίλησε για «απροθυμία της Ευρώπης να αντιληφθεί πλήρως τα προβλήματα ασφαλείας» και ο βοηθός υφυπουργός κ. Μπράιζα δεν έκρυψε την «έκπληξη και την ενόχλησή» του για την «προθυμία» που δείχνει η Ευρώπη να συζητήσει την πρόταση του προέδρου Μεντβέντεβ για ένα νέο σύμφωνο ασφαλείας το οποίο θα περικλείει όλη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Ενα τέτοιο σύμφωνο «περιττεύει και αποτελεί προσπάθεια της Ρωσίας να εξασθενίσει το ΝΑΤΟ» δήλωσε.

Πολλοί Ευρωπαίοι διαφωνούν. Ο γερμανός υπουργός Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι υπάρχει πάντοτε «ενδιαφέρον» για ένα «σύμφωνο συνεργασίας και ασφαλείας» που θα εκφράζει τη σημερινή πραγματικότητα. Την προθυμία της «να συζητήσει κάθε θετική πρόταση» για την ασφάλεια εκδήλωσε και η Γαλλία ενώ η Ισπανία, η Ιταλία και άλλες χώρες εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να συζητήσουν το ρωσικό είτε «όποιο άλλο σχέδιο για την ασφάλεια και συνεργασία μας», κατά δήλωση του ισπανού υπουργού Εξωτερικών Μορατίνος. Ωστόσο, υπάρχει σοβαρή διάσταση μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής και αυτό ήταν φανερό στην υπουργική διάσκεψη του ΟΑΣΕ στο Ελσίνκι, την περασμένη εβδομάδα.

Αυτές οι δύο διεθνείς διασκέψεις έδωσαν και την ευκαιρία στους Ευρωπαίους να στείλουν ένα μήνυμα στη νέα πολιτική ηγεσία της Ουάσιγκτον. Κατά κάποιον τρόπο έλαβαν αποφάσεις, δημιούργησαν τετελεσμένα και καλείται τώρα ο πρόεδρος Ομπάμα να προσαρμόσει αναλόγως την πολιτική του. Η απόφασή τους να επαναλάβουν τον διάλογο ΝΑΤΟ- Ρωσίας το ταχύτερο, σε επίπεδο πρέσβεων αρχικά αλλά με προοπτική να αναβαθμιστεί στη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, εκφράζει «το γεγονός ότι η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι κάθε απόπειρα απομόνωσης ενός κύριου συνεργάτη στο εμπόριο και στην ενέργεια θίγει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα» δήλωσε βρετανική πηγή. Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Σέφερ θυμήθηκε ότι στόχος της Συμμαχίας ήταν και είναι «μια Ευρώπη στην οποία η Ρωσία θα παίζει σημαντικό ρόλο ως υπεύθυνος μεγάλος εταίρος». Οσον αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Γεωργίας και της Ουκρανίας ο κ. Σταϊνμάγερ ήταν σαφής: «Δεν βλέπω κανένα λόγο να πάμε πέρα από όσα είχαμε συμφωνήσει στο Βουκουρέστι», γεγονός που το ΒΒC ερμήνευσε ως εξής: «Είναι βέβαιο ότι καμιά τους δεν πρόκειται να γίνει σύντομα μέλος του ΝΑΤΟ. Ας το σκεφτεί η Ουάσιγκτον».

eust@dolnet.gr