Στην περίοδο που διανύουμε, κατανοούμε ότι είναι δύσκολο για μια επιχείρηση να εστιάζει στη φροντίδα και στην ποιότητα ζωής των εργαζομένων της, όταν άλλες εταιρείες αγωνίζονται απλώς για να επιβιώσουν. Είναι όμως τώρα ιδιαίτερα σημαντικό να θυμίσουμε ότι ένας από τους κυριότερους λόγους δημιουργίας και διατήρησης ενός εξαιρετικού εργασιακού περιβάλλοντος είναι ακριβώς για να βοηθήσει τις εταιρείες να αντέξουν σε δύσκολες συνθήκες σαν αυτές που διανύουμε. Το Great Ρlace to Work Ιnstitute συνεργάζεται με εταιρείες για να αξιολογήσει τα δυνατά τους στοιχεία αλλά και τις ευκαιρίες βελτίωσης που παρουσιάζονται και να τις βοηθήσει να αναπτύξουν συμπεριφορές που χτίζουν εμπιστοσύνη μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων. Στη παρούσα περίοδο με τη κρίση στην αγορά, την ύφεση, τις περικοπές, τις απολύσεις και τις φημολογούμενες, ως επί το πλείστον, δυσοίωνες εξελίξεις δεν ξαφνιάζει κανέναν να μάθει ότι πολλές εταιρείες χάνουν την προσήλωσή τους στο να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον.

Τώρα όμως είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναρωτηθούν οι διοικούντες αν η παρούσα συμπεριφορά τους αυτή την περίοδο ενισχύει ή όχι το αίσθημα εμπιστοσύνης. Πώς μπορούν να επικοινωνούν και να ενημερώνουν με τρόπο που να είναι ειλικρινής και ταυτόχρονα να καθησυχάζει; Η συνέχιση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η ενίσχυση της αμφίδρομης επικοινωνίας με τους εργαζομένους, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, μπορούν να συμβάλουν στο να παραμείνει η εταιρεία παραγωγική, καινοτόμος και επιτυχημένη.

Παρουσιάζουμε, προς έμπνευση, κάποιες από τις πρακτικές που εφαρμόζονται από τις 10 εταιρείες(*) με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα για το 2008 και αφορούν παροχές και διευκολύνσεις που προσφέρουν αυτές οι εταιρείες στους υπαλλήλους τους, με στόχο να εκφράσουν και να δείξουν το ενδιαφέρον τους για τον άνθρωπο εργαζόμενο, τη βοήθειά τους για την εξισορρόπηση της προσωπικής και επαγγελματικής του ζωής, τη συμπαράστασή τους στις δύσκολες στιγμές του και τον σεβασμό της διαφορετικότητάς του. Μερικές από αυτές τις πρακτικές απαιτούν κάποια οικονομική επένδυση εκ μέρους της εταιρείας, κάποιες άλλες όμως απαιτούν αποκλειστικά ενδιαφέρον, ενασχόληση και μέριμνα για τους εργαζομένους.

Ο κ. Δ. Γκανούδης είναι πρόεδρος του «Great place to work» στην Ελλάδα.