Ωστε οι πολιτικοί λαδώνονται… Οι υπουργοί παίρνουν μίζες για δουλειές που υπογράφουν; Στα κομματικά ταμεία μπαίνει «μαύρο χρήμα» για τις προεκλογικές εκστρατείες; Οποία η έκπληξη.

Η όλη ιστορία με τη Siemens έχει πλέον υπερβεί την τραγική της διάσταση. Παρακολουθούμε μια comedia grottesca όπου οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου βγαίνουν στην πασαρέλα και καταγγέλλουν αλλήλους.

Τους ακούς και αναρωτιέσαι: «Καλά, εκείνοι δεν κυβερνούσαν ως το 2004;» ή «αυτοί δεν κυβερνούν από το 2004»; Εκείνοι και αυτοί δεν είναι που όταν τολμούσες να ψελλίσεις κάποιες υπόνοιες για μίζες κραύγαζαν ότι αυτά είναι συκοφαντίες και όποιος έχει αποδείξεις να πάει στον εισαγγελέα;

Και τώρα όλος ο θίασος έχει βγει επί σκηνής και πληροφορεί το φιλοθέαμον κοινό στην πλατεία ότι υπάρχει ηθικόν ζήτημα, ζητεί κάθαρση (αλήθεια, ποιος θα την κάνει;) και απειλεί ότι το σύστημα θα καταρρεύσει. Ψυχραιμία, παιδιά της Ελλάδας. Κατ΄ αρχάς το φιλοθέαμον κοινό διασκεδάζει αφάνταστα με τις ατάκες σας. Τύφλα να ΄χουν ο Λαζόπουλος, ο Χατζηχρήστος, ο Αυλωνίτης, ο Βέγγος στις καλύτερες στιγμές τους. Δεύτερον, σας διαφεύγει ότι το φιλοθέαμον κοινό το είχε τούμπανο αυτό που εσείς είχατε κρυφό καμάρι. Τρίτον, και γιατί νομίζετε ότι το φιλοθέαμον κοινό φοβάται την κατάρρευση του συστήματος που γέννησε την εκποίηση του κράτους σε όποιον προσφέρει καλύτερες τιμές; Τι το χειρότερο μπορεί να αναμένει;

Oι Ρομπέν της κάθαρσης δεν πείθουν. Ολοι υποψιάζονται ότι δεν θέλουν να ελευθερώσουν τον βασιλιά Ριχάρδο αλλά να παραμείνουν σφετεριστές της εξουσίας και να κρατήσουν και το σεντούκι με τα λύτρα για την απελευθέρωσή του. Το θέαμα είναι διασκεδαστικό αλλά όχι σκανδαλιστικό.

Γιατί στην Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν υπάρχει σκάνδαλο που μπορεί να σκανδαλίσει την κοινή γνώμη. Αρα δεν υπάρχει σκάνδαλο. Δεν υπάρχει κοινωνική αγανάκτηση, μόνο χαμόγελα ειρωνείας και «αϊ σιχτίρ». Γιατί δεν μπορείς να αγανακτείς στο διηνεκές. Και οι πολίτες παρακολουθούν εδώ και πολλά χρόνια τη μεταβολή του κράτους σε κερδοσκοπική εταιρεία και των πολιτικών σε υπαλλήλους ή συνεταίρους ιδιωτικών συμφερόντων. Εδώ και πολλά χρόνια βλέπουν ότι τη χώρα δεν κυβερνά το κόμμα που ψήφισαν για τις προτάσεις του, για την ιδεολογία του, αλλά το «κόμμα του χρήματος».

Oπως γράφουν οι ιστορικοί «η πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οφείλεται στη διαφθορά της διοίκησης και στην καταπάτηση των νόμων και όχι στα όργια του “Σατυρικού”». Αλλά στην Ελλάδα του 21ου αιώνα οι πολιτικοί έχουν να κάνουν καλύτερες δουλειές από το να διαβάζουν Ιστορία.

vmoulopoulos@dolnet.gr