Στης ακρίβειας τον καιρό με την ξέφρενη πορεία των τιμών του πετρελαίου και στην εποχή που η χώρα μας εγκαλείται για τη μη συμμόρφωσή της στις απαιτήσεις της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα η λύση φαίνεται να έρχεται από τα γαϊδουράγκαθα!..

Δεν πρόκειται ούτε για κάποιο χοντροκομμένο αστείο ούτε για λύση απελπισίας της νεοελληνικής παραδοξολογίας αλλά για ένα πολλά υποσχόμενο project του καθηγητή Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ν.Δαναλάτου που προωθεί πειραματικά την αγριαγκινάρα (στον Θεσσαλικό κάμπο λέγεται και γουμαράγκαθο). Ο τελευταίος, έχοντας πλέον κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την πατέντα της αγριαγκινάρας ως καυσίμου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και με τη μορφή πέλετ ή μπριγκέτας για θέρμανση, βρίσκεται πολύ κοντά στο να υλοποιήσει με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας και τη γαλλική εταιρεία Εlectra Βell το εγχείρημα της δημιουργίας μονάδας 50 ΜW στις παρυφές της πόλης. Το εγχείρημα έχει την έγκριση και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ενδιαφέρον αρχίζει να δείχνει και η ΔΕΗ καθώς η αγριαγκινάρα είναι φθηνή και οικολογική καύσιμη ύλη πολύ φθηνότερη από τον λιθάνθρακα και πολύ πιο φιλική στο περιβάλλον από όλα τα ορυκτά καύσιμα. Η συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να υποστηριχθεί από την καλλιέργεια της αγριαγκινάρας στον κάμπο της Καρδίτσας σε μια έκταση 120.000 στρεμμάτων.

Με βάση πειραματικές καλλιέργειες επί μία πενταετία στον Θεσσαλικό κάμπο η αγριαγκινάρα αποδίδει 2,5-3 τόνους ξηρής μάζας για τα ποτιστικά και 1,5 τόνο για τα ξηρικά χωράφια ανά στρέμμα, ενώ η εταιρεία υπόσχεται τιμές περί τα 75 ευρώ τον τόνο οι οποίες θα παρακολουθούν και τις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Αρα πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια η οποία θα αποδίδει περί τα 150-200 ευρώ το στρέμμα και μάλιστα με μηδαμινό κόστος παραγωγής αφού πρόκειται για πολυετές φυτό (ζιζάνιο) που δεν έχει απαιτήσεις σε λίπανση και άρδευση. Πρόκειται λοιπόν για καλλιέργεια άκρως ανταγωνιστική προς τα σιτηρά, το καλαμπόκι ή το βαμβάκι, αφού με βάση την εξαιρετική θερμογόνο δύναμη που έχει η ξηρή μάζα (το καλάμι του φυτού) ένα στρέμμα αγριαγκινάρας αποδίδει περίπου 900 λίτρα ισοδυνάμου πετρελαίου.

Ο μόνος ενδοιασμός θα μπορούσε να είναι ηθικής τάξεως, με δεδομένο ότι τα βιοκαύσιμα έρχονται να δημιουργήσουν προβλήματα στο παγκόσμιο διατροφικό ισοζύγιο. Ωστόσο η αγριαγκινάρα είναι «non food» φυτό και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βιοκαύσιμο δεύτερης γενιάς αφού χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη η βιομάζα του, ενώ ο καρπός του αποτελεί ζωοτροφή και βέβαια έχει μικρές εδαφολογικές απαιτήσεις, άρα μπορεί να καλλιεργηθεί σε υποβαθμισμένες γαίες.

Ο κ. Ι. Κολλάτος είναι ηλεκτρολόγος- μηχανολόγος.