Η Εurostat προέβη πρόσφατα σε πολύ σοβαρές επισημάνσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2007.

Πρώτον, αμφισβητεί το ύψος των πλεονασμάτων των ασφαλιστικών Ταμείων (ΟΚΑ) και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Δεύτερον, προσδιορίζει το ύψος του δημοσίου χρέους κατά 2 δισ. ευρώ υψηλότερο απ΄ ό,τι η κυβέρνηση εκτιμούσε στον προϋπολογισμό.

Τρίτον, υπολογίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2007 στο 2,8% του ΑΕΠ- από 2,7% που το εκτιμούσε η κυβέρνησηκαι επισημαίνει διαφορές στις καταγραφές των χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση για το 2006 και το 2007, καθώς και ουσιαστικές στατιστικές διαφορές σε ποσά που φτάνουν στο 0,6% του ΑΕΠ.

Οι επισημάνσεις της Εurostat επιβεβαιώνουν πλήρως την κριτική που εδώ και καιρό είχαμε διατυπώσει ως ΠαΣοΚ – και μάλιστα γραπτώς- στην εισηγητική έκθεση για τον προϋπολογισμό του 2008. Η κυβέρνηση συστηματικά υποεκτιμά τις δαπάνες και υπερεκτιμά τα πλεονάσματα, για να υποστηρίξει το επιχείρημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Τα ελλείμματα των νοσοκομείων, τα τρία τελευταία χρόνια, ανέρχονται περίπου σε 3 δισ. ευρώ, χωρίς να καταγράφονται πουθενά. Τα δήθεν πλεονάσματα των ΟΚΑ και ΟΤΑ ύψους 4,3 δισ. ευρώ είναι πλασματικά. Οι εθνικολογιστικές προσαρμογές ύψους 1,7 δισ. ευρώ διαμορφώνονται κατά το δοκούν. Οι πραγματικές δαπάνες τόκων για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους δεν καταγράφονται όπως θα έπρεπε στο έλλειμμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, ο συνυπολογισμός όλων αυτών οδηγεί σε ένα πραγματικό δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2007, το οποίο ξεπερνά την κόκκινη γραμμή του 3% του ΑΕΠ.

Η εικονική βάση του προϋπολογισμού του 2007 οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ο προϋπολογισμός του 2008 είναι και αυτός εικονικός. Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών επιμένει να μην αναθεωρεί τους στόχους για τον προϋπολογισμό, όταν μάλιστα έχουν αναθεωρηθεί προς το χειρότερο βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, όπως ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός και το κόστος των πρώτων υλών.

Είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να προχωρήσει αμέσως στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού, με μέτρα που θα περιορίζουν τις καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου τομέα και θα αυξάνουν τα έσοδα, μέσω- κυρίωςτης καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Σε κάθε περίπτωση, το βάρος της δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν θα πρέπει να το πληρώσουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα με πρόσθετα φορολογικά μέτρα, ούτε οι δημόσιες επενδύσεις με μέτρα που θα οδηγούν στην περαιτέρω συρρίκνωσή τους.

Η κυρία Λούκα Κατσέλη είναι βουλευτής Επικρατείας, εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα Οικονομίας.