Αυτές τις ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας θλιβερής πραγματικότητας που μαστίζει τους αθλητικούς χώρους όχι μόνο της Ελλάδας αλλά όλου του κόσμου. Το ντόπινγκ, ιδίως σε περιόδους πριν από τη διεξαγωγή μεγάλων διοργανώσεων, όπως Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, είναι συνηθισμένο φαινόμενο εδώ και δεκαετίες. Ο σκληρός ανταγωνισμός απαιτεί τα μέγιστα σε προσπάθεια και πειθαρχία και συνδέεται άμεσα με το φαινόμενο του ντόπινγκ.

Στην πρώτη, λοιπόν, προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προσεγγίσει θέματα αθλητισμού, στη Λευκή Βίβλο για τον Αθλητισμό, ήταν αναμενόμενο το θέμα αυτό να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Προτείνεται, μεταξύ άλλων, τακτικότερη συνεργασία και έλεγχοι στα κράτη-μέλη μέσω των εργαστηρίων ανίχνευσης απαγορευμένων ουσιών.

Στον αγώνα κατά του ντόπινγκ όλοι συμφώνησαν με την πρόταση να αντιμετωπίζεται το εμπόριο παράνομων ουσιών ντόπινγκ όπως ακριβώς το εμπόριο ναρκωτικών. Γιατί, στην ουσία, τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής που διατίθενται στους αθλητές είτε από τους υπεύθυνους-ανεύθυνους είτε μέσω του Διαδικτύου δεν υπονομεύουν μόνο την αρχή του ανοικτού και δίκαιου ανταγωνισμού, αλλά θέτουν την υγεία των αθλητών και των αθλητριών σε κίνδυνο.

Στη Λευκή Βίβλο, λοιπόν, δίνεται μεγάλη έμφαση στην αρτιότερη ενημέρωση και εκπαίδευση των νέων αθλητών σχετικά με τις ουσίες ντόπινγκ, τη συνταγογράφηση φαρμάκων που μπορεί να τις περιέχουν, καθώς και τις επιπτώσεις των ουσιών αυτών για την υγεία τους.

Επόμενο σημαντικό θέμα στο πλαίσιο της Λευκής Βίβλου για τον Αθλητισμό είναι η πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Τα δικαιώματα αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων για τον επαγγελματικό αθλητισμό στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, τα δικαιώματα των αθλητικών εκδηλώσεων είναι καθοριστική πηγή εσόδων για πολλούς ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης.

Είναι γεγονός ότι τα 27 κράτη-μέλη δεν εφαρμόζουν κοινή πρακτική στην πώληση των δικαιωμάτων των μέσων ενημέρωσης. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακολουθεί μια πολιτική υπέρ μιας γενικευμένης απελευθέρωσης της αγοράς. Ως εκ τούτου, δεν αποδέχεται τη συλλογική πώληση που εφαρμόζει η πλειονότητα των κρατών-μελών για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης, με την πρόφαση ότι βλάπτει τον ανταγωνισμό.

Με τη Λευκή Βίβλο το Κοινοβούλιο αναγνωρίζει τη σημασία μιας δίκαιης αναδιανομής των εσόδων μεταξύ αθλητικών σωματείων, ακόμη και των πιο μικρών, μεταξύ του επαγγελματικού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού, η οποία εξασφαλίζεται μόνο μέσω της συλλογικής πώλησης, ως πρακτική αλληλεγγύης για τους μικρούς συλλόγους.

Οσον αφορά το αθλητικό στοίχημα, στην έκθεση του Κοινοβουλίου όλοι συμφώνησαν ότι η απελευθέρωση της αγοράς των στοιχημάτων θα δημιουργήσει πρόβλημα στη χρηματοδότηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού εφόσον οι κρατικές λοταρίες του αποδίδουν σημαντικά έσοδα. Για τον λόγο αυτό, η Λευκή Βίβλος καλεί τα κράτημέλη και την Επιτροπή να υιοθετούν στο εξής ρυθμίσεις που εξασφαλίζουν την προστασία του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού αθλητισμού από τυχόν καταχρηστικές επιρροές που σχετίζονται με τα στοιχήματα. Επομένως η διατήρηση της αγοράς των στοιχημάτων ως έχει ενισχύει τη διαφάνεια αλλά και διαφυλάσσει τις κρατικές ενισχύσεις που χρηματοδοτούν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Είναι σημαντικό βήμα η επίσημη αναγνώριση του αθλητισμού στη νέα μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας από τα κράτη-μέλη. Βεβαίως και λαμβάνουμε υπόψη την ιδιαιτερότητα του αθλητισμού, αλλά είναι πολύ θετικό και για τα κράτη-μέλη, αλλά και για τον αθλητισμό στο σύνολό του, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορεί ουσιαστικά να συμπληρώνει και να προωθεί μια ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα αυτό.

Ο κ. Μ. Μαυρομμάτης είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού, ΜΜΕ και Πολυγλωσσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εισηγητής της έκθεσης για τη Λευκή Βίβλο για τον Αθλητισμό.