Προσδεθείτε! Το δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων είναι έτοιμο να ξεκινήσει και είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το πρώτο. Οπως εξήγγειλε ο πρώην εκσυγχρονιστής σοσιαλιστής και νυν σύμβουλος επί των εργασιακών του υπουργείου Απασχόλησης κ. Κουκιάδης, περιλαμβάνει, κατ΄ αρχάς, απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων, μείωση των αποζημιώσεων και μετατροπή των συμβάσεων αορίστου χρόνου σε ορισμένου. Κατ΄ αρχάς… Διότι ανατριχιάζω με την εικόνα του κ. Αλογοσκούφη μέσα στο Αrmani κοστούμι να εξειδικεύει τα μέτρα, εν ευθέτω χρόνω, δηλώνοντας ότι ή θα δεχθούμε να δουλεύουμε τον διπλάσιο χρόνο και να κερδίζουμε τα μισά ή μπορούμε να ψοφήσουμε της πείνας.

Το δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων ξεκίνησε, και η σκέψη που με κυριεύει είναι: αυτοί οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι.

Με επιμονή και υπομονή εξακολουθούν να υπόσχονται, αύριο, σε έξι μήνες, σε δύο χρόνια, σε τρία τέρμινα, καλύτερες ημέρες και εν τω μεταξύ πολλαπλασιάζουν τους θυλάκους της εξαθλίωσης.

Αλλά γι΄ αυτό δεν χολοσκάνε στην κυβέρνηση της ΝΔ. Οπως δηλώνει όπου βρεθεί και όπου σταθεί ο κ. Καραμανλής, «η ΝΔ θα πάει τη χώρα μπροστά». Αν τώρα η πράξη δεν συμφωνεί με τη θεωρία, αλλάζουμε την πράξη. Αλλάζουμε δηλαδή τα φώτα στους εργαζομένους. Και εδώ φθάνουμε στο περιεχόμενο της νέας μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων: παίρνουμε τη μάζα των ανέργων, την προσθέτουμε σε αυτήν των εργαζομένων και διαιρούμε διά του δύο τα μεροκάματα.

Ετσι οι επιχειρήσεις μειώνουν κατά το ήμισυ το κόστος εργασίας και εργαζόμενοι και άνεργοι μεταβάλλονται σε ημιανέργους. Οι οποίοι δεν θα πάρουν και ποτέ σύνταξη μετά τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. «Στοιχειώδες, Γουότσον», όπως θα έλεγε και ο Σέρλοκ Χολμς της Οικονομίας με μπλαζέ ύφος στους φίλους του επενδυτές στην άκρη της πισίνας του Εκάλη κλαμπ ύστερα από μια παρτίδα τένις.

Το δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων είναι έτοιμο να ανοίξει τον δρόμο για την κοινωνία του 20-80. Δηλαδή 20% που θα εργάζονται, θα διευθύνουν, θα κερδίζουν, θα μοιράζονται τον εθνικό πλούτο και 80% που θα βρίσκονται εκτός του πολιτισμού της εργασίας. Ενας στρατός περιθωριακών που θα αγωνίζεται να επιβιώσει υποαπασχολούμενος με μισθούς πείνας όπου και όταν το απαιτούν οι ανάγκες της παραγωγής ή κόβοντας το λαρύγγι του διπλανού για ένα πιάτο φαΐ, για μια δόση πρέζας.

vmoulopoulos@dolnet.gr