Το ότι η δημοσκόπηση της Κάπα Research αιφνιδίασε τα κόμματα εξουσίας δείχνει το πόσο έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα της χώρας.

Μπόρα είναι και θα περάσει, λένε στη ΝΔ και στο ΠαΣοΚ, εξορκίζοντας την εκτίναξη της δημοτικότητας του Αλέξη Τσίπρα στο 76,7% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 18,4% ως συγκυριακά φαινόμενα.

Αν το σύστημα δεν ήταν αυτιστικό, τουλάχιστον ένα εύρημα της δημοσκόπησης θα έπρεπε να το προβληματίσει: η απόλυτη απόρριψη των νέων της πολιτικής και των πολιτικών που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 35 χρόνια. Θα πρέπει να προβληματίσει τις γενιές του Πολυτεχνείου και της μεταπολίτευσης που έφτιαξαν και κυβερνούν την Ελλάδα του σήμερα.

Γιατί τα παιδιά των παιδιών «που θα άλλαζαν τον κόσμο» απορρίπτουν τους πατεράδες τους;

Γιατί άραγε ένας νέος που κάνει σήμερα την είσοδό του στον δημόσιο βίο αυτής της χώρας θα έπρεπε να εκτιμά αυτούς που οδήγησαν την οικονομία στα χέρια των ολίγων, διέλυσαν το Δημόσιο, εμπορεύτηκαν για μια «χούφτα ψήφους» τα ιδανικά τους, μετέτρεψαν την πολιτική αντιπαράθεση σε καβγάδες συμμοριών για τη νομή της εξουσίας, ελαστικοποίησαν (πολύ πριν από την εργασία) την πολιτική τους συνείδηση, τις πολιτικές προτάσεις τους, σε τέτοιο βαθμό ώστε ουδείς πλέον μπορεί να καταλάβει ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση και ποιος στην αντιπολίτευση;

Η νέα γενιά βρίσκεται αντιμέτωπη με συγκεκριμένα προβλήματα:

από την ανεργία ως το μάταιο των σπουδών, από την υλική αδυναμία να δημιουργήσουν οικογένεια ως την όλο και πιο ταξική- ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους- διάρθρωση της κοινωνίας. Οι νέοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κοινωνία που τους έχει αποκλείσει. Βαδίζουν σε έναν δρόμο που οδηγεί τη συντριπτική πλειονότητά τους στην περιθωριοποίηση.

Σε αυτές τις ανάγκες, σε αυτή την οργή των νέων το πολιτικό σύστημα εξουσίας μένει αδιάφορο. ΄Η προσφέρει εικονικούς παραδείσους στη «χώρα του πουθενά», γιατί μια νεολαία υπνωτισμένη, αναισθητοποιημένη δεν αντιδρά, δεν αμφισβητεί, δεν επαναστατεί στα κρατούντα.

Η Δημοκρατία όμως είναι σύγκρουση, αντίθεση, επανάσταση απέναντι στα κακώς κείμενα, αγωνία να πλησιάσεις τις ιδέες στα γεγονότα, πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, ικανότητα να ονειρεύεσαι. Και το να είσαι επαναστάτης σημαίνει, σε τελευταία ανάλυση, να είσαι νέος.

vmoulopoulos@dolnet.gr