H δήλωση του υπουργού Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη για κατάργηση του φόρου συναλλαγών στο ΧΑ είναι απολύτως ορθή. Υπάρχουν όμως σοβαρές επιφυλάξεις για τον τρόπο της πρακτικής εφαρμογής του φόρου υπεραξίας.

Η τουρκική κυβέρνηση, η οποία επέβαλε παρόμοιους φόρους υπεραξίας προ διετίας, αναγκάστηκε να τους πάρει πίσω μετά την πρακτική εφαρμογή ενός διμήνου. Στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ ισχύει η ΜΙFΙD και οι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές επεκτείνονται καθημερινά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συλληφθεί αυτός ο φόρος στην πηγή, ώστε να είναι ο ίδιος για όλους όπως ήταν στην Τουρκία για δύο μήνες. Επομένως, αν εφαρμοστεί, θα αφορά μόνο πολύ λίγους- «μικρούς» έλληνες επενδυτές.

Θα πρέπει το υπουργείο Οικονομίας να πάρει συγκεκριμένα μέτρα ώστε η Ελλάδα να γίνει διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και να αναπτυχθεί πολλαπλάσια το ΑΕΠ. Ο φόρος αυτός να μη γίνει αντικίνητρο ανάπτυξης και να μελετηθούν οι νόμοι στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Λουξεμβούργο που έχουν αναπτύξει υψηλής προστιθεμένης αξίας χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Γεννάται το εξής απλό ερώτημα: Ποιος έλληνας ιδιώτης που έχει τις σχετικές δυνατότητες δεν θα προσφύγει σε ξένες ή ελληνικές τράπεζες που ήδη έχουν εγκατασταθεί σε «offshore» χώρες στο εξωτερικό (Guernsey, Jersey, Λουξεμβούργο κτλ.), καθώς όλοι γνωρίζουν να ανοίγουν λογαριασμό και να αγοράζουν και να πωλούν μετοχές, παράγωγα, δομημένα προϊόντα κτλ., χωρίς κανέναν φόρο υπεραξίας και συναλλαγών; Ηδη γίνεται αυτό για να αποφευχθεί ο φόρος 0,15% επί των πωλήσεων ξένων μετοχών. Δεν θα επεκταθεί για το πολύ μεγαλύτερο θέμα του φόρου υπεραξίας; Σε άλλες περιπτώσεις ύπαρξης παρόμοιων φόρων επί της υπεραξίας 15% (επί των κερδών) χρηματοοικονομικών προϊόντων όπως είναι το 15% επί των κερδών συναλλαγών ξένου συναλλάγματος εκτός οργανωμένης αγοράς και δομημένων ομολόγων, γιατί δεν αποφέρουν έσοδα για το Δημόσιο, ενώ γίνονται δισεκατομμύρια ευρώ τέτοιες συναλλαγές ημερησίως και υπάρχουν ανάλογα κέρδη;

Οι ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες έχουν 100% έλληνες μετόχους και δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν booking, δηλαδή άνοιγμα λογαριασμού, σε χώρες εξωτερικού, όπως οι τράπεζες, ξένες και ελληνικές, και να εξυπηρετούν έλληνες επενδυτές.

Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομίας περί επιβολής φόρου 10% για διακράτηση κάτω των δύο ετών δεν λαμβάνει υπόψη τους ανωτέρω παράγοντες.

Ο κ. Αλ. Μωραϊτάκης είναι πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ και της Νuntius ΑΧΕΠΕΥ.