Τον Μάρτιο- αν όχι Απρίλιο και βάλε- ίσως να ξεκαθαρίσει, λένε, το ποιος θα λάβει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ. Ως τότε η Χίλαρι Ρόνταμ-Κλίντον και ο Μπάρακ Ομπάμα θα σωρεύουν και θα ξοδεύουν αφειδώς βουνά από δολάρια. Και θα διαφωνούν όχι στην ουσία των κυβερνητικών τους προγραμμάτων αλλά στο ύφος άσκησης της εξουσίας, ζυγίζοντας το ειδικό βάρος δόκιμων συνθημάτων: «εμπειρία» η μία, «αλλαγή» ο άλλος.

Πολλοί στην Αμερική, ακόμη περισσότεροι στην Ελλάδα (πόσοι συνέλληνες κάνουν τον κόπο να σηκώσουν για λίγο τα μάτια από τον «ομφαλό- το πάλαι ποτέ- της Γης», δηλαδή την ξεχασμένη ευρωπαϊκή επαρχία μας;), νομίζουν ότι ο Ομπάμα συμβολίζει κάτι πολιτικά καινούργιο, ριζοσπαστικό, ακόμη και «αριστερό».

Ουδέν αναληθέστερον! Ομπάμα ίσον κατεστημένο. Το μόνο που συμβολίζει αυτός ο επικοινωνιακά ταλαντούχος και ως προσωπικότητα συμπαθής Αφροαμερικανός είναι η χαμαιλεοντική δυνατότητα του αμερικανικού κατεστημένου να αλλάζει δέρμα (εν προκειμένω προς το πιο σκούρο) και προσωπείο. Υπό την αίρεση μάλιστα ότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, εφόσον εκκρεμούν τόσο η μάχη των εκλεκτόρων όσο και η ανηλεής μάχη των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Δεν είναι όμως καθόλου νωρίς για να δούμε ποιοι στηρίζουν τον γερουσιαστή του Ιλινόι, τον άνθρωπο που ξεκίνησε προωθώντας τα δικαιώματα των μαύρων εργατών του Σικάγου για να ονειρεύεται σήμερα με αξιώσεις τον εαυτό του στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Τον στηρίζουν, μεταξύ άλλων, ο αρχικερδοσκόπος των διεθνών χρηματιστηρίων Τζορτζ Σόρος, ο μεγαλοεπιχειρηματίας και δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη Γουόρεν Μπάφετ, ο «τελευταίος των Κένεντι» γερουσιαστής Εντουαρντ Κένεντι μαζί με την εναπομείνασα δυναστεία, η πάμπλουτη βασίλισσα των λαϊκιστικών τηλεοπτικών τοκ σόου Οπρα Γουίνφρεϊ, ο παππούλης εκδότης γνωστού «ανδρικού» περιοδικού Χιου Χέφνερ και σχεδόν όλο το «φιλελεύθερο» Χόλιγουντ πίσω από τις περιφράξεις των επαύλεων στο Μπέβερλι Χιλς.

Θέλετε και κάποιες από τις εταιρείες που επισήμως τον χρηματοδοτούν; Η JΡ Μorgan Chase, η Goldman Sachs, η USΒ, η Lehman Βrothers και άλλοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι πολυεθνικοί κολοσσοί της Γουόλ Στριτ. Κάποιοι από αυτούς φυσικά χρηματοδοτούν και τη Χίλαρι, για να έχουν να παίζουν σε όλα τα νούμερα της εκλογικής ρουλέτας!

Είπα Χίλαρι και νομίζω ότι εδώ πρέπει να τεθεί το ζήτημα της ουσίας: το πώς θα κυβερνήσουν οι δύο μονομάχοι, εφόσον δεν νεκραναστηθούν οι Ρεπουμπλικανοί στο πρόσωπο, όπως όλα δείχνουν, του Τζον Μακ Κέιν.

Τρεις είναι οι πολιτικοί άξονες και της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ και του νέου αστέρα. Πρώτον, να κλείσει η πληγή του πολέμου στο Ιράκ· δεύτερον, να αποκτήσουν στοιχειώδη ασφάλεια και περίθαλψη πάνω από 40 εκατομμύρια ανασφάλιστοι Αμερικανοί· και, τρίτον, να γίνει ανεξάρτητη ενεργειακά η υπερδύναμη.

Το πώς και σε ποιον βαθμό αυτά είναι εφικτά με δεδομένη τη διεθνή οικονομική αστάθεια δεν πολυαπασχολεί ούτε τους υποψηφίους ούτε τα μαζικά ακροατήρια της πλέον πολυδάπανης προεκλογικής εκστρατείας στην ιστορία των ΗΠΑ. Η Χίλαρι και ο Ομπάμα γνωρίζουν θαυμάσια ότι πάνω-κάτω πουλάνε το ίδιο πολιτικό προϊόν. Συνεπώς φροντίζουν να είναι ελκυστική η συσκευασία.

Γιατί; Διότι το κατεστημένο του Νέου Κόσμου πρωτίστως επιδιώκει ένα γενναίο φέις λίφτινγκ μετά τη λαίλαπα των νεοσυντηρητικών ώστε να γίνει πιο συμπαθές στους άλλους λαούς του πλανήτη και να εξακολουθήσει τη δουλειά του: να παράγει αναιδή, αναιδέστατο, πλούτο για τους ολίγους και περίσσιες ελπίδες για τους πολλούς- αυτό που λένε «business as usual».

Κακές λοιπόν οι όποιες αυταπάτες περί «αριστερού» Ομπάμα. Κάκιστα όμως και τα ψέματα. Από τον ανεκδιήγητο Τζορτζ Μπους τον νεότερο, από την αδίστακτη παρέα του Τέξας, από τους θρησκόληπτους και στρατοκράτες πετρελαιάδες που άλωσαν ό,τι είχε απομείνει όρθιο στην αμερικανική δημοκρατία, χίλιες φορές προτιμότερος ο Ομπάμα.

΄Η μήπως… δέκα φορές; ΄Η μήπως να κρατήσουμε κι εδώ «μικρό καλάθι»;

galaman@dolnet.gr