H πολιτική κρίση είναι αναμφισβήτητη και είναι ίσως σοβαρότερη από προηγούμενες, γιατί δεν φαίνεται ότι μπορεί να λυθεί με πτώση της κυβέρνησης και αλλαγή της εξουσίας.

Τέσσερις μόλις μήνες μετά τη «νωπή εντολή» στον κ. Καραμανλή να κυβερνήσει, είναι πλέον φανερό ότι δεν μπορεί να το κάνει. Η κυβέρνηση απλώς επιζεί μέρα με τη μέρα και από σκάνδαλο σε σκάνδαλο.

Ισως ο Πρωθυπουργός ύστερα από μερικές εβδομάδες διώξει τον κ. Κλαδά και τον κ. Ανδριανό, ίσως σε κανένα μήνα προχωρήσει σε κάποιον ανασχηματισμό και βάλει στην κυβέρνηση ένα-δύο νέα ονόματα για να δώσει νέο βερνίκι στη διακυβέρνησή του, αλλά δεν πρόκειται να βγει τίποτε το θετικό. Ομελέτα χωρίς αβγά δεν γίνεται. Και τα αβγά που έχει στη διάθεσή του ο κ. Καραμανλής είναι σχεδόν όλα κλούβια.

Αν όμως ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί να φτιάξει ομελέτα, η αξιωματική αντιπολίτευση προς το παρόν το μόνο που έχει να προσφέρει είναι στραπατσάδα χωρίς αβγά. Στο ΠαΣοΚ, «προεδρικοί» και «ρευματικοί» προσπαθούν να συμβιώσουν σε έναν σχηματισμό που προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι κόμμα. Το πολιτικό σύστημα καταρρέει και το πολιτικό προσωπικό θυμίζει μαθητές σε σχολική εκδρομή: μεγάλος χαβαλές και ισχυρή τάση να κάνουν τα πάντα μπάχαλο. Μόνο που η χώρα δεν αντέχει να βρίσκεται σε διαρκείς διακοπές.

Κάθε διαιώνιση της παρούσας κατάστασης θα επιδείνωνε την ήδη κακή οικονομική κατάσταση τόσο της Ελλάδας όσο και των Ελλήνων και θα διέλυε εντελώς τις αδύναμες κοινωνικές δομές και τις πενιχρές παραγωγικές υποδομές.

Ισως καταντάω κουραστικός, αλλά συνεχίζω να επιμένω ότι η Δεξιά αυτή είναι, ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι άλλο από τη ΝΔ. Και γι΄ αυτό πιστεύω ότι το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια της Αριστεράς: σοσιαλδημοκρατικής, εκσυγχρονιστικής, ρεφορμιστικής, επαναστατικής, θεσμικής, εξωθεσμικής και λοιπών άλλων καταλήξεων. Αλλά κυρίως βρίσκεται στα χέρια του ΠαΣοΚ. Ο κ. Παπανδρέου ζητεί ανανέωση χρόνου για να επεξεργαστεί τη δική του πρόταση και να χτίσει το δικό του κόμμα. Ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί να κερδίσει χρόνο περιμένοντας καλύτερους γι΄ αυτόν εσωκομματικούς καιρούς. Ισως έχουν και οι δύο δίκιο, αλλά στην πολιτική ο χρόνος που έχεις στη διάθεσή σου είναι περιορισμένος· αν τον ξεπεράσεις, αντί να ωριμάσεις, σαπίζεις και αποσυντίθεσαι.

vmoulopoulos@dolnet.gr