Δεν είναι ακόμη βέβαιο με ποιαν ακριβώς περίοδο ο Νικολά Σαρκοζί συνδέει τον τρίτο του γάμο με την ωραία 40χρονη ιταλίδα τραγουδίστρια και πρώην μοντέλο Κάρλα Μπρούνι. Αλλά, δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία, ότι ο πολιτικός του «μήνας τού μέλιτος» με τις γαλλίδες και τους γάλλους ψηφοφόρους έχει πια τερματιστεί. Το 2008 θα είναι μια χρονιά πολύ δύσκολη για τον νέο πρόεδρο της γαλλικής Δημοκρατίας και οι δημοτικές εκλογές του Μαρτίου θα αποτελέσουν για τον ίδιο και την προεδρική πλειοψηφία σημαντική δοκιμασία.

Στις περισσότερες χώρες, η αντιπολίτευση είναι εκείνη που έχει συνήθως την τάση να πολιτικοποιεί τις δημοτικές εκλογές. Στη σημερινή Γαλλία όμως ο υπερδραστήριος πρόεδρός της καινοτόμησε και στο σημείο αυτό. Γνωρίζοντας ότι στον ίδιο και στην κυβέρνησή του θα χρεωθεί, σε κάθε περίπτωση, οποιοδήποτε αρνητικό αποτέλεσμα, ο Σαρκοζί εξέφρασε από τώρα τη διάθεσή του να ηγηθεί στον εκλογικό αγώνα. Μονάχα που αυτή τη φορά συνάντησε αρκετές αντιδράσεις μέσα στην πλειοψηφία, που εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός τού Ζακ Σιράκ γερουσιαστής Ζαν-Πωλ Ραφαρέν.

Δεν είναι λίγοι οι γκωλικοί υποψήφιοι δήμαρχοι, οι οποίοι ανησυχούν μήπως η ενεργότερη ανάμειξη του προέδρου της Δημοκρατίας στη δημοτική μάχη τους βλάψει αντί να τους ωφελήσει. Και επειδή πολλές απ΄ τις δημοτικές αναμετρήσεις προβλέπεται να κριθούν με μικρή ή και ελάχιστη ακόμη διαφορά, φοβούνται ότι η πολιτικοποίησή τους θα μπορούσε να τους στερήσει τη νίκη.

Η απώλεια της αρχικής του δημοτικότητας είναι ωστόσο ακόμη σχεδόν φυσιολογική για τον καινούργιο γάλλο ηγέτη, ύστερα από το πρώτο επτάμηνο ασκήσεως της εξουσίας. Βρίσκεται σήμερα κοντά στο 50%. Παραμένει το ίδιο αεικίνητος όσο ποτέ και πρέπει να του αναγνωριστεί ότι, με πολύ θάρρος, δεν δίστασε να ξεκινήσει ορισμένες απ΄ τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις που είχε επαγγελθεί – με κάποια πρώτα μάλλον ενθαρρυντικά αποτελέσματα, με την ανέλπιστη (;) συνεργασία των συνδικάτων και με αρκετούς συμβιβασμούς, που δύσκολα μπορούσαν αρχικά να προβλεφθούν.

Το κυριότερο πρόβλημα για τη νέα γαλλική ηγεσία δημιουργήθηκε όμως στον οικονομικό τομέα. Ηταν πραγματικά πολύ δυσχερείς οι γενικότερες διεθνείς οικονομικές συνθήκες και οι προσπάθειες της κυβερνήσεως Σαρκοζί για μια ενδυνάμωση της γαλλικής οικονομίας δεν κατόρθωσαν να αποδώσουν σημαντικά αποτελέσματα. Μπορεί να μειώθηκε κάπως ακόμη περισσότερο η ανεργία και η δραστηριότητα να πλησίασε σε αύξηση του εθνικού προϊόντος κατά 2%, αλλά ο πληθωρισμός αυξήθηκε σημαντικά (3,3%), οι εξαγωγές μειώθηκαν και το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών σημείωσε ρεκόρ! Η διάψευση της προεκλογικής επαγγελίας για αύξηση της αγοραστικής δυνάμεως του πληθυσμού ήταν ίσως το στοιχείο που περισσότερο στενοχώρησε τους Γάλλους και τις Γαλλίδες, που δεν εμφανίζονται πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον.

Η επίδειξη των νέων ερωτικών κατακτήσεων του γάλλου προέδρου σχολιάστηκε πολύ και φαίνεται να προβλημάτισε τους γάλλους πολίτες ακόμη περισσότερο. Ο κ. Σαρκοζί είχε φυσικά δίκιο υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό κατάργησε την προηγούμενη γαλλική υποκρισία σ΄ αυτό τον τομέα, αλλά δεν φαίνεται να έπεισε αρκετούς απ΄ τους συμπατριώτες του οι οποίοι θεωρούν ότι προχώρησε απότομα πολύ και ότι υπάρχουν πάντοτε κάποια όρια, τα οποία θα ΄πρεπε να σεβαστεί. Το ερώτημα αν ο παράγοντας Κάρλα Μπρούνι θα μπορούσε έστω και περιορισμένα να επηρεάσει δυσμενώς (;) τις τύχες της γαλλικής προεδρικής πλειοψηφίας στις δημοτικές εκλογές έχει πάντως έτσι στοιχειοθετηθεί.

Πολιτικά σημαντικότερο εμφανίζεται το ερώτημα ποια θα είναι η επίπτωση συνεργασιών των παραγόντων του Κέντρου του Φρανσουά Μπαϊρού (που πιστώνεται σε σφυγμομετρήσεις με ποσοστό ως 10% των ψηφοφόρων) με τους σοσιαλιστές, στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων.

Οταν οι γκωλικοί εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις στο 33% των ψήφων και οι σοσιαλιστές στο 32%, οι συμμαχίες τους με όλες τις άλλες πλευρές θα είναι οπωσδήποτε κρίσιμες και η έκβαση της μάχης απρόβλεπτη μέχρι και την τελευταία στιγμή. Δεν είναι αυτός ουσιώδης λόγος ώστε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ να κινείται για ανάληψη της ηγεσίας των σοσιαλιστών και να αποβλέπει σ΄ ένα είδος «ρεβάνς» τής ήττας της απ΄ τον Νικολά Σαρκοζί στις προεδρικές του Μαΐου 2007;

Ο πρέσβης κ. Γ. Ν. Αναστασόπουλος είναι πρόεδρος της Γενικής Διασκέψεως της UΝΕSCΟ.