Τα κρούσματα βίας εντός και εκτός των αθλητικών χώρων, στη διάρκεια των αθλητικών διοργανώσεων, έχουν πάρει σήμερα ανεξέλεγκτες διαστάσεις και οι δράστες εμφανίζονται να είναι ιδιαίτερα οργανωμένοι. Ο αρμόδιος επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και την Ασφάλεια, Φράνκο Φρατίνι, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προωθήσει διάφορα μέτρα κατά της βίας στις αθλητικές διοργανώσεις. Βασικός άξονας αυτής της προσπάθειας είναι το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης «Πρόληψη και αγώνας κατά του εγκλήματος» (πρόληψη και καταπολέμηση της βίας στους αθλητικούς χώρους), ύψους 600 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013, του οποίου βασική προτεραιότητα θα είναι η μάχη κατά του χουλιγκανισμού. Στο πλαίσιο αυτό, συζητείται η δημιουργία ευρωπαϊκής αστυνομίας, η οποία θα συνεργάζεται με τα κράτη-μέλη και τις αρμόδιες εθνικές αρχές για την πρόληψη και την καταστολή του χουλιγκανισμού στα ευρωπαϊκά στάδια. Η έξαρση της βίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στις ευρωπαϊκές αθλητικές διοργανώσεις εξακολουθεί να αποτελεί μάστιγα για τον αθλητισμό.

Συγκεκριμένα, η βία κατά τη διάρκεια αθλητικών εκδηλώσεων, ιδίως σε αγώνες ποδοσφαίρου, παραμένει άλυτο πρόβλημα. Στις μέρες μας παρατηρείται μετατόπισή της από τον εντός των σταδίων χώρο στον χώρο έξω από αυτά, καθώς και σε αστικές περιοχές. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συμβάλει στην πρόληψη των κρουσμάτων, καθώς οι εθνικές αρχές επιβολής του νόμου δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνες τους τις γενεσιουργούς αιτίες της αθλητικής βίας. Θετικό παράδειγμα πρόληψης και καταστολής επεισοδίων χουλιγκανισμού υπήρξε η γερμανική εμπειρία του Μουντιάλ του 2006, το οποίο μπορεί να καταστεί πυξίδα για τις μελλοντικές δράσεις της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της «Λευκής Βίβλου για τον Αθλητισμό», έκανε σαφές στους παράγοντες του αθλητισμού ότι η ΕΕ είναι πλέον αποφασισμένη να ενισχύσει την κοινοτική αρμοδιότητα στον συγκεκριμένο τομέα. Σε αρκετούς τομείς του αθλητισμού, οι ευρωπαϊκές πολιτικές έχουν ήδη σημαντικό και αυξανόμενο αντίκτυπο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να προτείνει νέες κοινοτικές δράσεις όσον αφορά τον αθλητισμό. Για τον λόγο αυτόν η νέα μεταρρυθμιστική συνθήκη καλείται να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου η Επιτροπή να προτείνει τις ανάλογες δράσεις για την προστασία του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα. Σε δημόσια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και στην οποία έλαβαν μέρος οι αρμόδιοι επίτροποι, ανώτερα στελέχη της ΕΕ, ο πρόεδρος της UΕFΑ Μισέλ Πλατινί, αρχηγοί αστυνομικών διευθύνσεων από τα κράτη-μέλη, εκδότες και δημοσιογράφοι, κοινή γραμμή όλων ήταν ότι «η βία εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων είναι ένα φαινόμενο που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη του υγιούς αθλητισμού και αποθαρρύνει την προσέλευση των φιλάθλων».

Για τον λόγο αυτόν η Επιτροπή εξακολουθεί να προάγει την ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών στο πλαίσιο των υφιστάμενων δομών συνεργασίας, όπως το δίκτυο «Το Ποδόσφαιρο κατά του Ρατσισμού στην Ευρώπη», και συνιστά στις αθλητικές ομοσπονδίες να εφαρμόζουν διαδικασίες για την αντιμετώπιση ρατσιστικών ύβρεων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Στον αγώνα για την προστασία του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα, θα πρέπει όλοι οι παράγοντες να συμβάλουν με κάθε τρόπο και μέσο.

Ο κ. Μ. Μαυρομμάτης είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συντάκτης της κοινοβουλευτικής έκθεσης για τη Λευκή Βίβλο για τον Αθλητισμό.