Η ανακούφιση ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της πρώτης ημέρας μετά τον ουσιαστικό τερματισμό της δεκαήμερης απεργίας των σιδηροδρομικών, που οδήγησε το Παρίσι αλλά και τις περισσότερες άλλες γαλλικές πόλεις σε κυκλοφοριακή παράλυση. Ηταν μια απίστευτη δοκιμασία για τα νεύρα των γάλλων πολιτών όταν οι κάτοικοι των προαστίων της πρωτεύουσας υποχρεώθηκαν να χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους για να μεταβούν στους τόπους εργασίας τους και χρειάσθηκε συχνά να οδηγήσουν επί τρεις ώρες για να διανύσουν μιαν απόσταση που με κανονικές συνθήκες καλύπτεται σε 20΄ της ώρας! Η απεργία, που στρεφόταν εναντίον της κυβερνητικής προσπάθειας για τη μεταβολή των ευνοϊκών όρων συνταξιοδοτήσεως των σιδηροδρομικών και κάποιων άλλων κατηγοριών περίπου 500.000 εργαζομένων, ανεστάλη και τα χαμόγελα άρχισαν ξανά να εμφανίζονται στα χείλη των κυβερνητικών παραγόντων.

Η πρώτη μεγάλη πολιτική δοκιμασία του προέδρου Νικολά Σαρκοζί για την προώθηση των μεταρρυθμίσεών του φαίνεται να ανήκει πια στο παρελθόν. Συνομιλίες προβλέπονται βεβαίως στην οργάνωση των δημοσίων παρισινών μεταφορών και στους γαλλικούς σιδηρόδρομους και μια καινούργια κρίση δεν θα μπορούσε θεωρητικά να αποκλεισθεί. Αλλά μια απεργία που ανεστάλη δεν θεωρείται εύκολο να ξαναρχίσει και η διάθεση συμβιβασμού, που φαίνεται να διακρίνει και τις δύο πλευρές, μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα.

Ο Νικολά Σαρκοζί και η κυβέρνησή του απέφυγαν πάντως τις θριαμβολογίες. Εχουν να προωθήσουν αρκετές άλλες μεταρρυθμίσεις και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ενισχύουν τη συνέχιση κλίματος διαμάχης. Απέδειξαν ακόμη ότι τα «παθήματα» του 1995, που είχαν οδηγήσει στην πτώση του Αλέν Ζυπέ, τους έγιναν μαθήματα.

Τα ερωτηματικά είναι φυσικά ακόμη πολλά. Τα «συνοδευτικά μέτρα», που συνδέονται με τη μεταβολή του ευνοϊκού ειδικού καθεστώτος των συνταξιοδοτήσεων, εμφανίζονται κατ΄ αρχήν αρκετά γενναιόδωρα, ο τελικός απολογισμός θα υπάρξει βέβαια όταν ολοκληρωθεί ο διάλογος. Αλλά αν αναλογισθεί κανείς ότι η παράταση της απεργίας θα στοίχιζε καθημερινά 300-400 εκατ. ευρώ στη γαλλική οικονομία, ο τερματισμός της αποτελούσε ανάγκη επιτακτική.

Ακόμη και με ορισμένες παραχωρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν ή θα πραγματοποιηθούν, η γενικότερη εκτίμηση των παρατηρητών είναι ότι η αναστολή της απεργίας συνιστά για τον κ. Σαρκοζί αναμφισβήτητη πολιτική επιτυχία. Ο μέχρι τώρα ανυπόμονος και υπερκινητικός γάλλος πρόεδρος έδειξε ότι γνωρίζει να αντιμετωπίζει κρίσεις και να δημιουργεί προϋποθέσεις διεξόδου, με ευελιξία στην οποία δεν μας είχε ως σήμερα συνηθίσει. Και το στοιχείο αυτό θα επηρεάσει γενικότερα μελλοντικά την εξέλιξη των πραγμάτων στην πολιτική σκηνή μιας χώρας στην οποία ο κ. Σαρκοζί παραμένει ακόμη χωρίς αντίπαλο.

Ο κ. Γ. Ν. Αναστασόπουλος είναι πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην UΝΕSCΟ.