Στο φύλλο της Παρασκευής 16.11.2007 ο κ. Γ. Πρετεντέρης στο άρθρο του, με τίτλο «Εμπιστευτικά», προτείνει την υιοθέτηση του γερμανικού μοντέλου για την εκλογή βουλευτών.

Σας δηλώνω εξαρχής ότι οι τέσσερις λόγοι που προβάλλονται για την ανάγκη αλλαγής συστήματος εκλογής βουλευτών, απόσταση ψηφοφόρου- βουλευτή, μαύρο πολιτικό χρήμα, μηχανισμοί διαμεσολάβησης, μιντιοκρατία και διαπλοκή , με βρίσκουν σύμφωνο. Σε αυτούς θα μπορούσα να συμπληρώσω ότι με το υπάρχον σύστημα, σήμερα στο Κοινοβούλιο έχουμε βουλευτές διαφορετικών ταχυτήτων.

Αυτούς που ασχολούνται μόνο με την εκλογική τους βάση και αυτούς που ασχολούνται μόνο με τα μίντια.

Αλλοι εκλέγονται από 29.000 και άλλοι από 1,4 εκατ. ψηφοφόρους. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να σχηματίζονται κυβερνήσεις που απαρτίζονται από βουλευτές Α΄ και Β΄ Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Διαφωνώ όμως με την άποψη ότι το γερμανικό σύστημα θα αποτελέσει λύση για την πολιτική ζωή. Εχω προτείνει την επαναχάραξη του εκλογικού χάρτη της χώρας σε ισοδύναμες, δεκαεδρικές κατά βάση εκλογικές περιφέρειες. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται τόσο η επαφή του βουλευτή με την εκλογική βάση, περιορίζεται η ανάγκη σε πολιτικό χρήμα, καθώς και η διαπλοκή- γεγονός που ισχύει στις μεγάλες περιφέρειες -, και από την άλλη δίνεται η δυνατότητα εκπροσώπησης όλων των κομμάτων, ιδιαιτέρα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Το γερμανικό σύστημα ενισχύει την απόλυτη εξουσία του αρχηγού. Με τους μισούς βουλευτές εκλεγμένους από κομματική λίστα, το πολιτικό προσωπικό της χώρας θα αναλωθεί σε διαρκή προσπάθεια να γίνει αρεστό στην ηγεσία του κόμματος και στους περί αυτήν κύκλους. Η εκπροσώπηση του λαού θα περιοριστεί στον μισό αριθμό βουλευτών, που θα εκλέγονται από την μονοεδρική περιφέρεια. Τα μικρότερα κόμματα θα έχουν μόνο βουλευτές από λίστα, αφού είναι αδύνατον να κερδίσουν μονοεδρική περιφέρεια, με αποτέλεσμα να χάνεται η αμεσότητα της εκπροσώπησης. Επίσης το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουμε κατακτήσει επαρκώς την εσωκομματική δημοκρατία με καθιστά επιφυλακτικό στην απόλυτη εξουσία του κόμματος και του αρχηγού στην εκλογή των βουλευτών. Το σύστημα του σταυρού προτίμησης έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα αρκετά ικανοποιητικά. Είναι γεγονός ότι έχει έρθει η στιγμή να εξελίξουμε την εκλογική διαδικασία με στόχο την ανάδειξη των πολιτικών και όχι των προσωπικών χαρακτηριστικών των υποψηφίων. Εχει έρθει η στιγμή να αναδεικνύουμε βουλευτές όχι βάσει των μνημοσύνων ή κηδειών όπου παρέστησαν, ή των πρωινών εκπομπών στις οποίες σχολίασαν, αλλά βάσει των απόψεών τους, της συνέπειας λόγων και έργων και βέβαια της δράσης τους εντός Βουλής.

Η αλλαγή στον εκλογικό χάρτη της χώρας θα μας δώσει βουλευτές που δεν θα έχουν ανάγκη τη διαπλοκή, χωρίς να χάνουν το στοιχείο της λαϊκής εκπροσώπησης, και βέβαια χωρίς να καθίστανται απόλυτα υποτελείς στην κομματική ηγεσία.

Ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είναι βουλευτής Β΄ Αθηνών της ΝΔ.