Καμία συζήτηση δεν περιέχει τόσα ψέματα όσο αυτή που αφορά τις συντάξεις. Ας δούμε μερικές από τις «αλήθειες», τα «αντικειμενικά στοιχεία του προβλήματος» όπως τα παρουσιάζουν οι ιθύνουσες τάξεις και οι αναλυτές της για το θέμα.

1 Το σύστημα οδεύει προς τη χρεοκοπία. Λάθος. Η σχέση εισροών- εκροών του κλάδου συντάξεων είναι θετική, αν υπολογιστεί η εισφοροδιαφυγή η οποία σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ίδιας της κυβέρνησης υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Πρόκειται για έμμεση επιδότηση των επιχειρήσεων. Για κλοπή χρημάτων των εργαζομένων με τη συνεργία του κράτους. Είναι, δε, ενδεικτικό ότι από τους μεγαλύτερους εισφοροφυγάδες είναι η ΕΡΤ, η Ολυμπιακή και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις.

2 Το μοντέλο εφιαλτικής ασφαλιστικής φαντασίας, ότι «αυτοί που εργάζονται και πληρώνουν εισφορές» είναι λιγότεροι από εκείνους που παίρνουν σύνταξη και στο μέλλον (το 2040) θα είναι ακόμη λιγότεροι, έχει γίνει αξίωμα μη χρήζον αποδείξεως. Αντίστοιχα κινδυνολογικά μοντέλα της δεκαετίας του 1990 τα οποία ποτέ δεν επαληθεύτηκαν. Προέβλεπαν μείωση και γήρανση του πληθυσμού. Είχαμε αύξηση από 10 σε 11 εκατομμύρια, ενώ ο ενεργός πληθυσμός την τελευταία 5ετία αυξήθηκε κατά 500.000 άτομα.

Οι μετανάστες συνετέλεσαν σε μεγάλο βαθμό στη δημογραφική και ασφαλιστική ανάκαμψη. Είναι περίπου 1.000.000 και στο μεγαλύτερο μέρος τους σε ηλικία 15-40 ετών, δηλαδή ανήκουν στο νεανικό εργατικό δυναμικό. Οσοι νομιμοποιούνται, πληρώνουν φόρους και εισφορές. Και το κράτος δεν έχει ξοδέψει ούτε δραχμή για να τους εκπαιδεύσει ή να τους σπουδάσει. Αποτελούν ζωτική δύναμη της οικονομίας και της κοινωνίας, και πρέπει να ανήκεις στους σχιζοφρενείς φανατικούς της φυλετικής καθαρότητας ή παρόμοιων εθνικιστικών ηλιθιοτήτων για να μην καταλαβαίνεις ότι η ενσωμάτωσή τους αποτελεί πηγή πλούτου και δυναμικής κοινωνικής ανανέωσης. Ή προμελετημένα να τους κρατάς σε κατάσταση παρανομίας για να μπορούν να εκβιάζονται από τους εργοδότες. Μία ακόμη, δηλαδή, μαφιόζικη αβάντα του κράτους στις επιχειρήσεις.

3 Θα μπορούσα να συνεχίσω και με άλλες σκοτεινές πλευρές της συζήτησης. Αλλά θέλω να κλείσω με τη συσκότιση στο θέμα που αφορά τις γυναίκες.

Εχουν, στατιστικά, προσδόκιμο ζωής 5 χρόνια περισσότερα από τους άντρες και παίρνουν σύνταξη 5 χρόνια γρηγορότερα. Στην πυρά οι μάγισσες. Λησμονούμε ότι μια γυναίκα εργαζόμενη προσθέτει στις 40 ώρες εργασίας της άλλες 40 απλήρωτης στο σπίτι: να μεγαλώσει τα παιδιά, να καθαρίσει, να μαγειρέψει, να σιδερώσει, να ψωνίσει. Να φροντίσει τους άντρες και τους γέρους της οικογένειας. Εργασίες που το κόστος τους μπορεί να μετρηθεί γνωρίζοντας τα μεροκάματα αυτών που τις κάνουν επαγγελματικά.

vmoulopoulos@dolnet.gr