ΗΝΔ κέρδισε τις εκλογές του 2004 υψώνοντας τη σημαία της ηθικής. Δύσκολα θυμάται κάποιος τομέα της δημόσιας ζωής ο οποίος δεν τέθηκε ηθικό πρόταγμα από τον κ. Καραμανλή. Η ΟΝΕ και το ευρώ ήταν αποτέλεσμα εξαπάτησης της Κομισιόν. Οι ρυθμοί ανάπτυξης «μαγειρεύονταν» από επιτήδειους αλχημιστές. Τα μεγάλα έργα δεν ήταν πλέον μακέτες, αλλά τρανταχτές αποδείξεις διαπλοκής. Το μοτίβο «έπιανε» κι έτσι γενικεύτηκε. Το 1997 η ΚΕΔΚΕ, με πρόεδρο τον κ. Αβραμόπουλο, πήρε μία γενναία απόφαση. Δέχτηκε την περικοπή 30 εκατ. ευρώ ετησίως στους πόρους της Αυτοδιοίκησης ως συμβολή στην προσπάθεια της χώρας για την ΟΝΕ. Αυτή η κίνηση διαστρεβλώθηκε από την κυβέρνηση και έτσι την περίοδο 1997-2002 παρακρατήθηκαν 1,7 δισ. ευρώ από τους θεσμοθετημένους πόρους της Αυτοδιοίκησης. Η πρακτική αυτή δημιούργησε οξύτατα προβλήματα σε όλους τους δήμους ανεξαιρέτως.

Το 2003, και έπειτα από κινητοποιήσεις της ΚΕΔΚΕ, αποδόθηκαν και πάλι όλοι οι θεσμοθετημένοι πόροι στην Αυτοδιοίκηση με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Σημίτη. Ηταν αναγκαία θυσία οι παρακρατήσεις στον βωμό της ΟΝΕ; Μήπως πάλι είχαν σχέση με την υποχώρηση των αρχών αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης στο ιδεολογικό οπλοστάσιο του ΠαΣοΚ;

Ο,τι κι αν ισχύει, σημασία έχει το αποτέλεσμα, το οποίο ήταν η κρίση ενός δημοκρατικού θεσμού. Αυτό το κλασικό πολιτικό ζήτημα ο κ. Καραμανλής το οδήγησε στη σφαίρα της ηθικής, βαφτίζοντας την παρακράτηση πόρων «υπεξαίρεση», δηλαδή ιδιοποίηση.

Σήμερα όλα αυτά μοιάζουν πολύ μακρινά. Η σημαία της ηθικής έχει υποσταλεί μετά το τεράστιο σκάνδαλο των ομολόγων. Δεν είναι όμως μόνο τα ομόλογα. Ανάλογος είναι ο βίος και η πολιτεία της «νέας διακυβέρνησης» σε ό,τι έχει σχέση με την Αυτοδιοίκηση.

Οι δεσμεύσεις του 2004 ακούγονται σήμερα ως κακόγουστα αστεία. Από τους 250.000 «προεκλογικούς» συμβασιούχους φτάσαμε στη δικαίωση περίπου 35.000. Από αυτούς οι 24.000 φορτώθηκαν στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς φυσικά τους αναγκαίους πόρους. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πριν από λίγες ημέρες η ΚΕΔΚΕ βρέθηκε μπροστά σε ένα τεράστιο πρόβλημα. Το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, το οποίο θα δώσει πνοή στην περιφέρεια κτλ. είναι «φούσκα». Από το ταμείο του λείπουν 960 εκατ. ευρώ!

«Δημοσιονομική βόμβα» χαρακτήρισε το γεγονός ο κ. Αλογοσκούφης. Πώς φτάσαμε εκεί;

Νομοθετημένοι πόροι του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ τα έτη 2005 και 2006 πήγαν στην κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η κυβέρνηση της ΝΔ σε 3,5 χρόνια παρακράτησε 2 δισ. ευρώ από την Αυτοδιοίκηση. Καμία σημασία δεν έχει αν το πρόβλημα ονομαστεί παρακράτηση ή υπεξαίρεση, ούτε βέβαια ενδιαφέρουν κανέναν οι συμψηφισμοί. Σημασία έχει ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού δεν είναι 2,6 δισ. ευρώ, όπως δηλώνεται, αλλά κατά πολύ μεγαλύτερο. Σημασία έχει ότι οι πολίτες θα περιμένουν επί ματαίω την επίλυση ζωτικών προβλημάτων της καθημερινότητας, τα οποία «ανατέθηκαν» στον ΘΗΣΕΑ. Σημασία έχει, τέλος, ότι τα περί μεταρρύθμισης είναι πομφόλυγες.

Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως κύμα μεταρρυθμίσεων. Μητέρα των μεταρρυθμίσεων δεν είναι άλλη από αυτήν η οποία οδηγεί στο σύγχρονο κράτος- εγγυητού της ανάπτυξης και της ευημερίας. Πουθενά δεν υπάρχει σύγχρονο κράτος με απαξιωμένους αποκεντρωμένους θεσμούς και χειραγωγημένες τοπικές κοινωνίες.

Ας πάψουμε επιτέλους να ζούμε στον μύθο της ελληνικής ιδιαιτερότητας. Η ΝΔ επιμένει στο δόγμα του συγκεντρωτισμού γι΄ αυτό και δεν μπορεί να διατυπώσει καμία σοβαρή μεταρρυθμιστική πρόταση. Οι καιροί όμως δεν περιμένουν.

Ο κ. Π. Κουκουλόπουλος είναι δήμαρχος Κοζάνης και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ.