Ο Στέφανος Μάνος σε παρέμβασή του στην «Καθημερινή» της 13ης Ιουλίου παρουσίασε σχέδιο επιστολής που, κατά την άποψή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα όφειλε να στείλει προς τον πρόεδρο της Siemens. Κατά τον Στ. Μάνο, το περιεχόμενο της επιστολής θα συνίστατο στο να επισημανθεί στον πρόεδρο της Siemens, ότι η ελληνική κυβέρνηση θλίβεται για τη διοχέτευση 100 εκατ. ευρώ ως μίζας σε έλληνες πολιτικούς και στελέχη δημόσιων οργανισμών, ότι ζητεί αναλυτικά στοιχεία για ποσά και αποδέκτες, ότι ζητεί την επιστροφή των ποσών αυτών και επιβάλλει πενταπλάσιο πρόστιμο στη Siemens, ότι αποφασίζει τη διακοπή κάθε συναλλαγής με την εταιρεία όσο δεν έχουν διαφωτιστεί όλες οι πτυχές και ότι πιστεύει σε ένα αδιάφθορο επιχειρηματικό περιβάλλον ως παράγοντα προσέλκυσης επενδύσεων και ανάπτυξης στην Ελλάδα.


Το πόσο έξω έπεσε ο Στέφανος Μάνος με την επιστολή αυτή προκύπτει από μια άλλη επιστολή, που η εξέλιξη των γεγονότων ενισχύει την υποψία ότι τελικά έστειλε η κυβέρνηση, και που έχει ως εξής:


Προς


Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο της Siemens AG


Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,


Πιθανόν να ενημερωθήκατε για το σχέδιο επιστολής που ο κ. Στέφανος Μάνος, πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας της ΝΔ, πρότεινε να σας αποστείλουμε. Επειτα από σχεδόν δύο μήνες απραξίας θα αντιληφθήκατε ότι η πρόθεση της κυβέρνησής μας δεν συμπίπτει με τις απόψεις του. Είναι θλιβερό, βεβαίως, που η αποκάλυψη των μιζών της εταιρείας σας από τη γερμανική δικαιοσύνη και τους κυβερνητικούς νόμους ενάντια στη διαφθορά έγινε αφορμή να αποκαλυφθούν και στην Ελλάδα σημαντικές ανάλογες δραστηριότητες, κάτι που δημιουργεί πιέσεις για σχετικές κινήσεις σε επίπεδο δικαιοσύνης. Ωστόσο, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι, σε αντίθεση με τη χώρα σας, σημαντικά στελέχη της ελληνικής δικαιοσύνης έχουν μια πιο αυστηρή (και αποτελεσματική) αντίληψη της σχέσης τους με την κυβέρνησή μας και είμαστε σε θέση να εξασφαλίσουμε τις διαδικασίες που θα αποτρέψουν πολύ δυσάρεστες εξελίξεις. Ο χρόνος, όπως και οι αργόσυρτες και αδιέξοδες διαδικαστικές κινήσεις στις οποίες πιστεύουμε ότι θα κινηθεί το όλο θέμα, θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, όπως και σε άλλες εξαιρετικά επικίνδυνες περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια, και παρουσιάζονται δυστυχώς συνεχώς, αλλά τελικώς ξεπεράστηκαν κατ’ ευχήν.


Θα είδατε πιθανότατα, ότι η κυβέρνησή μας, πολύ πρόσφατα, ανέτρεψε το θεσμικό πλαίσιο για το αυτοδιοίκητο της δικαιοσύνης, κίνηση εξαιρετικά κρίσιμη για τη σταθερότητα της ισορροπίας του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας μας, τόσο στη σημερινή συγκυρία όσο και γενικότερα.


Θα θέλαμε επίσης να σας επισημάνουμε ότι πρέπει να δείτε με ψυχραιμία τις πολιτικές αντιδράσεις που εκφράζονται κατά καιρούς. Ο πολιτικός κόσμος είμαστε υποχρεωμένοι για λόγους ευθιξίας απέναντι στην κοινή γνώμη να καταθέτουμε δημόσια την άποψή μας για τα σκάνδαλα διαφθοράς. Σημασία έχει τι γίνεται πέρα από τέτοιες αντιδράσεις, που σίγουρα σας είναι γνωστές και από τη χώρα σας. Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνησή μας, σε όλες τις δύσκολες περιπτώσεις μέχρι τώρα, έχει πετύχει το ακατόρθωτο για ευρωπαϊκή χώρα. Να διασφαλίσει την ισορροπία αφενός μεταξύ ικανοποίησης της κοινής γνώμης, ότι οι διαδικασίες κινούνται αμείλικτα, αδιαπραγμάτευτα και χωρίς εκπτώσεις, και ότι θα πατάξουν οποιαδήποτε θεσμική ή πολιτική παρέκβαση τιμωρώντας τους υπαιτίους, και αφετέρου, ότι, τελικά, ορισμένα μεμονωμένα, έστω και συστηματικά επαναλαμβανόμενα, δυσάρεστα περιστατικά, δεν θα κλονίσουν βασικές και πολύ χρήσιμες αρχές που έχουν στηρίξει τη λειτουργία του εθνικού πολιτικού μας συστήματος και της δημόσιας διοίκησης.


Η πρόθεσή μας, συνεπώς, κάθε άλλο παρά κατατείνει στο να επιβληθεί πρόστιμο στην ελληνική θυγατρική σας ή σε μια διακοπή της συνεργασίας μαζί της. Αντίθετα, θέλουμε να ελπίζουμε, ότι μόλις ξεπεραστούν οι σημερινές δυσκολίες θα αρχίσει μια νέα και αμοιβαία εποικοδομητική συνεργασία, όπως αυτή που είχατε στο παρελθόν, έχοντας εμπλουτίσει την εμπειρία μας και με τις αστοχίες που προκάλεσε η διεθνής έρευνα στην εταιρεία σας.


Οπως γνωρίζετε, η χώρα μας κατέχει μια εξαιρετικά περίοπτη θέση στη διεθνή ταξινόμηση της διαφθοράς. Είναι η μόνη πρωτιά που έχουμε ως χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να προασπιστεί τις ελληνικές πρωτιές.


Οι απόψεις του κ. Στέφανου Μάνου γενικά μη θεωρήσετε ότι βρίσκονται κοντά στις κυβερνητικές σκέψεις. Για τις απόψεις αυτές άλλωστε τον διαγράψαμε έγκαιρα από τη ΝΔ, ενώ και άλλα κόμματα εκφράζουν την έντονη αντιπάθειά τους προς τις απόψεις που εκφράζει, και αυτό ισχύει και για απόψεις άλλων, που κινούνται σε αντίστοιχες λογικές.


Τέλος, κατανοείτε, ότι λόγοι δεοντολογίας και αποφυγής επανάληψης των γνωστών αστοχιών του παρελθόντος, μας επιβάλλει η επιστολή αυτή να σας παραδοθεί άτυπα και ανυπόγραφα από απεσταλμένο πρόσωπο της ιδιαίτερης εμπιστοσύνης μας.


Με εκτίμηση


Ο κ. Αναστάσιος Γιαννίτσης είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην υπουργός.