Η πυρηνική ενέργεια είναι συνδεδεμένη με ισχυρότατους συμβολισμούς ολέθρου και κινδύνου. Χιροσίμα, Ναγκασάκι, Τσερνόμπιλ. Είναι δύσκολη η έναρξη μιας συζήτησης ότι είναι δυνατόν, όταν βρίσκεται υπό έλεγχο, να γίνει χρήσιμη και ωφέλιμη. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα των αφορισμών και των στερεoτύπων.


Καταλήξαμε λοιπόν στην «καθολική άρνηση στα πυρηνικά εργοστάσια». Τι γνωρίζουμε περισσότερο από μεγάλες χώρες όπως η Βρετανία και η Γαλλία, από «πράσινες», οργανωμένες και κοινωνικά ευαίσθητες χώρες όπως η Σουηδία και η Ελβετία που στήριξαν την ανάπτυξή τους στην πυρηνική τεχνολογία; Η απάντηση είναι «εκεί δεν έχουν σεισμούς». Στην Ιαπωνία, που έχει σεισμούς και επιπλέον θρήνησαν χιλιάδες θύματα από τον πυρηνικό όλεθρο, κάνουν ακριβώς το ίδιο.


Οι χώρες αυτές γνωρίζουν ότι από τις διαθέσιμες μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πυρηνική εμφανίζει την καλύτερη σχέση στην αναλογία κόστους, ωφέλειας. Στην ωφέλεια περιλαμβάνεται η απόδοση και η προστασία του περιβάλλοντος. Δεν είναι πράσινη με την έννοια της ανανεώσιμης, αλλά είναι πιο καθαρή σε σύγκριση με τον λιγνίτη, τον λιθάνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.


Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις άλλες πηγές ενέργειας είναι δεδομένες και διαρκείς, από τα πυρηνικά εργοστάσια δυνητικές. Αν συμβεί ατύχημα; Μεγάλης έκτασης ατύχημα δεν μπορεί να συμβεί με τη σύγχρονη τεχνολογία και τις προδιαγραφές ασφάλειας.


Τα απόβλητα δημιουργούνται μια φορά, μετά 30-40 χρόνια. Εχουν όγκο, από ένα εργοστάσιο, όσο ένα μικρό αυτοκίνητο. Δεν απορρίπτονται σε κάποια χωματερή, αλλά εξάγονται και θάβονται εκατοντάδες μέτρα κάτω από τη γη σε στέπες, ερήμους ή περιοχές παγετώνων. Αύριο θα εκτοξεύονται στο Διάστημα.


Υπάρχουν πολλά ακόμη επιχειρήματα υπέρ της αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας, θα σταθώ μόνο στο κύριο: Η Ελλάδα είναι μια μεσαία ευρωπαϊκή χώρα, η πιο αναπτυγμένη οικονομικά και τεχνολογικά στην περιοχή. Δεν μπορεί να μείνει τελευταία στην ανάπτυξη της ειρηνικής πυρηνικής τεχνολογίας και των άλλων παράπλευρων τεχνολογιών. Είναι θέμα ασφάλειας, ισχύος και εθνικής ανεξαρτησίας.


ΥΓ.1: Δεν έχω καμία άμεση ή έμμεση σχέση με κανένα από τα συμφέροντα που ετοιμάζονται για το ενεργειακό πάρτι στην Ελλάδα. Καλό είναι όσοι εκφράζουμε δημόσια θέση υπέρ ή κατά μιας ενεργειακής τεχνολογίας να δηλώνουμε και να μπορούμε να αποδείξουμε την ανεξαρτησία μας.


ΥΓ.2: Να αναρωτηθούμε. Τι είναι πιο βλαπτικό για τη δημόσια Υγεία και το περιβάλλον: ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής 500 MW, ακόμη και το πιο ρυπογόνο, ή μια καπνοβιομηχανία που προμηθεύει 500.000 καπνιστές;


Ο δρ Ι. Ε. Δατσέρης είναι πυρηνικός ιατρός, διευθυντής ΕΣΥ στον Ευαγγελισμό.