Τελευταία ακούγονται φωνές για τη δήθεν αδράνεια των διανοουμένων στα φαινόμενα σήψης που ζούμε τις μέρες αυτές. Χωρίς να είμαι αυτόχριστος εκπρόσωπος των διανοουμένων, ως απλός σκεπτόμενος έλληνας πολίτης με ευκαιρίες δημόσιου λόγου, νομιμοποιούμαι νομίζω να ρωτήσω τους διαμαρτυρόμενους: Αλήθεια, δεν καταλαβαίνετε ότι οι όποιοι διανοούμενοι έχουν αηδιάσει με τα τεκταινόμενα και έχουν κουραστεί να καταγγέλλουν σε ανύποπτο χρόνο παρόμοια φαινόμενα και τέτοιες μορφές συμπεριφοράς, ανοχής, ενοχής και συνενοχής; Ποιοι συγκινήθηκαν; Πόσοι διαβάζουν ή ακούνε σοβαρό, υπεύθυνο, κριτικό λόγο; Εχουμε γίνει κινδυνολόγοι έως γραφικοί όσοι μιλούμε για την ανυπαρξία αξιών, για το γκρέμισμα ιδανικών, για την εγκληματική υποβάθμιση τής Παιδείας, τού Πολιτισμού, τού ανθρώπου, τής ανθρωπιάς και τού ανθρωπισμού σε αυτό τον τόπο. Φωνές βοώντων εν τη ερήμω.


Τώρα θυμηθήκαμε, λοιπόν, τους διανοουμένους; Αλλά ποιοι έδωσαν βήμα και δύναμη στους ισχυρούς της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας που διαμορφώνουν την κατάσταση που ζούμε σήμερα; Ποιοι τους έχουν αναγάγει σε κυρίαρχο θέμα τής ζωής μιας ολόκληρης χώρας που μαστίζεται από τόσα προβλήματα; Ποιοι εμπιστεύθηκαν την πορεία τού πολιτισμού σε αναξιόπιστα, ανίδεα και ανίκανα άτομα με μόνες περγαμηνές την κομματική τους ταυτότητα; Πόσες χιλιάδες τηλεθεατών παρακολουθούν και πόσοι άλλοι συμμετέχουν και προβάλλονται στις εκπομπές που επικρίνουν σήμερα εκ τού ασφαλούς; Ποιοι διαφημίζονται μέσα από αυτές προσπορίζοντάς τους χρήματα και δύναμη; Ποιοι και πόσοι κερδίζουν από αυτές;


Αν ακούγαμε όσα με θάρρος και με προσωπική ζημιά επισημαίνουν ή καταγγέλλουν οι λεγόμενοι διανοούμενοι σε ανύποπτο χρόνο δεν θα φθάναμε να τους επικαλούμαστε σήμερα εκ των υστέρων, επιρρίπτοντάς τους και ευθύνες. Γι’ αυτά που γίνονται μία λύση υπάρχει: ο τρώσας και ιάσεται! Και οι διανοούμενοι δεν είναι σε καμιά περίπτωση οι τρώσαντες… Και κάτι ακόμη. Η σιωπή των διανοουμένων, από αγανάκτηση και από αηδία, δεν είναι φυγή ή υπεκφυγή. Είναι η πιο ηχηρή και εύγλωττη απάντηση για όσα συμβαίνουν γύρω μας.


Ο κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης είναι καθηγητής της Γλωσσολογίας, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, τ. πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.