Στις 7 Ιουνίου στις «Νέες Εποχές» δημοσιεύθηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο του Richard Dawkins «The God Delusion». Το βιβλίο κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Κάτοπτρο με τίτλο «Η περί Θεού αυταπάτη». Ο Richard Dawkins, κορυφαίος εξελικτικός βιολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έχει καταστεί διεθνώς γνωστός ως μαχητικός υπερασπιστής ενός αθεϊστικού ανθρωπισμού, ασυμβίβαστου με κάθε θρησκευτική πίστη. Το βιβλίο του «The God Delusion», μπεστ σέλερ αφότου κυκλοφόρησε στην Αγγλία και στις ΗΠΑ (φθινόπωρο του 2006), έχει ξεσηκώσει θύελλα συζητήσεων και αρθρογραφίας, όπως καταγράφεται στον γραπτό και στον ηλεκτρονικό Τύπο – και φυσικά στο Διαδίκτυο. Το ίδιο συνέβη και στη χώρα μας με αφορμή την προδημοσίευση του «Βήματος». Στις 24 Ιουνίου ο καθηγητής κ. Ν. Μουζέλης σε άρθρο του άσκησε κριτική στο βιβλίο του Richard Dawkins, γεγονός το οποίο ήγειρε αντιδράσεις. Σήμερα δημοσιεύουμε επιστολές που δέχθηκε «Το Βήμα» και απαντούν στο άρθρο του κ. Μουζέλη.


Ο κ. Μουζέλης σχολιάζει με το άρθρο του στις Νέες Εποχές το βιβλίο του Richard Dawkins «The God Delusion». Προς τιμήν του, ξεκαθαρίζει ότι απλώς δεν το έχει διαβάσει. Ούτε καν τον τίτλο του δεν έχει καλοδιαβάσει, ο οποίος είναι «The God Delusion» και όχι «The God Illusion», όπως ο κ. Μουζέλης επιμένει. Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζει ότι η σχέση του Delusion με το Illusion είναι μόνον ηχητική. Αναρωτιέμαι πάντως τι ακριβώς σχολιάζει ο κ. Μουζέλης; Οσα διάβασε στη σύντομη προδημοσίευση του «Βήματος» αρκούν για ισομεγέθη σχολιασμό επί του σχολιασμού; Αν δεν διάβασε το βιβλίο πώς κατανόησε τόσο καλά το πνεύμα του συγγραφέα; Και καλά να διαφωνεί με όποιον θέλει ο κ. Μουζέλης, αλλά ο Richard Dawkins έχει «αφελείς απόψεις»; Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει όσον αφορά τους χαρακτηρισμούς για τους επιστήμονες αυτού του διαμετρήματος.


Εχει αλήθεια διαβάσει ο κ. Μουζέλης το υπόλοιπο έργο του Richard Dawkins, το οποίο ίσως θα τον βοηθούσε να κατανοήσει καλύτερα το πνεύμα του τελευταίου βιβλίου όταν και εάν το διαβάσει; Το αστείο είναι ότι και εγώ διαφωνώ με αρκετές θέσεις και με τον τρόπο επιχειρηματολογίας του Richard Dawkins στο «The God Delusion» (το οποίο το έχω διαβάσει εδώ και καιρό), αλλά επειδή διαφωνώ δεν θα χαρακτηρίσω τις απόψεις του αφελείς, ακόμη και εάν τις έχω διαβάσει. Θα συνιστούσα θερμά στον κ. Μουζέλη, ως επιστήμονας που είναι, να σχολιάζει θέματα που έχει μελετήσει, και όχι βιβλία που δεν έχει καν διαβάσει. Ελπίζω επίσης, όταν κάνει peer review σε επιστημονικά άρθρα του τομέα του – όπως είμαι βέβαιος ότι κάνει συχνά – να ακολουθεί ποιο πιστά την επιστημονική μεθοδολογία από ό,τι όταν γράφει στο «Βήμα» και να τα διαβάζει ολόκληρα και όχι μόνον αποσπασματικά πριν τα σχολιάσει.


Ο κ. Αναστάσης Περράκης είναι καθηγητής Δομικής Βιολογίας στο Ινστιτούτο Καρκίνου της Ολλανδίας.