Στη δημόσια συζήτηση, τείνει να κυριαρχήσει κλίμα απαξίωσης της πολιτικής ζωής, του πολιτικού συστήματος, των κομμάτων, της πολιτικής και των πολιτικών.


Η πολιτική χλευάζεται, οι πολιτικοί εμφανίζονται ως κλειστή συντεχνία, η οποία υπηρετεί τα δικά της ή αλλότρια συμφέροντα, πάντως όχι τα συμφέροντα της κοινωνίας και των πολιτών, τα δε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ δείχνουν να πρωτοστατούν στην κριτική, συμπαρασύρονται και αυτά με τη σειρά τους στη γενική απαξία του δημόσιου χώρου.


Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, άλλωστε δεν συμβαίνει μόνο εδώ. Η χλεύη κατά των «δεινοσαύρων» στην Ελλάδα, πριν από είκοσι χρόνια, απεδείχθη, τελικά, εμβρυουλκός του αιτήματος της ανανέωσης. Τώρα, το «όλοι ίδιοι είναι» είναι προείκασμα του αιτήματος της κοινωνίας για πραγματική πολιτική.


Το πρόβλημα της πολιτικής είναι ακριβώς αντίστροφο από αυτό που η τρέχουσα απαξία εμφανίζει. Το ζητούμενο δεν είναι «να τα βρούνε» οι πολιτικοί, «αφού είναι ίδιοι», γιατί μια κοινωνία χωρίς διαφορετικές προτάσεις, χωρίς διαφορετικά συμφέροντα και διαφορετικά σχέδια ή είναι η τέλεια ουτοπική κοινωνία ενός απώτατου μέλλοντος ή η τέλεια απολυταρχική κοινωνία ενός πρόσφατου και οδυνηρού παρελθόντος.


Το σύγχρονο αίτημα της πολιτικής είναι, λοιπόν, η αυθεντικότητα και η διαφορετικότητα: να αποσαφηνίσουν τα κόμματα και οι πολιτικοί με ποιους είναι και με ποιους δεν είναι. Τι θέλουν και τι δεν θέλουν. Με ποιο σχέδιο και με ποια μέσα θα υλοποιήσουν τις προτάσεις τους. Με ποιο πολιτικό ήθος και ποια πολιτική αισθητική. Το σύνθημα «όλοι ίδιοι είναι και κάνουν τα ίδια» καλλιεργείται συνειδητά από τις κυρίαρχες τάξεις, οι οποίες θέλουν όλους το ίδιο, για να χειραγωγούν ανεμπόδιστα τις κοινωνίες, σύμφωνα με τις επιθυμίες και τα συμφέροντά τους.


Επιλέγουν, όμως, λάθος στρατηγική, επιδιώκοντας να βαυκαλίζουν την κοινή γνώμη με αυτό το ισοπεδωτικό επιχείρημα. Γιατί την ώρα ακριβώς που η κοινωνία δείχνει να το υιοθετεί, στην πραγματικότητα προετοιμάζει το επόμενο βήμα, που είναι το αίτημα όχι της ισοπέδωσης αλλά της διαφοράς.


Αυτό το αποφασιστικό βήμα έκανε το ΠαΣοΚ με το πρόγραμμά του. Ενα πρόγραμμα που ξεκαθαρίζει τις διαχωριστικές γραμμές με την παραδοσιακή Δεξιά και τις νεοφιλελεύθερες εκδοχές της και με την παραδοσιακή Αριστερά και τις παραλλαγές της.


Το πρόγραμμα του ΠαΣοΚ παρουσιάζει, με καθαρότητα, ένα σχέδιο για τη χώρα, για την ανάπτυξη, για τη δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους με αιχμές τη δημόσια δωρεάν Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια και την Ασφάλιση.


Το ΠαΣοΚ έκανε την επιλογή να βγάλει την πολιτική από το τέλμα της ομοιομορφίας και της ανίας που συνοδεύει την κοινοτοπία.


Και είναι στο χέρι του ΠαΣοΚ, την παραταξιακή του κατάκτηση να την καταστήσει κτήμα της κοινωνίας και νικηφόρο ρεύμα μιας μεγάλης πολιτικής πλειοψηφίας.


Ο κ. Πέτρος Ευθυμίου είναι εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ και βουλευτής Β´ Αθήνας.