Αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων, αρμόδιος να τις αποδώσει είναι ο κ. Ζορμπάς και η Δικαιοσύνη και όχι η αντιπολίτευση ή οι τηλεπαρουσιαστές των βραδινών δελτίων. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει διά στόματος Πρωθυπουργού ότι επιθυμεί πλήρη διαφάνεια. Είναι βέβαιο ότι όταν μάθουμε ακριβώς τι έχει συμβεί, κάποιοι θα χάσουν τη δουλειά τους και η επιθυμία των μέσων και της κοινής γνώμης για ανθρωποθυσίες θα έχει μερικώς (διότι είναι a priori αχαλίνωτη) ικανοποιηθεί. Το κυρίως όμως ζητούμενο είναι η ουσιαστική αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Και στο μέτωπο αυτό εμείς οι πολιτικοί έχουμε ακόμη πολύ δουλειά μπροστά μας.


Η πρόταση της κυβέρνησης για έγκριση των προεδρίων και των διοικήσεων των Ταμείων από την Τράπεζα της Ελλάδος και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά, κατά την άποψή μου, δεν θα δώσει από μόνη της λύση στο πρόβλημα των χαμηλών αποδόσεων και της ελλιπούς διαφάνειας στη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός φορέα που θα συγκεντρώσει τα αποθεματικά των Ταμείων κάτω από μία κεντρική διαχείριση. Τα Ταμεία με αποθεματικά κάτω από ένα συγκεκριμένο ύψος (θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξαιρεθούν τα 3-4 μεγάλα Ταμεία κύριας σύνταξης) θα είναι υποχρεωμένα να εκχωρήσουν τη διαχείριση των αποθεματικών τους σε αυτόν τον καινούργιο φορέα. Κύριο ρόλο στη διοίκηση του νέου αυτού φορέα οφείλουν να παίζουν οι κοινωνικοί εταίροι, οι οποίοι στο κάτω κάτω χρηματοδοτούν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.


Η υπόθεση των ομολόγων απέδειξε στην πράξη ότι το πολιτικό προσωπικό που στελεχώνει σημαντικές δημόσιες θέσεις δεν έχει την απαιτούμενη κατάρτιση να χειρισθεί τόσο νευραλγικές αποστολές όπως η διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών φορέων. Δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση από έναν πρόεδρο Ταμείου που αμείβεται με 1.000 ευρώ τον μήνα να είναι σε θέση να αξιολογήσει περίπλοκα επενδυτικά προϊόντα. Αφού δεν είμαστε ακόμη σε θέση να προχωρήσουμε σε πλήρη ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ας κάνουμε τουλάχιστον το πρώτο βήμα να ενοποιήσουμε τη διαδικασία διαχείρισης των αποθεματικών τους. Γιατί, όπως λέει και ο σοφός ελληνικός λαός, «είναι πολλά τα λεφτά» για να τα διαχειρίζονται ανίδεοι.


Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βουλευτής Β´ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας