Η συνταγματική Αναθεώρηση που επιχείρησε η ΝΔ είναι ήδη πολιτικά νεκρή. Δεν ήταν, όμως, η αποχώρηση του ΠαΣοΚ η αιτία του θανάτου της. Το ΠαΣοΚ απεχώρησε γιατί δεν είχε κανένα νόημα να συμπράττει άλλο στο κενοτάφιο ιδεών της νεοδημοκρατικής Αναθεώρησης.


Ούτως ή άλλως, η ιδέα του κ. Καραμανλή να προχωρήσει σε συνταγματική Αναθεώρηση ήταν απολύτως ευκαιριακή και χωρίς βάθος επεξεργασίας. Δεν είχε, καν, περιληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ το 2004. Τη σύλληψή του περί Αναθεώρησης, ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής τον Δεκέμβριο του 2005. Κύριος στόχος ήταν η εκτροπή της ατζέντας της δημόσιας συζήτησης από την κυβερνητική πολιτική και τις επιπτώσεις της στη γενική περί Συντάγματος συζήτηση.


Δεύτερος στόχος, ήταν η διευθέτηση κάποιων συμφερόντων που είχαν δυσαρεστηθεί από τις ρυθμίσεις της συνταγματικής Αναθεώρησης επί ΠαΣοΚ το 2000. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, οι κερδοσκόποι του δημόσιου δασικού πλούτου, που επιδιώκουν την αλλαγή του άρθρου 24.


Το ΠαΣοΚ, παρά τις επιφυλάξεις του, προσήλθε στην αναθεωρητική διαδικασία επιδιώκοντας να διευρύνει τα θέματα της συζήτησης σε μια σύγχρονη και προοδευτική κατεύθυνση οργάνωσης και λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξ αρχής το ΠαΣοΚ τόνισε πως τα μεγάλα και ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν τον πολίτη, όπως είναι η οικονομία και το εισόδημα, το κοινωνικό κράτος και οι κεντρικές λειτουργίες του στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Ασφάλιση, δηλαδή η λειτουργία του κράτους υπέρ του πολίτη, δεν εξαρτώνται από τους συνταγματικούς θεσμούς. Δεν είναι το Σύνταγμα που εμποδίζει την κυβέρνηση να ασκήσει σωστές και ωφέλιμες πολιτικές. Ούτε είναι το Σύνταγμα που εμποδίζει την ενσωμάτωση στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αφού αυτό ήταν το επιτυχές περιεχόμενο της Αναθεώρησης του 2000.


Η ΝΔ προσήλθε στην Αναθεώρηση με μια επιχείρηση αυταρχικής οπισθοδρόμησης ως προς τα κείμενα της μεταρρύθμισης του 2000. Και πέραν της αυταρχικότητας εκδηλώθηκε μια πρωτοφανής αλαζονεία αποκλεισμού κάθε πρότασης της αντιπολίτευσης.


Προσθέτως, ο συνδυασμός της συντηρητικής και αυταρχικής κατεύθυνσης των θέσεων, της ρηχότητας των προτάσεων της ΝΔ και της αλαζονείας έναντι της αντιπολίτευσης αποκορυφώθηκε με το πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα αλλοίωσης των ψηφοφοριών στο άρθρο 24.


Είναι η ΝΔ που στο κενοτάφιο ιδεών της Αναθεώρησης ενταφίασε το πολιτικό και το κοινοβουλευτικό ήθος.


Τώρα που ο επικοινωνιακός χειρισμός της ΝΔ περί το Σύνταγμα ανεδείχθη κενός περιεχομένου, αποκτά ουσιαστικό νόημα η πρόταση του ΠαΣοΚ. Να υπάρξει δηλαδή μια πραγματική δημόσια συζήτηση για τα ουσιαστικά περιεχόμενα που πρέπει να έχει μια αναθεώρηση του συντάγματος. Να μελετηθεί η Αναθεώρηση σε σχέση με τις ανάγκες και τις εξελίξεις του μέλλοντος και όχι από τις συγκυρίες του παρόντος και τα εξοφλητέα γραμμάτια του παρελθόντος.


Η επόμενη Βουλή πρέπει, επομένως, να είναι προ-αναθεωρητική και όχι Αναθεωρητική.


Ο κ. Πέτρος Ευθυμίου είναι βουλευτής Β´ Αθηνών και εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ.