Οσοι ζούμε στην ελληνική περιφέρεια βιώνουμε μια σκληρή πραγματικότητα. Ολοένα περισσότεροι νέοι που αποφοιτούν από τα λύκεια των αστικών κέντρων της περιφέρειας αποσυνδέουν το μέλλον τους από τον τόπο καταγωγής τους γιατί οι δυνατότητες που τους προσφέρονται είναι ελάχιστες. Μάλιστα τα πιο φιλόδοξα και ανταγωνιστικά παιδιά δεν στρέφουν το βλέμμα τους στην Αθήνα, αλλά στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια εξέλιξη που αν δεν αντιστραφεί θα καταστήσει σε ορατό χρόνο την Αθήνα πρωτεύουσα χωρίς ενδοχώρα και την Ελλάδα χώρα «μετρίων».


Οσοι κατοικούν στην Αθήνα λογικό είναι να μη βλέπουν αυτή την εξέλιξη. Οπως δεν τη βλέπαμε εμείς όταν ερήμωνε η ύπαιθρος και οι πλέον ικανοί και φιλόδοξοι όδευαν στην Αθήνα. Υπάρχει τρόπος αντιστροφής αυτής της πορείας; Η ανταγωνιστικότητα της χώρας με αιχμή την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ανταγωνιστικά ιδρύματα με οριστικό διαζύγιο από κατεστημένες νοοτροπίες που διώχνουν τα πιο φωτεινά μυαλά.


Η κυβέρνηση ξεκίνησε ανάποδα. Τα έβαλε με τους χαμηλόβαθμους. Είναι άγνωστο αν έτσι αναβαθμίζονται ΑΕΙ και ΤΕΙ, είναι γνωστό όμως ποιοι είναι οι κομμένοι. Απέτυχαν τα παιδιά που δεν μπορούν να κάνουν ιδιαίτερα.


Μια παρενέργεια που προκάλεσε το μέτρο είναι η συρρίκνωση των περιφερειακών ΤΕΙ. Πρόκειται για πλήγμα στον κρισιμότερο παράγοντα περιφερειακής ανάπτυξης που είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Χρειάζονται αποδείξεις;


Στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας διδάσκουν 829 επιστήμονες. Από αυτούς 213 είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος και 233 μεταπτυχιακού. Ηδη εφέτος θα εργαστούν 100 λιγότεροι ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών. Αντέχει η περιφέρεια ένα τέτοιο κτύπημα;


Τα στοιχεία του ΑΕΠ λένε πως όχι, αφού τα τελευταία χρόνια η απόσταση ανάμεσα στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα μεγαλώνει. Αυτό το ζήτημα έθεσα πριν από έναν χρόνο στον Πρωθυπουργό.


«…Εφόσον η κυβέρνηση εμμένει στη βάση του 10 οφείλει να συρρικνώσει τα τρία κεντρικά ΤΕΙ, αναβαθμίζοντας ριζικά τα περιφερειακά». Εναν χρόνο ολόκληρο η κυρία Γιαννάκου αρνιόταν το πρόβλημα και σήμερα τρέχει πίσω του. Πρόσφατα πρότεινα στην κυρία υπουργό να εφαρμόσει σταδιακά τη βάση του 10 (εφέτος 8, του χρόνου 9, τον επόμενο 10) για να κερδηθεί ο ένας χρόνος που χάθηκε. Για να ωριμάσουν, όχι μόνο μέτρα στήριξης των περιφερειακών ιδρυμάτων αλλά και, συγκεκριμένες απαντήσεις στο τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα του αποκλεισμού δεκάδων χιλιάδων παιδιών.


Οσοι ασχολήθηκαν πολύ με τα σουβλάκια καλό είναι να δουν και το ΑΕΠ. Οσοι ασχολούνται με «πελάτες» γενικώς χρήσιμο είναι να δουν τι γίνεται στα ΙΕΚ. Η κυβέρνηση όμως από την πλευρά της οφείλει να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς εννοεί όταν λέει πως ήρθε «η ώρα της περιφέρειας».


Ο κ. Π. Κουκουλόπουλος είναι πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Κοζάνης.