Ο κ. Μπους δεν διάβασε βέβαια τους «Πέρσες» του Αισχύλου, ούτε την Αρριανού «Αλεξάνδρου Ανάβασι» για να αποφασίσει επανάληψη των Περσικών Πολέμων. Βαθύτατα διαφορετικά είναι τα κίνητρά του από εκείνα του Μιλτιάδη, του Λεωνίδα, του Θεμιστοκλή και του Μεγαλέξανδρου. Εξάλλου οι απόγονοι Δαρείου και Παρυσάτιδος έχουν βέβαια πείσμονα εθνικήν υπερηφάνεια, αλλά δεν διανοήθηκαν στη σύγχρονη εποχή να κάνουν επεκτατικούς πολέμους.


Οι ατλαντικοί ιέρακες ευαγγελίζονται διπλωματική λύση. Αλλά υπαινίσσονται ευθέως στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ μεγαλοποιούν μια μελλοντική πυρηνική απειλή. H Ελλάς ευλόγως είναι εναντίον πάσης διασποράς των πυρηνικών όπλων. Αυτή θα άνοιγε την όρεξη της Αγκυρας να γίνει και η ίδια πυρηνική, ή να εξαγοράσει με άλλα εθνικοαμυντικά μέσα τα πυρηνικά. Αμφότερα υπονομευτικά της ασφάλειάς μας. Τώρα αποδεικνύεται λάθος το δαπανηρότατο πανηγύρι των Ολυμπιακών Αγώνων. M’ εκείνο το ιλιγγιώδες ποσό θα γινόταν στρατιωτικά άτρωτη η χώρα.


H Κοντολίζα Ράις ούτε γλαύκα, ούτε άλλα δώρα εκόμισε ες Αθήνας. Εδώ έρχονται όλοι να πάρουν. Στην Αγκυρα πάνε να δώσουν. H κυρία Ράις υπήρξε ιταμή με την Κύπρο, αξιώνοντας να απαλλάξει την Τουρκία από ανειλημμένες συμβατικές της υποχρεώσεις που της επιβάλλει ο «Οδικός Χάρτης». Ούτε εδώ, ούτε στην Αγκυρα ακούσαμε λέξη της να καταδικάζει τον Αττίλα και τη βάναυση τουρκική συμπεριφορά απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.


Το ξαναλέμε για χιλιοστή φορά: καμία αμερικανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να στηρίξει τα εθνικά μας συμφέροντα, αν εμείς δεν την πειθαναγκάσουμε, με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι αντίπαλοί μας: μηχανισμό και ενεργοποίηση εκλογικής και οικονομικής δύναμης της Ομογένειας. Αυτό είναι το δικό μας «πυρηνικό οπλοστάσιο».


H Επισκέπτριά μας γνωρίζει το κήρυγμα του μάρτυρα της δικής της ελευθερίας Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «κανείς δεν πρόκειται να ανεβεί στην πλάτη σου, αν εσύ δεν σκύψεις». Καιρός να περπατούμε ευθυτενείς!


Ο κ. Μπους φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε στρατιωτικό πλήγμα κατά της Τεχεράνης και χωρίς απόφαση του ΣΑ, εν ονόματι, λέει, της αυτοάμυνας! Νηφάλια γραφίδα ο Brgezinski ονόμασε προχθές αυτό το ενδεχόμενο «πράξη πολιτικής ανοησίας», επισημαίνοντας εύστοχα ότι «με τις ΗΠΑ να γίνονται ολοένα περισσότερο αντικείμενο εχθρότητας, η εποχή της αμερικανικής υπεροχής θα οδηγηθεί σε πρώιμο τέλος» (C 2006, Global Viewpoint / «Ελευθεροτυπία» 25.4.06).


Αλήθεια, δεν υφίσταται η πολυτέλεια ενός «στρατηγικού βομβαρδισμού» του Ιράν ύστερα από δύο παταγώδεις αποτυχίες (Αφγανιστάν, Ιράκ).


Ο Brgezinski τάσσεται αναφανδόν εναντίον πάσης προληπτικής επιθέσεως διότι:


* Δεν υπάρχει άμεση απειλή. Το Ιράν απέχει «ενιαυτούς πολλούς» από την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.


* Οι αυτονόητες αντιδράσεις της Τεχεράνης θα πολλαπλασιάσουν τα προβλήματα Αφγανιστάν, Ιράκ, M. Ανατολής.


* Το πετρέλαιο θα πάει στα ύψη. H παγκόσμια οικονομία θα καταρρεύσει. Οι ευθύνες θα επιρριφθούν στις ΗΠΑ.


* H ισλαμική τρομοκρατία θα πολλαπλασιασθεί με αιτία την υποστήριξη του Ισραήλ, που αντί για περισσότερη ασφάλεια θα καταστεί πανταχόθεν ανασφαλές.


Λύση: πραγματική ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις.


Εμείς πρέπει να απόσχουμε από οποιαδήποτε εμπλοκή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, παρακολουθώντας στενά τα γεωστρατηγικά τεχνάσματα και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας, έτοιμοι τότε να προχωρήσουμε σε δικές μας πυρηνικές επιλογές.


Οπωσδήποτε συμμεριζόμαστε τη διαπίστωση του πολύπειρου Κίσινγκερ: «H βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Αμερική είναι να μεταμορφώσει την ισχύ της σε ηθική συναίνεση και να προωθήσει τις αξίες της, όχι με επιβολή, αλλά με εκούσια αποδοχή».


Ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής είναι βουλευτής.