Οι αμερικανοί καθηγητές Mearsheimer και Walt κυκλοφόρησαν εκτενές άρθρο με τη σφραγίδα του JFK School of Government του Χάρβαρντ που αναδημοσιεύτηκε στο «London Review of Books» (23.3.2006) προκαλώντας μείζονες αναταράξεις στο μέχρι τώρα απυρόβλητο δόγμα των αμερικανοϊσραηλινών σχέσεων. Το μελέτημα έχει πολλαπλούς αποδέκτες και επιδέχεται ανάλογες αναγνώσεις, οι οποίες πάντως συγκλίνουν στα εξής:


α. Το αμερικανικό σύστημα είναι ευάλωτο σε επιρροές μηχανισμών (λόμπυ) που προωθούν αλλοεθνή συμφέροντα. Και παντελώς ανοχύρωτο απέναντι στο ισραηλινό λόμπυ. Κατά μία προσφιλή έκφραση, «ηδονίζεται» να το επηρεάζουν.


β. Το αμερικανοεβραϊκό λόμπυ αποτελεί ύψιστο υπόδειγμα αποτελεσματικότητας. Πείθει την Ουάσιγκτον ότι ισραηλινά και αμερικανικά συμφέροντα ταυτίζονται απολύτως. Στην πραγματικότητα το Ισραήλ δεν αποτελεί ζωτικό στρατηγικό πόλο για τις ΗΠΑ, ούτε πειστική αιτία ηθικής τάξεως. Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πρόβλημα τρομοκρατίας, κυρίως επειδή ταυτίζονται με το Ισραήλ.


γ. Αλλο λόμπυ και άλλο ομογένεια. H δεύτερη όταν υπάρχει μπορεί να χρησιμοποιηθεί καταλυτικά από το πρώτο. Το Ισραήλ έχει λόμπυ και ομογένεια. H Τουρκία έχει λόμπυ χωρίς ομογένεια. Ολη τη δουλειά την κάνει το λόμπυ. Βεβαιότατα αποφασιστικός μοχλός πίεσης επί των αμερικανικών κέντρων αποτελεί η εβραϊκή κοινότητα. Δηλαδή η ψήφος της και οι χρηματοδοτήσεις της κομμάτων και υποψηφίων που προκαλούν εξάρτηση. Στρατηγική και τακτικές της είναι αξιοθαύμαστες και αξιομίμητες.


δ. Ποιοι είναι οι «λομπίστες»; Αφυπηρετήσαντες υπουργοί Εξωτερικών, Αμύνης, Σύμβουλοι Ασφαλείας Λευκού Οίκου και οίτινες άλλοι. Ολοι καλοπληρωμένοι. H Ελλάς πάντως είναι η μόνη άλλη χώρα που μπορεί στις ΗΠΑ να κάνει εξίσου καλά (και καλύτερα) αυτό που κάνει το Ισραήλ. Αρκεί να λειτουργήσει εκεί, όπως λειτουργεί το Ισραήλ. Ιδού οι ΗΠΑ, «ιδού και το πήδημα»!


Πρώτον: Βούληση του Εθνικού Κέντρου. Αμεση επιλογή δύο Γραφείων με διασταυρούμενες προτάσεις. Συγκρότηση του Μηχανισμού.


Δεύτερον: Εκδίπλωση όλων των δυνατοτήτων, αξιοποίηση ερεισμάτων, αναζήτηση νέων. Εθνικό Κέντρο που τους δίνει προτεραιότητα, επαγρυπνεί και παρεμβαίνει δημιουργικά. H Ομογένεια, ευαισθητοποιούμενη αναλόγως, να δράσει συντεταγμένα, πρωτίστως στις εκλογικά κρίσιμες Πολιτείες N. Υόρκης, Καλιφόρνιας, Φλόριδας, Πενσυλβανίας, Οχάιο, Τέξας. Ούτως ή άλλως ημέτεροι χρηματοδοτούν υποψηφίους Προέδρους και αντιπροσώπους, αλλά ασύντακτα και άνευ ανταλλάγματος. Μέχρι τώρα, όπως στις διακρατικές του σχέσεις και εδώ ο Ελληνισμός θεωρείται δεδομένος = δωρεάν προσφερόμενος. Ανήκουμε στη Δύση, ενώ οι εχθροί μας στον εαυτό τους και η Δύση σ’ αυτούς!


Στις 5-6 κύριες «δεξαμενές σκέψης» των ΗΠΑ δεν υπάρχει σήμερα ούτε ένα πρόγραμμα ή ερευνητής ασχολούμενος με την Ελλάδα, παρά όσοι προωθούν τα συμφέροντα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας. Απουσιάζουμε επίσης από τα μεγάλα ερευνητικά κέντρα (Τζώρτζταουν, Χόπκινς, Χάρβαρντ, Ταφτς, Πρίνστον, Γέηλ, Στάνφορντ) όπου ετοιμάζεται η αυριανή αμερικανική ελίτ.


Ομοιώματα ελληνικού λόμπυ είναι ανάξια μνείας.


Ταύτα όλως ενδεικτικά περί του πρακτέου.


Οι καθηγητές Μερσάιμερ – Γουόλτ προσπαθώντας να αφυπνίσουν την αμερικανική Διοίκηση μας μυούν στην τεχνική του εβραϊκού λόμπυ.


Το Ισραήλ λαμβάνει ετησίως τη μερίδα του λέοντος της αμερικανικής εξωτερικής και στρατιωτικής βοήθειας χωρίς απόδοση λογαριασμού. Πουλάει παράνομα στρατιωτική τεχνολογία στην Κίνα. Διενεργεί τις επιθετικότερες επιχειρήσεις κατασκοπείας κατά των ΗΠΑ. Ιράκ και επικείμενο Ιράν στήνονται μόνο για χάρη του. H Ουάσιγκτον συνυπήρχε με τεράστιες πυρηνικές δυνάμεις – ΕΣΣΔ και Κίνα – και φυσικά μπορεί να συνυπάρξει με μια πυρηνική Τεχεράνη.


Τελικά το μικρό Ισραήλ επιτυγχάνει τα πάντα ελέω λόμπυ. Και δείχνει τον δρόμο και σ’ εμάς…


Ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής είναι βουλευτής.