Πάλι απέναντί μας η Αμερική. Απ’ευθείας και στις αταβιστικές συμπεριφορές γειτόνων μας. H πρόσφατη αποθράσυνση του αλβανικού και σκοπιανού εθνικισμού ξεκινάει από την επιπόλαιη και άκριτη αμερικανική στήριξή τους.


Αλβανία – Σκόπια, ενώ έχουν εκατό λόγους να ευγνωμονούν την Ελλάδα για την πλουσιοπάροχη βοήθειά της, κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Ο δοτός «Τοπάρχης» βάλθηκε να ξαναφτιάξει τον χάρτη της Βαλκανικής. Εκφραστής μιας χρεοκοπημένης, απροκλήτως επεκτατικής πολιτικής, που απηχεί την κατά Brzezinski «κατάπτωση της ηθικής υπόστασης των ΗΠΑ στην παγκόσμια κοινότητα» («The New York Times» / «To Βήμα» 30/10), χωρίζει το Μαυροβούνιο από τη Σερβία, προάγει τη Βοσνία και προαναγγέλλει την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου επικαλούμενος μάλιστα την απόφαση 1244/99 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το ΣΑ εν τούτοις αναφέρεται σε αρχές που αυτός καταπατεί, όπως «η κυριαρχία και ακεραιότητα της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας και των άλλων κρατών». Ο κ. Μπερνς εξασφάλισε συγκαταθέσεις για το επικίνδυνο για την ειρήνη αρχιτεκτόνημά του: Σε Ρουμάνους και Βουλγάρους δίνει βάσεις. Στους Σκοπιανούς το ελληνικό όνομα Μακεδονία. Στους Αλβανούς το μέγιστο δώρο, την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Στην Ελλάδα τίποτε. Απολύτως τίποτε.


H Αμερική μεταχειρίζεται ως «ανφάν γκατέ» τους μέχρι χθες ορκισμένους εχθρούς της. Αλλά τη διαχρονική σύμμαχό της ως αποπαίδι. H Ελλάς ανέκαθεν και εις το διηνεκές πληρώνει υπέρ των ΗΠΑ. Σε αίμα, σε ζωτικά συμφέροντα, σε αξιοπρέπεια. Τι και δεν έχουν καταπιεί και πόσα δίκαιά μας δεν έχουν συμπνίξει τα τελευταία χρόνια οι ελλαδικές ηγεσίες για να παίξουν το αμερικανικό χαρτί. Ενώ τα καλώς νοούμενα αμερικανικά συμφέροντα ούτε βραχυχρονίως συμπίπτουν με αυτά των αντιπάλων μας. Εμάς μας θεωρούν πάντοτε δεδομένους. Οι υπερατλαντικοί πρωτίστως. Και κατ’ επέκταση οι γείτονες.


H Ελλάδα, γενναιόδωρη όσον ουδείς, προσέφερε στους γείτονες πάσαν συνδρομή. Τα πάντα άνευ ανταλλάγματος. Αυτό είναι το ασύγγνωστο λάθος μας. Γνωρίζουμε τον άριστο κανόνα «αμοιβαιότητα – ανταπόδοση» και τον παραβιάζουμε. Φυσικά εις βάρος μας, επιμόνως και κατ’ εξακολούθηση.


Δεν επαναφέρουμε εμείς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. H αυθάδεια του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού ανασύρει από την κατάψυξη το λεγόμενο «Τσάμικο» των γνωστών εγκληματιών πολέμου και το στρέφει μανιακά κατά της Ελλάδος. Εδώ μια ρητορική απορία: Πώς συμβαίνει σε κάθε έξωθεν επίθεση εναντίον μας να στοιχούνται «αυθορμήτως» λάβροι με τους επιτιθέμενους ημέτεροι αρθρογράφοι, πανεπιστημιακοί «ιστοριογράφοι» και άλλοι επώνυμοι συνέλληνες;


Οι ανεγκέφαλοι της Νέας Τάξης επιθυμούν «αναλώμασι» της Ελλάδος να ικανοποιήσουν Τούρκους, Αλβανούς, Σκοπιανούς καί τινες άλλους.


E, όχι πια. Οχι άλλο. Φτάνει τόσο!


Είναι η στιγμή της κόκκινης οριογραμμής. Μπορούμε να πούμε «όχι». Ο ελληνικός τρόπος υπαγορεύει: «Δεν είμαστε δεδομένοι».


Εχουμε όλες τις προϋποθέσεις και δυνατότητες να μεταφέρουμε το ελληνοαμερικανικό παίγνιο στην Ουάσιγκτον. Εκεί με τη σύσταση ενός ισχυρού μηχανισμού απευθείας επιρροής των αμερικανικών κέντρων και την ενεργοποίηση της Ομογένειάς μας δυνάμεθα κυριολεκτικά να θαυματουργήσουμε.


Επίσης στείλτε αύριο το πρωί στους κυρίους Μπερίσα και Μοϊσίου ένα μικρό δείγμα από τους εδώ 750.000 Αλβανούς και θα δείτε πώς και με ποια πολιτικά ανταλλάγματα θα μας καθικετεύουν να κρατήσουμε τους υπόλοιπους.


Κάντε veto τώρα για τα Σκόπια και όχι μετά 10 χρόνια και αύριο θα δείτε την κυρία Μίτρεβα ένδακρυ ικέτιδα.


H Εξουσία που θα προέκρινε αυτόν τον «τρόπο» θα πολλαπλασίαζε και τη δική της και της πατρίδας μας τη δύναμη.


Ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής είναι βουλευτής.