Στο «Βήμα» της 23ης Οκτωβρίου με τίτλο «Ελπιδοφόρα αντίδραση» χαιρέτιζα τον ευεργετικό αντίκτυπο που είχε η αρθρογραφία μου κατά της κακοποίησης της ελληνικής γλώσσας από τους υποτίτλους ταινιών προβαλλομένων από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής. Αντί επαίνου εισέπραξα την ακόλουθη επιθετική επιστολή της κυρίας Χάιδως Παπαβασιλείου από τη Θεσσαλονίκη:


«Αξιότιμε Κύριε, αν θέλετε να συμβουλεύετε, όπως διακηρύσσετε με πάθος, στη σωτηρία της γλώσσας μας από την κακοποίηση, την αμάθεια και τον χυδαίο λαϊκισμό, θα έπρεπε κατ’ αρχήν να ξέρετε ότι η υποτακτική δεν έχει υπερσυντέλικο. Ο Λένιν φέρεται να έχει πει πολλά πράγματα…». H επίμαχη φράση μου η οποία δέχεται τα πυρά της κυρίας Παπαβασιλείου είχε ως εξής: «Ο Λένιν φέρεται να είχε πει ότι αν θέλεις να αλώσεις έναν λαό κατάστρεψε τη γλώσσα του».


Μολονότι δεν πιστεύω ότι γνωρίζω να χειρίζομαι άψογα τη γλώσσα μας (ελάχιστοι μπορούν), η επίκριση για λανθασμένη διατύπωση σε κείμενό μου, που επικρίνει τη γλωσσική ανεπάρκεια άλλων, με θορύβησε. Γι’ αυτό προσέφυγα αμέσως στη γλωσσική αυθεντία του κ. Μπαμπινιώτη, του πνευματικού ανθρώπου που έχει αναδειχθεί στον κορυφαίο διασώστη της πανταχόθεν δολοφονούμενης ελληνικής γλώσσας. Και ο σοφός δάσκαλος με διαβεβαίωσε ότι στο σύστημα του νεοελληνικού ρήματος οι τροπικοί τύποι περιλαμβάνουν και τον υπερσυντέλικο στην υποτακτική και ότι αυτό που έγραψα για τον Λένιν ήταν ορθά διατυπωμένο (για περισσότερα στην πολύτιμη Γραμματική της Νέας Ελληνικής των Χρ. Κλαίρη και Γ. Μπαμπινιώτη, σελ. 443, 478, 480).


Αρα ο μακαρίτης ιδρυτής του Υπαρκτού Σοσιαλισμού δεν έχει καταφέρει να με αχρηστεύσει και εμένα γλωσσικά. Ομως η κυρία Παπαβασιλείου, η οποία ελπίζω ότι είναι απλώς φιλομαθής και φιλίστωρ και όχι θαυμάστρια του αιμοσταγούς ιδρυτή του ερυθρού ολοκληρωτισμού, με ερεθίζει με την κατάληξη της επιστολή της «ο Λένιν φέρεται να έχει πει πολλά πράγματα…». Να υπενθυμίσω λοιπόν και μερικά άλλα αναλόγου ήθους, όπως τα περί καταστροφής της γλώσσας. «Να είστε αδυσώπητοι και ανελέητοι. Ενθαρρύνετε τους τρομοκράτες των μαζών. Πυροβολήστε, εκτελέστε, χωρίς να ρωτήσετε κανέναν. Μην κυριεύεστε από βλακώδεις συναισθηματισμούς». «Να εφαρμοστεί αλύπητα μαζική τρομοκρατία εναντίον των κουλάκων και των παπάδων και να κρεμαστούν τουλάχιστον πενήντα κουλάκοι και να φαίνονται από μακριά για να μπορεί να τους βλέπει ο λαός, να τρέμει». «Δικτατορία (του προλεταριάτου) σημαίνει εξουσία χωρίς κανένα φραγμό, που δεν περιορίζεται από κανένα νόμο ή κανόνα και βασίζεται αποκλειστικά στον καταναγκασμό». «Το να λέμε την αλήθεια είναι μια αστική προκατάληψη. Το ψεύδος δικαιολογείται από τον διακαή επιδιωκόμενο σκοπό μας».


Το ότι ο Λένιν ακόμα και σήμερα τιμάται ιδιαίτερα στον τόπο μας, ως ηγέτης μιας «ανθρωπιστικής και απελευθερωτικής για τους προλετάριους επανάστασης» αποδεικνύει πόσο αποτελεσματική ήταν και παραμένει η καλλιέργεια του ψεύδους ως της μόνης αλήθειας. Διαχρονικής αξίας είναι επίσης οδηγίες του όπως αυτή: «Σε κάθε χώρα πρέπει να προκαλούμε το μίσος των πολιτών απέναντι στις κυβερνήσεις τους. Μόνο μια τέτοια δουλειά μπορεί να θεωρηθεί σοσιαλιστική. Οι πολιτικές ελευθερίες και η πραγματική δημοκρατία διευκολύνουν στο έπακρο».


«Ο πραγματικός πλάστης του ολοκληρωτισμού είναι ο Λένιν» είχε υποστηρίξει ο Κορνήλιος Καστοριάδης. Και φοβούμαι ότι η σημερινή αναρχία στην παγκοσμιοποιημένη αγορά και στις εθελοτυφλούσες και αυτοϋπονομευόμενες δημοκρατίες θα οδηγήσουν και πάλι σε φασισμούς και ολοκληρωτισμούς κάθε χρώματος.