Για την τουρκική ένταξη πρέπει να αναζητηθούν και οι ηθικές προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για να κριθεί ότι ανήκει στον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό. H παταγώδης αποτυχία του βρετανικού πολυπολιτισμικού μοντέλου ενσωμάτωσης είναι κραυγαλέα. Επιβεβαιώνεται έτσι πλήρως η δήλωση της κυρίας Μέρκελ: «Είμαστε σταθερά πεπεισμένοι ότι η ένταξη της Τουρκίας θα καταπονήσει την EE πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά και θα θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης»!


Μεθαύριο κλείνουν 50 χρόνια αφότου τελέστηκε ένα από τα ειδεχθέστερα κακουργήματα του τουρκικού κράτους κατά του Ελληνισμού – 6.9.55, «Νύχτα Αγίου Βαρθολομαίου» (Αζίζ Νεσίν).


Ο διεθνώς γνωστός ελληνοαμερικανός ιστορικός Spyros Bryonis με μακροχρόνια άοκνη ερευνητική προσπάθεια μας χάρισε πρόσφατα έναν ανεκτίμητης αξίας επιστημονικό άθλο: The Mechanism of Katastroph. Αδιάσειστη τεκμηρίωση, πολλαπλές πηγές, τουρκικές, αμερικανικές, αγγλικές, ελληνικές. H επίσημη Ελλάς έμφοβη, ως συνήθως, επέλεξε τότε να σιωπήσει και εξαφάνισε τη Μαύρη Βίβλο που είχε στο μεταξύ εκτυπώσει. Ο αρχηγός της CIA Dulles περιέργως παρών στο πογκρόμ. Ο ΥΠΕΞ Foster Dulles εξομοίωσε τους δράστες με τα θύματα (αιώνιοι φίλοι!).


Στήθηκε στρατιωτική επιχείρηση λεηλασίας με πυρήνα τη MIT. 100.000 βάνδαλοι εξαπολύθηκαν κατά κύματα. Το πρώτο παραβίαζε κλειδαριές ναών, καταστημάτων και σπιτιών. Το επόμενο λεηλατούσε και μετέφερε τα λάφυρα. Το τρίτο «τελείωνε τη δουλειά» με βιασμούς γυναικών, φόνους, προπηλακισμούς ιερέων. Εκαψαν 73 ναούς, 8 αγιάσματα, 2 μοναστήρια, 26 σχολεία, 5 συλλόγους. Κατέστρεψαν ή λεηλάτησαν 4.500 σπίτια, 4.348 καταστήματα, 27 φαρμακεία, 21 εργοστάσια, 110 ξενοδοχεία κτλ. Οι βάνδαλοι με την ολοκλήρωση του έργου τους μεταφέρθηκαν «επισήμως» με κρατικά αυτοκίνητα στα σπίτια τους. Ουδείς λογοδότησε ή ετιμωρήθη.


Ο Ελληνισμός της Πόλης ήταν 350.000 το 1920. Συρρικνώθηκε στις 111.300 με τη δόλια τουρκική παρερμηνεία της Λωζάννης. Τρομοκρατημένος πήρε τον δρόμο της Εξόδου. Κατά δόσεις βέβαια, καθώς τα Σεπτεμβριανά επαναλαμβάνονταν με συγκριτικά ηπιότερα αλλά εξίσου αποτελεσματικά εγκλήματα. Ξεκληρίστηκε στις περίπου 2.000 σήμερα.


H ηθική αποτίμηση της τουρκικής υποψηφιότητας καθίσταται διάτρητη με τις δύο γενοκτονίες, την αρμενική και την ελληνική. H πρώτη είναι από καιρό διεθνοποιημένη. H δεύτερη μπήκε στη δίνη εγγενών φοβιών και επιπολαιοτήτων.


Με καθυστέρηση ογδόντα χρόνων αναγνωρίσαμε κλάσμα της, την Ποντιακή. Αργότερα, τη Μικρασιατική. Αυτή είχε ευτελές τέλος: Μας απείλησε ο Ετσεβίτ και το προεδρικό διάταγμα απεσύρθη και στη θέση του ήρθε άλλο, χωρίς τη φράση «γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού από το τουρκικό κράτος»! Υπολείπονται οι Ανατολικοθρακιώτες. Για να μας πάρουν στα σοβαρά, να μιλήσουμε για (συνολική) Ελληνική Γενοκτονία. Και να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα.


H Ελλάς πρέπει να υποβοηθήσει, ενισχύσει και αξιοποιήσει την τρέχουσα ευρωπαϊκή απαρέσκεια προς την Αγκυρα. Οταν εμείς είμαστε μινιμαλιστές, οι άλλοι αναδιπλώνουν την απαίτησή τους στα μέτρα της δικής μας ακατανόητης «ολιγάρκειας».


Αρνηση αναγνώρισης, casus belli και στρατιωτική κατοχή είναι βαθύτατα αντιευρωπαϊκές συμπεριφορές. H άρση τους πρέπει να ανήκει στα ευρωπαϊκά αυτονόητα. Οφείλουμε εμπράκτως να αποβάλουμε από την υψηλή μας στρατηγική οποιαδήποτε εκδοχή κατευνασμού και φινλανδοποίησης της εξωτερικής μας πολιτικής. Εις πείσμα των ποσοτικών μεγεθών της, η Τουρκία είναι μόνο ισότιμη σε ποιοτική ισχύ με την Ελλάδα. Αυτή η διαπίστωση «έξω βάλλει τον φόβον».


ΥΓ.: Τα ιδρύματα Καραμανλή και Παπανδρέου να στείλουν στους αρχηγούς και ΥΠΕΞ των «25» αντίτυπο του εκπληκτικού έργου του Βρυώνη.


Ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής είναι βουλευτής.