Οταν προ καιρού ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπερηφανεύτηκε για την ανωτερότητα του δυτικού πολιτισμού και μίλησε για κατώτερους, κόντεψαν να τον κατασπαράξουν οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, αλλά ακόμη και οι άλλες ευρωπαϊκές ηγεσίες καθώς έτσι πρόσβαλλε κυρίως τον μουσουλμανικό κόσμο. Και όμως επισήμανε δημόσια το προβάδισμα και τα πλεονεκτήματα του δυτικού πολιτισμού, που δυστυχώς είναι μία από τις βασικές αιτίες των σημερινών συγκρούσεων «καθώς ο μοντέρνος κόσμος είναι αυτός που επιτίθεται αποφασισμένος να καταστρέψει τους οπισθοδρομικούς πολιτισμούς των άλλων» όπως διαπιστώνει ο γνωστός αμερικανός δημοσιογράφος Γουίλιαμ Πφαφ. Οι αξίες της δημοκρατίας, της ατομικής και πολιτικής ελευθερίας, των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας των δύο φύλων είναι η δύναμη του σύγχρονου πολιτισμού μας, αλλά συνιστούν και την αχίλλειο πτέρνα του. «Διότι η αμυνόμενη παράδοση, που εκφράζεται από τον πολύ συνεκτικό και αλληλέγγυο κόσμο, ο οποίος πιστεύει και ζει με οδηγό το Κοράνι, επωφελείται από τις ακραίες ελευθερίες, που ισχύουν στον δυτικό κόσμο, για να τον υπονομεύσει εκ των ένδον και να αντεπιτεθεί στην προσπάθεια της Δύσεως να επιβάλει στους άλλους ιδέες που καταστρέφουν τις θεμελιώδεις αξίες και πεποιθήσεις των μη δυτικών κοινωνιών».


Ετσι η Ευρώπη εθελοτυφλούσα κατέληξε σε εκτροφείο εξτρεμιστών ισλαμιστών, που διδάσκουν τους νεαρούς, μορφωμένους πια, και ευκατάστατους μουσουλμάνους όχι μόνο ότι δεν είναι δούλοι των λαών που υπηρετούν ως μετανάστες αλλά και πολύ ανώτεροι. Διότι είναι οι μόνοι που πιστεύουν στον αληθινό Θεό. Ετσι είναι ευκολότερο να μεταλλάξουν σε αποστολή τα αισθήματα πικρίας, μειονεξίας και θρησκευτικής υπερηφάνειας. Αφού οι άπιστοι όχι μόνο δεν μας αφήνουν στην ησυχία μας αλλά προσπαθούν με το ζόρι να μας αλλάξουν μυαλά και να μας «εκπολιτίσουν» – λένε -, τότε δεν μας μένει ως άλλη λύση παρά να κηρύξουμε τον ιερό πόλεμο (τζιχάντ) εναντίον τους, ακόμη και αν αποθνήσκουμε και οι ίδιοι μετά των αλλοθρήσκων. Αλλωστε αυτό διδάσκει το Κοράνι, το οποίο υπόσχεται μια λαμπρή μετά θάνατον αιώνια ζωή.


Τώρα Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, αλλά και όλοι οι άλλοι λαοί όπου Γης, διερωτώνται πανικόβλητοι πού θα γίνει το επόμενο τρομοκρατικό χτύπημα. Ο πανάρχαιος μύθος του αναπόφευκτου για όσους εκτρέφουν φίδια στον κόρφο τους λειτουργεί και πάλι, ενώ αμήχανες οι ηγεσίες και οι πελαγωμένοι πολιτικοί αναλυτές αποφεύγουν να πουν την αλήθεια. Σήμερα, έστω και καθυστερημένα, εκτός από τα απαραίτητα αλλά ανεπαρκή αστυνομικά και άλλα μέτρα, επιβάλλεται να απαιτηθεί από εκείνους που επέλεξαν να εγκατασταθούν σε άλλες κοινωνίες με άλλες αρχές και αξίες ότι ή θα τις αποδεχθούν αντί να προσπαθούν να επιβάλλουν τα δικά τους πιστεύω, διά της βίας, ή θα απελαύνονται αμέσως εκεί από όπου ήλθαν. Ιδιαίτερα δε εκείνοι που διδάσκουν το μίσος και καθοδηγούν τον ιερό πόλεμο.


Αυτοί που υποστηρίζουν ότι με τα προληπτικά μέτρα θα τεθούν κάποιοι περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, ηθελημένα λησμονούν ότι και ο νομικός μας πολιτισμός ήδη από πολλά χρόνια διώκει ποινικά την παρακίνηση σε διάπραξη εγκλήματος και την απόκρυψη τέτοιων σχεδίων. Επίσης αποκρύπτουν επιμελώς ότι και στον δυτικό πολιτισμό υπάρχουν χώρες που απαγορεύουν την ίδρυση ναζιστικών κομμάτων ή την εξύμνηση της γενοκτονίας των Εβραίων. Αρα, γιατί να μην απαγορευτεί και η διδασκαλία του τζιχάντ;