ΔΕΝ χωράει αμφιβολία πως «τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται». Πρόσφατη επιβεβαίωση του γνωστού αποφθέγματος, η «συνάντηση» του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ με τον ημέτερο Πρωθυπουργό, τόσο σε πολιτική «φιλοσοφία» όσο και σε διακυβέρνηση, που έχει προκαλέσει την κατακραυγή των πολιτών.


Για του λόγου το ασφαλές, παραθέτω – όσο γίνεται πιο λακωνικά – μερικές λεπτομέρειες των παράλληλων επιδόσεών τους1, με την αντίστοιχη βαθμολογία τους. (Οι αριθμοί της είναι αρνητικοί: όσο μεγαλύτερο βαθμό παίρνει ο καθένας τους, τόσο υστερεί απ’ τον άλλον).


ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΘΗΤΕΙΑΣ. Αρνολντ: Είχε εκλεγεί θριαμβευτικά πριν από δύο χρόνια. – Κώστας: H πανηγυρική εκλογή του μετράει μόνο 14 μήνες. (Βαθμολογία: Αρνολντ, 1 – Κώστας, 2).


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ. Αρνολντ: Κανένα πολιτικό παρελθόν. Μοναδικός τίτλος του, ο του κινηματογραφικού σταρ (αποκλειστικά για τους λάτρεις του body building και της γροθοπατινάδας). – Κώστας: Βουλευτής, χωρίς καμιά προηγούμενη θητεία – υπουργική, νομαρχιακή, ενοριακή. Τίτλος του, το ονοματεπώνυμο του απελθόντος θείου. (Βαθμολογία: Αρνολντ, 1 – Κώστας, 2).


ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ. Αρνολντ: Δεξιός, που πολιτεύεται δεξιόστροφα. – Κώστας: Δεξιός, που (αντι)πολιτεύεται δεξιότατα, αλλά το παίζει και «κεντρώος». (Βαθμολογία: Αρνολντ, 1 – Κώστας, 2).


ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ (αποκαλούμενες «Πρόγραμμα»). Αρνολντ: Ανόρθωση της οικονομίας, εξυγίανση του δημόσιου βίου. – Κώστας: «Νέα διακυβέρνηση», «αναγέννηση» του κράτους, καταπολέμηση της διαφθοράς και των διαπλεκόμενων συμφερόντων. Μετατροπή της Ελλάδας σε Παράδεισο, με είσοδο ελευθέρα για τους πανέλληνες. (Βαθμολογία: Αρνολντ, 1 – Κώστας, 1).


ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ METPA. Αρνολντ: Προτείνει δρακόντεια μέτρα για τη μείωση των δαπανών, ήτοι: περικοπές στα κονδύλια για την εκπαίδευση, την κοινωνική πρόνοια, τις αποδοχές των εργαζομένων, τις συντάξεις. Κλείσιμο των συνόρων με το Μεξικό για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση – Κώστας: Εφαρμόζει «ήπια προσαρμογή», ήγουν φορολόγηση των «μη εχόντων» μέχρι πλήρους αφαιμάξεως και πριμοδότηση των «πολλά εχόντων», ΦιΠιΑδες και άλλες πένθιμες μαντινάδες. (Βαθμολογία: Αρνολντ, 1 – Κώστας, 2).


ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Αρνολντ: Εξαγρίωση των εργαζομένων – συνδικάτων, συνταξιούχων, γονέων, δασκάλων, νοσοκόμων, πυροσβεστών, αστυνομικών κλπ. (Το κλείσιμο των συνόρων χαρακτηρίζεται από τον Τύπο «ημι-ρατσισμός»). Ο άλλοτε λαοφιλής σταρ, θεωρείται τώρα, «υπ’ αριθ. 1 εχθρός του καλιφορνέζικου λαού». – Κώστας: Δεν χρειάζεται απαρίθμηση των εξεγερμένων Ελλήνων – είναι άπειροι και πασίγνωστοι. Ο άλλοτε δημοφιλής Πρωθυπουργός αποκαλείται «φορομπήχτης» και «δημοβόρος». (Βαθμολογία: Αρνολντ, 5 – Κώστας, 8).


ANTI-ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. Αρνολντ: Απ’ τη μια, αποκαλεί τους Δημοκρατικούς αντιπάλους του «γυναικωτούς». Απ’ την άλλη, τους προκαλεί να ψηφίσουν τα μέτρα του, απειλώντας πως, αν αρνηθούν, θα προσφύγει σε δημοψήφισμα – που θα κοστίσει 70 εκατομμύρια δολάρια. – Κώστας: Απ’ τη μια, αποκαλεί τους αντιπάλους του «ψεύτες, πλαστογράφους, παραχαράκτες, καταχραστές, νταβατζήδες». Απ’ την άλλη, ισχυρίζεται πως έχει «πρότυπό» του τον A. Παπανδρέου, ιδρυτή του κόμματος των «απατεώνων». Και ζητάει απ’ τους επιγόνους του να συμφωνήσουν με τα οικονομικά, αντι-ευρωπαϊκά, σκοπιανά και τ’ άλλα τσαλαβουτήματά του… διαδίδοντας πως, σε αντίθετη περίπτωση, θα καταφύγει σε εκλογές – που θα κοστίσουν Κύριος οίδε πόσα στο παχυλό βαλάντιό μας. (Βαθμολογία: Αρνολντ, 5 – Κώστας, 10).


ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ (σημερινή). Αρνολντ: H δημοτικότητά του έχει πέσει πολύ κάτω από το 50%. – Κώστας: Κατρακυλάει από εβδομάδα σ’ εβδομάδα. (Βαθμολογία: Αρνολντ, 5 – Κώστας, 4).


BEBAIA, ακόμα και ανάμεσα στα μεγάλα πνεύματα, υπάρχουν κάποιες διαφορές:


α) Ο Αρνολντ προτείνει λαοφάγα μέτρα, ο Κώστας έχει ήδη εφαρμόσει τα δικά του, ενώ ακονίζεται και για άλλα «ευεργετήματα».


β) Ο Αρνολντ δεν έχει αρκετή φαντασία ώστε να επινοήσει απογραφές, βασικούς μετόχους, εξεταστικές επιτροπές και άλλους καταποντισμούς της οικονομίας μας και διεθνείς διασυρμούς… δεν έχει (όσο ξέρουμε) εφορμήσει με τα δικά του «παιδιά» κατά της διοικητικής μηχανής, για να της αλλάξει το χρώμα και τα φώτα… δεν αντιμετωπίζει εμφύλιους σπαραγμούς των στελεχών του και διάλυση της κυβέρνησής του… δεν έχει βουλιάξει τα εθνικά θέματα, αφού δεν διαθέτει Κύπρο, Αιγαίο, Θράκη, Σκόπια κλπ. Ισως επειδή όλα αυτά τα έχει μονοπωλήσει ο ευφάνταστος Κώστας.


γ) Ο Αρνολντ αποκαλείται πια «εξολοθρευτής του εαυτού του». Ποιους εξολοθρεύει ο Κώστας, είναι αυτονόητο. (Βαθμολογία: Αρνολντ, 1 – Κώστας, 100).


Στους αναγνώστες επαφίεται να κάνουν το άθροισμα των βαθμών εκατέρου και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους απ’ αυτό το φιλικό ματς των πνευμάτων…


………………………………


1. Τα στοιχεία για τον A. Σβαρτσενέγκερ, από άρθρο του Andrew Gumbel στον «Independent». Βλ. και «Το Βήμα», 2.4.2005.