από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

H σκοτεινή όψη

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Δεν απουσιάζουν ούτε σπανίζουν δυστυχώς οι περιπτώσεις και τα παραδείγματα οργανωμένων ή μη συμπεριφορών που υπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες με ανάλογα μέσα και υπόγειες χρηματοδοτήσεις ή αποτελούν υποκατάστατα μιας ασυγκάλυπτης κερδοσκοπικής δράσης και ιδιοτελών συμφερόντων. Αυτές είναι οι σκοτεινές όψεις της κοινωνίας των πολιτών και εκφράζουν τη θολή της άνοιξη.

Αντίθετα, η θετική διάσταση της κοινωνίας των πολιτών προϋποθέτει την ελευθερία, την εμπιστοσύνη, την ανιδιοτέλεια και την αλληλεγγύη στις κοινωνικές σχέσεις. Ακόμη, πνεύμα δημόσιας προσφοράς ή και θυσίας για αξίες και αρχές που υπερβαίνουν τα στενά ατομικά συμφέροντα και τις υλιστικές επιδιώξεις. Πράγμα που όχι μόνο δεν είναι πάντα εμφανές, αλλά ίσως είναι και δύσκολο να διαπιστωθεί με τρόπο αξιόπιστο και συνεπή.

Γιατί οτιδήποτε το κοινωνικό δεν είναι αυτόχρημα και κοινωνία των πολιτών. Οπως και οτιδήποτε το πολιτικό ή κομματικό δεν προάγει αναγκαστικά την ελευθερία και τη δημοκρατία. Πρέπει λοιπόν να είναι σε θέση κανείς να διακρίνει έναν σύλλογο για την προστασία του δάσους ή της ασφάλειας στους δρόμους και την προστασία των παιδιών, από έναν συνεταιρισμό που προωθεί την οικοδόμηση σε αμφισβητούμενη ζώνη ή τη φετιχοποίηση των δικαιωμάτων των οικοπεδούχων.

Το ζήτημα είναι λοιπόν να μην εθελοτυφλούμε ούτε να στρουθοκαμηλίζουμε μπροστά στον ενδεχόμενο κίνδυνο της εκφυλιστικής παραμόρφωσης της κοινωνίας πολιτών, γιατί τότε η σκοτεινή όψη της θα κυριαρχήσει και θα αφαιρέσει τη δυνατότητα της άλλης, της πιο φωτεινής και αληθινής πλευράς της. Αυτήν που έχουμε ανάγκη και αποζητούμε στην κοινωνία και στη δημοκρατία μας σήμερα.

O κ. Αντώνης Μακρυδημήτρης είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:

Σε πόσους πλανήτες υπάρχει ζωή;
Πριν από δέκα χρόνια κανείς δεν ήξερε αν υπάρχουν πλανήτες πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Σήμερα γνωρίζουμε εκατό περίπου κοντινά αστέρια που συνοδεύονται από πλανήτες, και ο κατάλογος αυτός μεγαλώνει κάθε μέρα με ολοένα ταχύτερο ρυθμό. Μήπως άραγε πλησιάζει η στιγμή που θα διαπιστώσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.