Κύριε Πρωθυπουργέ, τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) που υπηρετούμε στο Τμήμα της Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έχουμε αποφασίσει να διακριθούμε σε παγκόσμια κλίμακα. Να κάνουμε το τμήμα μας ένα Κέντρο Αριστείας (Center of Excellence) στις επιστήμες της οικονομικής θεωρίας και της οικονομετρίας. Για τον σκοπό αυτόν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχουμε προσελκύσει συναδέλφους διεθνούς εμβέλειας και εκσυγχρονίσαμε τα προγράμματα διδασκαλίας ώστε να μπούμε στην τροχιά που θα μας οδηγήσει στη λέσχη των φημισμένων τμημάτων οικονομικής επιστήμης των πανεπιστημίων της Δύσης.


Ηδη οι καρποί των προσπαθειών μας άρχισαν να φαίνονται. Τα μέλη του ΔΕΠ του τμήματός μας επιτυγχάνουν δημοσιεύσεις σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Τα σεμινάρια που διοργανώνουμε προσελκύουν περιώνυμους ξένους επιστήμονες καθώς και καθιερωμένους συναδέλφους της ελληνικής διασποράς. H παρουσία μας σε επιστημονικά συνέδρια του εξωτερικού προσφέρει αδιάλειπτη μαρτυρία για τις ερευνητικές προσπάθειες που καταβάλλουμε. Σε όλες τις αξιολογήσεις που λαμβάνουν χώρα, είτε από υποψήφιους φοιτητές κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις, είτε από ενδιαφερόμενους γονείς, είτε από διεθνείς οργανισμούς, το τμήμα μας βρίσκεται στην κορυφή μεταξύ των αντίστοιχων ελληνικών τμημάτων και σε περίοπτη θέση διεθνώς. Και, τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι αρκετοί από τους συναδέλφους μας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από διάφορες θέσεις στην κυβέρνησή σας.


Ωστόσο η ταχύτητα της προόδου που επιτυγχάνουμε προς τον προαναφερθέντα στόχο είναι αργή και κινδυνεύει να αναστραφεί γιατί οι συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούμε αποθαρρύνουν και τους πλέον αισιόδοξους μεταξύ μας. Ως εκ τούτου, με το δικαίωμα που μου δίνουν οι δεσμεύσεις σας για την επανίδρυση της δημόσιας διοίκησης και τον εκσυγχρονισμό στον χώρο των πανεπιστημίων, απεφάσισα να σας απευθύνω την παρούσα έκκληση ώστε να παρέμβετε για την επίλυση των ακόλουθων προβλημάτων:


1. H κυρία υπουργός Παιδείας να υπογράψει αμέσως τους διορισμούς των νέων μελών ΔΕΠ που εκκρεμούν ώστε να μπορέσουν να ενσωματωθούν στο τμήμα μας το ταχύτερο δυνατόν.


2. H κυρία υπουργός Παιδείας να εγκρίνει τις επιπλέον θέσεις έκτακτου διδακτικού προσωπικού που έχουμε ζητήσει για να καλύψουμε τα κενά που δημιούργησε η απασχόληση των συναδέλφων μας στην κυβέρνησή σας.


3. Να προχωρήσει αμέσως η αξιολόγηση και η κρατική επιχορήγηση των πανεπιστημίων και των επί μέρους τμημάτων, περιλαμβανομένων των μισθών, να αναδιαρθρωθεί ανάλογα με τη θέση τους. Ο λόγος είναι ότι, αν δεν επιβραβευθεί η επιτυχία, η ποιότητα σπουδών και έρευνας θα τείνει στον χειρότερο κοινό παρονομαστή.


4. Με χρηματοδότηση του κράτους να δημιουργηθεί ένα Εθνικό Ιδρυμα Επιστημών (National Science Foundation) κατά τα αμερικανικά και αγγλικά πρότυπα για την ανταγωνιστική επιδότηση της βασικής έρευνας.


5. Να μας χορηγηθεί η ευελιξία να προσλαμβάνουμε μέλη ΔΕΠ σε ανταγωνιστικά μισθολογικά επίπεδα και να επιβραβεύουμε όσους και όσες διακρίνονται για τις επιδόσεις τους. Δεδομένου ότι στοχεύουμε να προσελκύσουμε τους αστέρες της οικονομικής επιστήμης, μας είναι εντελώς αδύνατον να το επιτύχουμε με τους μισθούς που επικρατούν.


Κύριε Πρωθυπουργέ, στο τμήμα μας έχουν δημιουργηθεί όλες οι προϋποθέσεις για διεθνή διάκριση. Αλλά για να προχωρήσουμε χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διοικητική ευελιξία και επιβράβευση. Γι’ αυτό, προσβλέπουμε στην κατανόησή σας.


Ο κ. Γεώργιος Κ. Μπήτρος είναι καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.