Κατά το 2004, με εξαίρεση δύο μεγάλα γεγονότα, δεν αναμένεται να συμβούν σημαντικές διαφοροποιήσεις από πέρυσι. H οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσει να εξελίσσεται με ρυθμό γύρω στο 4%. Το Δημόσιο θα συνεχίσει να καρπούται το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης για να συντηρεί την τεράστια γραφειοκρατία και τα διαπλεκόμενα. Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια του ευρώ θα συνεχίσουν να ροκανίζουν τα εισοδήματα και να περιθωριοποιούν τη χώρα στον διεθνή ανταγωνισμό. H ανεργία θα συνεχίσει να βρίσκεται στην περιοχή του 9%, κτλ. Ετσι οι μόνες σημαντικές εξελίξεις που μπορούν δυνητικά να εξάψουν το ενδιαφέρον μας και να διαθλάσουν την προσοχή μας από την καθημερινότητα είναι, πρώτον, οι επερχόμενες εκλογές και, δεύτερον, οι Ολυμπιακοί Αγώνες.


Αναφορικά με τις εκλογές, το διάστημα μετά τη διενέργειά τους ενδέχεται να αποδειχθεί δυσάρεστο, γιατί οποιαδήποτε κυβέρνηση εκλεγεί θα κληθεί να αντιμετωπίσει το μεγάλο χαλάρωμα στη δημοσιονομική πολιτική την οποία άκριτα υιοθέτησε η κυβέρνηση του κ. K. Σημίτη προκειμένου να βελτιώσει τις πιθανότητες επανεκλογής της. Αλλά η περίοδος ως τις εκλογές, η οποία άρχισε ήδη με ανταλλαγές απόψεων στα τηλεοπτικά παράθυρα, παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον. Και τούτο γιατί, κάτω από το βάρος των δημοσκοπήσεων, τα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης και του ΠαΣοΚ αναγκάζονται να αποκαλύψουν πόσο καθεστωτικά σκέπτονται.


Κανονικά, έχοντας θητεύσει μια αδιάλειπτη οκταετία, η κυβέρνηση θα έπρεπε να παρουσιαστεί στην κρίση των πολιτών θετικά, αναδεικνύοντας το έργο που επετέλεσε με βάση τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Πήραμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μειώσαμε τον πληθωρισμό και τα δημόσια ελλείμματα. Βάλαμε τη χώρα με ισότιμους όρους στην Ευρώπη. Κάναμε αυτά και αυτά τα μεγάλα έργα τα οποία αναμένεται να συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και γενικά να αλλάξουν την καθημερινότητα του μέσου πολίτη, κτλ. Εναντι όλων αυτών των επιτευγμάτων, ναι, θα μπορούσαν να πουν, σε ορισμένους τομείς υπολειφθήκαμε. Ειδικότερα, ενώ κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να μειώσουμε τον πληθωρισμό στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα, το ποσοστό του εξακολουθεί να είναι διπλάσιο. Ενώ στην Παιδεία και στην Υγεία κάναμε επαναστατικές παρεμβάσεις, δεν απέδωσαν, κτλ.


Σε αντίθεση με το πιο πάνω θετικό σενάριο, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης επιχειρηματολογούν προσπαθώντας να αποδείξουν πόσο κακή μπορεί να αποδειχθεί μια κυβέρνηση της ΝΔ. Αλλά έτσι προβάλλουν μια απαράδεκτη νοοτροπία, με αποτέλεσμα οι παροχές, οι κοινωνικές χάρτες και όλα τα άλλα δώρα που προσφέρονται από την κυβέρνηση να μη βρίσκουν αποδέκτες. Εξ ου και οι τελευταίες κινήσεις για αλλαγή αρχηγού και πολιτικού σκηνικού. Πώς λοιπόν τέτοιες εξελίξεις να μην προκαλούν ενδιαφέρον και να μην εξάπτουν τη φαντασία για το τι πρόκειται να ακολουθήσει;


Τέλος, όσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτοί πράγματι συνιστούν το κορυφαίο γεγονός της χρονιάς. Ο λόγος είναι ότι με τη βοήθεια των τηλεοπτικών μέσων δεν θα υπάρχει πλέον πολίτης στο παγκόσμιο χωριό που να μη γνωρίζει πού βρίσκεται η χώρα μας και τι έχει προσφέρει στους ίδιους τους Αγώνες, στις επιστήμες, στις τέχνες και γενικά στον πολιτισμό. Γι’ αυτό οι Αγώνες εύχομαι να αναδείξουν το 2004 έτος που όλοι μας θα αισθανθούμε υπερήφανοι για τη χώρα μας.


Ο κ. Γεώργιος K. Μπήτρος είναι καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.