Στη συνέντευξη που έδωσε πριν από λίγες ημέρες ο κ. Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα που προέκυψε με την τροπολογία του ευρωβουλευτή κ. K. Χατζηδάκη για την αναγνώριση των πτυχίων που χορηγούνται από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια τα οποία λειτουργούν στη χώρα μας είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με ιδιωτικά κολέγια. Οι απαντήσεις που έδωσε στις ερωτήσεις τις οποίες ο ίδιος έθεσε ρητορικά στον εαυτό του δεν ήταν ικανοποιητικές. Γι’ αυτό σήμερα θέλω να αναδείξω τους λόγους για τους οποίους έχει χάσει την ικανότητα του ορθού λόγου.


Θα κάνουμε όλα τα διπλώματα των AEI σκουπιδόχαρτα; H απάντησή του ήταν ότι δεν μας χρειάζονται τα σκουπιδόχαρτα που θα παράγουν τα ιδιωτικά AEI. Αλλά η τροπολογία του κ. Χατζηδάκη είναι συγκεκριμένη και αναφέρεται μόνο σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Δηλαδή, αν τα πτυχία χορηγούνται από κάποια προγράμματα σπουδών όπως, π.χ., της Οξφόρδης, της Σορβόννης ή της Λιέγης, θα πρόκειται για σκουπιδόχαρτα; Μα, αφού τα πτυχία των εν λόγω πανεπιστημίων αναγνωρίζονται διεθνώς, είναι δυνατόν αυτά που θα χορηγούν μετά από σπουδές στην Ελλάδα να είναι σκουπιδόχαρτα; Προφανώς ο κ. Πρωθυπουργός και οι σύμβουλοί του είτε βρίσκονται σε σύγχυση είτε δεν γνωρίζουν την ποιότητα των πτυχίων που παρέχουν πολλά ελληνικά AEI είτε παραποιούν σκόπιμα την αλήθεια.


Θα πρέπει να αναγνωριστούν τα διπλώματα όλων των κολεγίων που υπάρχουν στην Ελλάδα για να εξυπηρετήσουμε 25.000 παιδιά που φοιτούν; H απάντησή του ήταν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί τα περισσότερα ιδιωτικά κολέγια προσφέρουν σπουδές χαμηλότατου επιπέδου. Κατά την άποψή μου, οι γονείς οι οποίοι στέλνουν τα παιδιά τους στα εν λόγω κολέγια γνωρίζουν καλύτερα από τον κ. Πρωθυπουργό την αξία των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που αγοράζουν. Οπότε απαιτείται προχωρημένη καθεστωτική νοοτροπία εκ μέρους του για να ισχυρίζεται ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν ή ότι γίνονται θύματα επιτηδείων. Αλλά και πάλι δεν πρόκειται περί αυτού, γιατί η τροπολογία του κ. Χατζηδάκη δεν αφορά την αναγνώριση των πτυχίων όλων των ιδιωτικών κολεγίων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Γι’ αυτό ο κ. Πρωθυπουργός και οι σύμβουλοί του θα πρέπει να αντιληφθούν το λογικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει.


Τα διάφορα απίθανα κολέγια από απίθανους ανθρώπους θα βγάζουν και αυτά διπλώματα όπως του Πανεπιστημίου; Δυστυχώς για τον κ. Πρωθυπουργό και τους συμβούλους του οι σοσιαλιστικές τους καταβολές δεν τους επιτρέπουν να κατανοήσουν ότι μια από τις κυρίαρχες λειτουργίες της ανοιχτής οικονομίας είναι να παρέχει τα αγαθά και τις υπηρεσίες σε διάφορες ποιότητες ώστε να μπορούν να τα προμηθευτούν πολίτες με διαφορετικές προτιμήσεις και διαφορετικά εισοδήματα. Ποιο είναι το κακό να υπάρχουν πτυχία διαφορετικών ποιοτήτων; Μήπως τώρα δεν παρατηρούνται εξίσου σημαντικές διαφορές μεταξύ των πτυχίων των δημόσιων AEI; Αλήθεια, υπάρχει γονιός ή επιχείρηση σ’ αυτόν τον τόπο που να μη γνωρίζει ότι τα πτυχία που χορηγεί, π.χ., το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ανώτερα από αυτά που χορηγεί, ας πούμε, το Πάντειο Πανεπιστήμιο;


Ολοι στα δύο μεγάλα κόμματα γνωρίζουν ότι οι ημέρες του δημόσιου μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση είναι μετρημένες. Ετσι, αντί να περιμένουμε να μας επιβληθεί, ας βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα να τελειώνουμε.


Ο κ. Γεώργιος K. Μπήτρος είναι καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.