«Το Βήμα» εγκαινίασε την παρούσα στήλη με σκοπό να θυμίσει στους παλαιοτέρους, αλλά κυρίως να παρουσιάσει στους νεοτέρους, κρίσιμα γεγονότα του παρελθόντος μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας. Οι λαοί που δεν γνωρίζουν καλά την ιστορία τους κινδυνεύουν να τη δουν να επαναλαμβάνεται ­ άποψη εξόχως επίκαιρη στην αυγή μιας νέας χιλιετίας.


«»Φίλος ή σακάτης βγαίνει όποιος έρχεται εδώ μέσα» ήταν το «δόγμα» της ΕΣΑ, όπως αποκαλύπτουν οι μάρτυρες εις το Στρατοδικείο» γράφει «Το Βήμα» της 13ης Αυγούστου 1975, ενώ συνεχίζεται η κατάθεση των μαρτύρων υπερασπίσεως στη δίκη των πρωτεργατών του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου: «Σε αληθινή κόλαση, μπροστά στην οποία ωχριά κάθε φαντασία, είχαν μεταβάλει το ΕΑΤ/ΕΣΑ οι βασανιστές, που υπέβαλαν σε ανατριχιαστικά μαρτύρια όσους αντιπάλους της δικτατορίας έπεφταν στα χέρια τους. Στην εξιστόρηση των θηριωδιών αυτών που διέπρατταν οι δικαζόμενοι εγκληματίες, αλλά και στην ανάλυση του «συστήματος» των βασανισμών, που αποτελούσε ένα από τα βασικώτερα στηρίγματα του δικτατορικού καθεστώτος, αφιερώθηκε η τρίτη ημέρα της δίκης που διεξάγεται στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών. Κατά τη χθεσινή διαδικασία κατέθεσαν ως μάρτυρες οι βουλευτές κ. Αν. Μήνης και κυρία Βιργινία Τσουδερού… «Οση φαντασία και αν διαθέτη κανείς, ακόμη και την πιο νοσηρή, δεν θα μπορούσε να συλλάβη αυτά που γίνονται στο κολαστήριο του ΕΑΤ/ΕΣΑ» τόνισε ο κ. Μήνης… Τα βασανιστήρια εγίνοντο με «επιστημονικό» τρόπο. Στρατιωτικός γιατρός, που βρίσκεται σήμερα ανάμεσα στους κατηγορουμένους, εξέταζε προηγουμένως τα υποψήφια θύματα βαθμολογώντας την αντοχή τους… Τη μελετημένη, σκόπιμη απανθρωπιά του δικτατορικού καθεστώτος (…) ανέλυσε η κυρία Τσουδερού (…) την οποία προσπαθούσαν να σπάσουν βασανίζοντας φίλους της έξω από το κελί της».


Οι μάρτυρες του Ζωιτάκη οργίζουν τον Παπαδόπουλο στη δίκη των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου που γίνεται στο Πενταμελές Εφετείο, στις Γυναικείες Φυλακές του Κορυδαλλού: «Το Σάββατο, κατά πάσαν πιθανότητα, θα αρχίσουν να απολογούνται οι πρωταίτιοι… Είναι βέβαιον ότι θα απολογηθούν οι κατηγορούμενοι που έχουν «διαχωρίσει» τη θέση τους, δηλαδή οι Σπαντιδάκης, Ζωιτάκης και Σταματελόπουλος. Βέβαιον επίσης είναι ότι θα απολογηθούν και οι Γκαντώνας και Καραμπέρης που μετέχουν στη διαδικασία… Χθες εξετάσθηκαν οι μάρτυρες υπερασπίσεως του Ζωιτάκη, οι οποίοι προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Γ. Παπαδόπουλου. Ετσι, όταν ο διωρισμένος συνήγορός τους άρχισε να θέτη ερωτήσεις, ο Παπαδόπουλος τον διέκοψε εκνευρισμένος: «Δεν είναι δικός μας μάρτυς. Μην τον ρωτάς» του είπε».


«Απομονώστε τους λίγους τρελούς αξιωματικούς» επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Αβέρωφ: «Μικρή μερίδα νεωτέρων αξιωματικών που υπέστη πλύση εγκεφάλου στη διάρκεια της δικτατορίας εξακολουθεί να έχη την ίδια νοοτροπία που δεν ταιριάζει σε Ελληνα αξιωματικό, τόνισε στη διάρκεια ομιλίας του στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου ο υπουργός Εθνικής Αμύνης (…) και ζήτησε αυτούς τους νέους αξιωματικούς να τους διαφωτίσουν ότι δεν ακολουθούν τον σωστό δρόμο».