Ηταν η πρώτη φορά εδώ και καιρό που άνοιξαν στον κόσμο το αρχοντικό τους στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα (φωτογραφία). Είχαν προσκαλέσει περί τα 70 άτομα, ήτοι τους γαλάζιους βουλευτές της Κρήτης, άλλους (γαλάζιους επίσης) βουλευτές που έτυχε να παραθερίζουν μετά συζύγων στην Κρήτη, στελέχη των τοπικών οργανώσεων, φίλους των παιδιών τους και βεβαίως την Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και την Αλεξία Μπακογιάννη. Σε αυτό το δείπνο των 70 ατόμων φάνηκε ότι η παράδοση της οικογένειας συνεχίζεται, όπως παρατήρησε και η Ντόρα, αφού τα θρυλικά ντολμαδάκια της Μαρίκας έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στο τραπέζι, απόδειξη ότι η συνταγή πέρασε από γενιά σε γενιά. Αλλά όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσκαλεί σε δείπνο 70 πολιτικά πρόσωπα είναι αδύνατον να μην υπάρξουν πολιτικές ειδήσεις…
nnn
Για παράδειγμα, η εκτίμηση της ηγεσίας της ΝΔ, μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να μεταφέρει προς τα πίσω τις εκλογές ώστε να κερδίσει χρόνο. Ως πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών η ΝΔ εκτιμά πλέον τον προσεχή Μάιο. Επίσης, ειπώθηκε πως είναι εξίσου πιθανόν ο κ. Τσίπρας (για να διατηρήσει κάποια από τα ποσοστά του) να προκηρύξει… τετραπλές εκλογές τον Μάιο, ήτοι δημοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές και (βεβαίως) εθνικές εκλογές. «Θα τις χάσει και τις τέσσερις» είπαν πολλοί βουλευτές στον πρόεδρο της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης όμως έθεσε ένα άλλο ζήτημα που ο κ. Τσίπρας θα προτάξει έως την προκήρυξη των εκλογών…
Ο Τσίπρας και οι επιθέσεις λάσπης
Εκτίμησε ότι οι επιθέσεις λάσπης του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα εναντίον του, της Μαρέβας και των γαλάζιων βουλευτών θα ενταθούν το φθινόπωρο όσο ο κ. Τσίπρας διαπιστώνει ότι θα είναι ο χαμένος των εκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης είπε στους βουλευτές του ότι περιμένει τέτοιου είδους επιθέσεις, αλλά είναι καλά προετοιμασμένος και ότι οι επιθέσεις αυτές θα απαντώνται κατάλληλα, χωρίς όμως, για λόγους που όλοι κατάλαβαν, να αποκαλύψει το πώς.
nnn
Εν πάση περιπτώσει τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η Μαρέβα φάνηκαν ιδιαίτερα ενοχλημένοι (όπως μου το μετέφεραν οι βουλευτές που παρακάθησαν στον δείπνο) από τις συχνές επιθέσεις που δέχεται η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ τόσο από τον κ. Τσίπρα όσο και από τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είναι απλώς ενοχλημένοι, είναι οργισμένοι» μου είπε ένας βουλευτής, συνομιλητής του προέδρου του κόμματος: «Είναι άνανδρο να χτυπούν τη γυναίκα μου επειδή θέλουν να χτυπήσουν εμένα» έλεγε ο πρόεδρος της ΝΔ.
nnn
Και η Μαρέβα, με ένα λευκό φόρεμα αρχαιοελληνικού στυλ, της δικής της φίρμας, υποδεχόταν τους προσκεκλημένους της, αποφεύγοντας να μιλήσει πολιτικά. Μίλησε για τα φαγητά, για τις ομορφιές της Κρήτης, για το πώς γύρισε όλη την Ελλάδα ψάχνοντας να βρει μετάξι, μεταξοσκώληκες και παραδοσιακούς αργαλειούς για τα ρούχα και τις τσάντες της και πώς θέλησε να κάνει την ελληνική υψηλή ραπτική εφάμιλλη γνωστών οίκων μόδας στο εξωτερικό.
Οι γαλάζιες υποψηφιότητες
Αλλά ας περάσω στις άλλες πολιτικές ειδήσεις που βγήκαν από το δείπνο αυτό. Πρώτα απ’ όλα, ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί (όταν έρθει η ώρα) από την κεντρική πολιτική σκηνή και κατέρχεται ως υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης. Είπε μάλιστα ότι η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του θα γίνει στις 21 Σεπτεμβρίου και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να παραστεί. Δεύτερον, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στα Χανιά ο δημοσιογράφος Δ. Καμπουράκης και όλοι του ευχήθηκαν «καλή επιτυχία». Του ευχήθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δεν αποκλείει την πιθανότητα να βρεθεί και αυτή υποψήφια στα Χανιά. Εάν όντως η Ντόρα πολιτευθεί στα Χανιά, τότε η ΝΔ έχει πολλές πιθανότητες (όπως ειπώθηκε) να κερδίσει τρεις έδρες. Και συνεπώς οι Παύλος Πολάκης και Γιώργος Σταθάκης θα έχουν πρόβλημα εκλογής και θα πρέπει να μετακινηθούν στη Β’ Αθήνας που έχει ήδη σπάσει. Ο έτερος δημοσιογράφος που ήταν στο δείπνο μαζί με τη σύζυγό του, ο Γιώργος Αυτιάς, δεν εξεδήλωσε καμία πρόθεση να πολιτευθεί.
nnn
Το δείπνο στα Χανιά περιείχε και… θέαμα. Οι τηλεοράσεις έδειχναν εκείνη την ώρα τον Ολυμπιακό (με τη Λουκέρνη), με τον κ. Μητσοτάκη και τον γιο του Κωνσταντίνο να πανηγυρίζουν ωσάν να βρίσκονταν στο γήπεδο κάθε φορά που ο Ολυμπιακός έβαζε γκολ, και η άλλη τηλεόραση έδειχνε την ίδια ώρα τον 20χρονο πρωταθλητή του τένις Στέφανο Τσιτσιπά, με τον κ. Μητσοτάκη να πηγαίνει από τη μία τηλεόραση στην άλλη και να λέει για τον Τσιτσιπά πως «κάνει όλη την Ελλάδα υπερήφανη».
Και ο Αλέξης… πανηγυρίζει
Την Κυριακή, λίγο μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην Εύβοια, αυτά τα περίφημα non papers του Μεγάρου Μαξίμου έφτασαν στο σημείο να μας ενημερώσουν ότι ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Δηλαδή να μας ενημερώσουν για το αυτονόητο. Μία ημέρα αργότερα, ο κ. Τσίπρας… πανηγύρισε με tweet (και όχι με βιντεάκι όπως συνήθιζε) για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στους αρχαιολογικούς χώρους. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε σημαντική τομή για τον πολιτισμό το ηλεκτρονικό εισιτήριο για αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της χώρας, που ολοκληρώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού.

HeliosPlus