Αυτή τη φορά χρειάστηκε νεκρό ένα αγοράκι αβάφτιστο έξι μηνών και ακόμη 92 νεκροί, ανάμεσά τους έντεκα παιδιά και νέοι πολλοί και οι γονείς τους και γέροντες που δεν μπόρεσαν να τρέξουν και έφυγαν βρίσκοντας θάνατο φρικτό, μονάχοι ή αγκαλιασμένοι με εγγόνια ή με ένα ζωάκι αγαπημένο. Επρεπε να ξεκληριστούν οικογένειες, να έρθουν στο φως ιστορίες τραγικές πόνου αβάσταχτου, για να κάνει η κυβερνητική αλαζονεία και ανεπάρκεια ένα βήμα πίσω.
Τόσο θάνατο να βυθίζει σε πένθος πρωτόγνωρο την πατρίδα έπρεπε να βιώσουμε ώστε ο Πρωθυπουργός να αντιληφθεί ότι την προστασία της ζωής των πολιτών, που ορκίστηκε να υπηρετεί, την αναθέτεις στους καλύτερους, και μάλιστα με διακομματική συναίνεση. Δεν τη μοιράζεις σε κομματικούς, ούτε σε άσχετους, ούτε σε ανίκανους μόνο και μόνο για να συντηρείς ισορροπίες ενός συνασπισμού εξουσίας. Ηθελε πολύ αίμα για να υποκύψει στο αυτονόητο ο κ. Πρωθυπουργός.
Τι εμπόδιζε μέχρι προχθές, εκτός από μια φονική αμεριμνησία, τον Αλέξη Τσίπρα, που εκραύγαζε σε κάθε ευκαιρία ότι εκπροσωπεί το νέο και ρηξικέλευθο στην πολιτική ζωή του τόπου, να ανακαλύψει τους καθηγητές πανεπιστημίου, τους ξένους εμπειρογνώμονες, ποιος δεν τον άφηνε να συστήσει αυτό που προχθές εξήγγειλε, την «Εθνική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών» με πρόεδρο αδιαμφισβήτητης επάρκειας υπό διακομματικό έλεγχο; Και τα λεφτά, πώς βρέθηκε τώρα μισό δισεκατομμύριο για πολιτική προστασία από το ΕΣΠΑ, ενώ πριν από 15 ημέρες τα κυβερνητικά στελέχη και τα σχετικά φερέφωνα κλαψούριζαν πάνω στις στάχτες για τις μνημονιακές περικοπές;
Ο Αλέξης Τσίπρας που εξήγγειλε την Πέμπτη τα νέα σχέδια για την προστασία από τις φυσικές καταστροφές, ως εθνικό παυσίλυπο για τον κατάλογο των ταυτοποιημένων και αταυτοποίητων νεκρών που ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα, ήταν εμφανώς καταπονημένος από την καταστροφή. Η περισταλείσα οίηση, το ύφος του σοβαρού και μετρημένου, του υπεύθυνου τεχνοκράτη πολιτικού που επισημαίνει τη σημασία της συναίνεσης, είναι πρωτόγνωρο για τον Πρωθυπουργό. Αν πρόκειται για πόζα, για νέο ρόλο αντίδοτο στις κρυφές δημοσκοπήσεις ή για ειλικρινή μεταστροφή, κανείς δεν το ξέρει.
Εχουμε όμως πληρώσει πολύ ακριβά μέχρι σήμερα τη μαθητεία του νεαρού Πρωθυπουργού στην εξουσία. Οι οικονομικές του ψευδαισθήσεις μοίρασαν στους Ελληνες ζημιά δεκάδων δισεκατομμυρίων, ενώ η διάσημη στα πέρατα του κόσμου κωλοτούμπα του και η τυφλή υπακοή στους δανειστές που την ακολούθησε βάρυναν τους πολίτες με αχρείαστες θυσίες. Η διπλή καταστροφή στη Μάνδρα, το θανατικό στο Μάτι επιβεβαίωσαν την ανεπάρκεια ενός πολιτικού σχηματισμού φτιαγμένου από τα πιο παλιά υλικά της εθνικής μας παθογένειας.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ, αναφώνησε την Παρασκευή στο πρωτοσέλιδό της η «Εφημερίδα των Συντακτών». Γενικώς ισχύει, αλλά όπως φαίνεται η φονική καταστροφή θα επηρεάσει με τρόπο ανεπίστρεπτο το πολιτικό σκηνικό. Τα κόλπα τέλειωσαν, για την παρούσα εξουσία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ