Τα νέα στελέχη…

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις διευθύνσεις Ανθρωπίνου Δυναμικού των μεγάλων τραπεζών, οι διοικήσεις των οποίων δείχνουν προτίμηση σε στελέχη με σταδιοδρομία εκτός του κλάδου. Ü Δεν είναι μόνο η προερχόμενη από την Pepsico Αναστασία Μακαριγάκη, που ανέλαβε ανώτερη γενική διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού του ομίλου Πειραιώς. Για ομόλογός της στην Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με πηγές της στήλης, προοριζόταν η Φραγκίσκη Μελίσσα, μέχρι πρότινος διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού στη Vodafone.

…και οι εκκαθαρίσεις

Ωστόσο, όπως με πληροφορούν, η τελευταία δεν τα βρήκε τελικά με την ΕΤΕ, ενώ ενοχλήθηκε από τη διαδικασία που έπρεπε να περάσει, η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων και «γνωριμία» με τον σύλλογο των εργαζομένων της τράπεζας προτού γίνει η πρόσληψη. Και το ερώτημα είναι γιατί ψάχνουν για ανθρώπους που δεν έχουν εργαστεί ξανά σε τράπεζες. Ü Ενδεχομένως, οι διοικήσεις τους να σκέφτονται πως τη δύσκολη δουλειά της αναπόφευκτης μείωσης προσωπικού θα ήταν προτιμότερο να τη φέρουν εις πέρας άνθρωποι εκτός χώρου.

Δυστυχώς τον θυµάται…

«Μέλι» έσταζε για τον Γιάνη Βαρουφάκη (σκίτσο) ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο Ολλανδός Καλίν Ανεβ Γιάνσε, μιλώντας σε ραδιόφωνο της χώρας του. Στην ερώτηση «αν θυμάται με χαρά τον Γιάνη Βαρουφάκη» απάντησε τα εξής: «Το 2014 εργαζόμασταν για μια έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Θέλαμε να βγουν από το πρόγραμμα χωρίς δάνειο γιατί τα πράγματα πήγαιναν αρκετά καλά. Αλλά όταν ο Βαρουφάκης έγινε υπουργός Οικονομικών, δεν ήθελε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που είχαν προτείνει ο ESM και το ΔΝΤ. Αυτό κόστισε αρκετά χρήματα στην Ελλάδα». Χωρίς σχόλιο…

Τρέχουν…

Ισως εφέτος να είναι η πρώτη φορά που το ΤΑΙΠΕΔ έχει κάποιες πιθανότητες να πιάσει τον στόχο του που είναι έσοδα 2 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας. Εχει ήδη εισπράξει περί τα 750 εκατ. ευρώ από την πώληση του 5% του ΟΤΕ, του 67% του ΟΛΘ και των δικαιωμάτων συχνότητας κινητής τηλεφωνίας. Μέχρι το τέλος του έτους θα εισπράξει άλλα 252 εκατ. ευρώ από την πώληση του 31% του ΔΕΣΦΑ που έχει ολοκληρωθεί.

…για το θαύµα

Αρα λείπει 1 δισ. ευρώ. Υπάρχει συμφωνία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) για την καταβολή 1,1 δισ. ευρώ για την επέκταση της σύμβασης εκμετάλλευσης του «Ελ. Βενιζέλος» για άλλα 20 χρόνια. Για να εισπραχθεί όμως το τίμημα εντός του 2018, θα πρέπει η νέα σύμβαση να εγκριθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, από τις ευρωπαϊκές αρχές και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Φαντάζει βουνό το να γίνουν όλες αυτές οι διαδικασίες ως τον Δεκέμβριο και να καταβληθεί και το τίμημα. Ποτέ όμως δεν ξέρεις…

Υποµονή

Εντός του Σεπτεμβρίου η Fortress και η MIG θα δώσουν τα χέρια για την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών της Attica Συμμετοχών (Superfast, HSW, Blue Star Ferries). Η ολοκλήρωση όμως της συμφωνίας θα πάρει άλλους έξι μήνες, καθώς θα πρέπει το deal να περάσει και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Και αυτό γιατί η Fortress έχει πλοία και σε άλλες αγορές. Από το fund δεν ανησυχούν γιατί δεν έχουν ίδιου τύπου πλοία και δεν τίθεται θέμα συγκέντρωσης, αλλά το σίγουρο είναι ότι η διαδικασία θα καθυστερήσει.

Επιµένει ελληνικά

To 94% των συνολικών δαπανών της Wind για το 2017, που αντιστοιχούν σε 547 εκατ. ευρώ, μοιράστηκε σε 2.300 ελληνικές επιχειρήσεις. Ü Για κατασκευαστικές και οικοδομικές εργασίες που εκτελούνται στο πλαίσιο της συνεχούς επέκτασης των δικτύων νέας γενιάς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας η Wind συνεργάζεται με εταιρείες της εκάστοτε περιοχής, ενώ για τις αγορές σε προωθητικά υλικά και εκτυπωτικές εργασίες χρησιμοποιούνται κατά κανόνα ελληνικές εταιρείες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ