Υπάρχει εσωτερική, εσωκομματική αμφισβήτηση του Πρωθυπουργού; Αυτό το ερώτημα έθεσα σε έναν παλαιό αριστερό, ενταγμένο στον ΣΥΡΙΖΑ, «Κεντροεπίτροπο», και ιδού τι μου απάντησε: «Λίγο το καλοκαίρι και ο Δεκαπενταύγουστος που πλησιάζει, λίγο η «απειλή» για ανασχηματισμό, και κυρίως η τραγωδία στην Ανατολική Αττική, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια να βγουν προς τα έξω οι εσωκομματικές αμφισβητήσεις όχι μόνον του κ. Τσίπρα, αλλά και της πολιτικής του». Είπε όμως και κάτι άλλο που έχει τη σημασία του: «Αυτό που πέταξε τις προάλλες ο Βερναρδάκης για τον 44χρονο Πρωθυπουργό που δεν πρέπει να τον βαράμε, δεν ήταν καθόλου τυχαίο. Απευθυνόταν ουσιαστικά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, σαν ένα είδος προειδοποίησης να μην τολμήσουν να τον αμφισβητήσουν ακόμα κι αν χάσει τις εκλογές. Λόγω ηλικίας αυτός θα ηγηθεί και πάλι του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτά μου είπε, αυτά σας μεταφέρω.
***
Το ότι υπάρχει εσωκομματική γκρίνια για τον κ. Τσίπρα (φωτογραφία) ουδείς το αμφισβητεί. Ακόμα και οι στενοί συνεργάτες του δεν το αμφισβητούν, πολύ περισσότερο οι λεγόμενοι «σκληροί» της Κουμουνδούρου. Αμφισβητήσεις που αναζωπυρώθηκαν λόγω της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Οι εντυπώσεις που ο ίδιος καλλιέργησε συστηματικά, ότι δεν φέρει ευθύνες για όσα συμβαίνουν στη χώρα (αν και κυβερνά 3,5 χρόνια) και ότι σε όλες τις περιπτώσεις δεν κάνει λάθη (Μακεδονικό, πλημμύρες, πυρκαγιές, ιδιωτικοποιήσεις, κόψιμο των συντάξεων, εκποιήσεις οικιών, οίηση εναντίον αντιπάλων του κ.τ.λ.) έχουν, μου επιβεβαιώνει ο συνομιλητής μου, προκαλέσει συσσωρευμένη αμφισβήτηση συνολικά της κυβέρνησης και προσωπικά (για πρώτη φορά) του Αλέξη Τσίπρα.
Η έξοδος από το… κάστρο
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μπορεί να ήταν… αόρατος στο Μάτι μερικά 24ωρα μετά την καταστροφή, μαθαίνω όμως ότι θέλει τώρα να εμφανίζεται στον κόσμο (μέσω ΕΡΤ) όσο το δυνατόν περισσότερο για να περισώσει ό,τι μπορεί από τη δημοτικότητά του, η οποία έχει τρωθεί τα μέγιστα. Παίρνει ο ίδιος προσωπικά στα χερια του την κατάσταση. Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους των πυρόπληκτων και η σύσκεψη στο Λαύριο, μαζί με την εξαφανισμένη για 15 ημέρες Ρένα Δούρου, εντάσσεται στο σχέδιο να «βγει ο Πρωθυπουργός από το κάστρο». Εστω και καθυστερημένα. Στο Μαξίμου φαίνεται πως έχουν αντιληφθεί ότι η αλαζονική στάση του ίδιου του Πρωθυπουργού και υπουργών όπως ο Τζανακόπουλος ή ο Πολάκης εξοργίζει ακόμα περισσότερο την κοινωνία.
11 και μία ημέρες



Μόλις 12 ημέρες απομένουν από την προγραμματισμένη έξοδο από τα μνημόνια και τα capital controls καλά κρατούν. Κάπως χαλαρωμένα, αλλά η πολυδιαφημιζόμενη έξοδος θα γίνει με capital controls. Ρώτησα τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα πότε υπολογίζει να καταργηθούν τα capital controls και ιδού τι μου απάντησε: «Μόλις επιστραφούν στις τράπεζες τα 12 με 14 δισ. ευρώ ή ένα μεγάλο μέρος τους που κρύβονται σε… μαξιλάρια». Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, αλλά ο κ. Στουρνάρας επιμένει: «Δεν υπάρχει πλέον ο κίνδυνος του Grexit, δεν υπάρχει κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων, συνεπώς γιατί τα δισεκατομμύρια των Ελλήνων να φυλάσσονται στα μαξιλάρια ή στα στρώματα;». Αραγε τι δεν εμπιστεύονται ακόμα οι Ελληνες και κρατούν τα λεφτά τους εκτός τραπέζης;
Τα μαξιλαράκια των 24 δισ.
Αλλά μη νομίζετε πως η Ελλάδα αποχαιρετά τα μνημόνια μόνο με τα capital controls εν ισχύι. Τα αποχαιρετά και με αυξημένο κόστος δανεισμού. Και τούτο γιατί οι αγορές, μου λένε από την αντιπολίτευση, δείχνουν έως τώρα να μην εμπιστεύονται πλήρως τη χώρα μας. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πόνταρε στο σενάριο ότι μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα επέτρεπαν στο Δημόσιο να βγει στις αγορές και μάλιστα με λογικά επιτόκια. Δυστυχώς το σενάριο αυτό δεν επιβεβαιώνεται. Ωστόσο μετά την πρόσφατη εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ η χώρα μας διαθέτει ένα ταμειακό μαξιλάρι 24 δισ. ευρώ που εάν το θελήσει μπορεί να μη βγει στις αγορές για μια περίοδο 22 μηνών. Περιμένοντας μια… άλλη κυβέρνηση για να το κάνει αυτό.
Ο Τόσκας και ο… πορτιέρης του ΠαΣοΚ



Συνήθως τους καρατομηθέντες εξαιτίας τόσο μεγάλης τραγωδίας δεν τους κτυπάς. Αυτό όμως δεν ισχύει για τον βουλευτή της Δημοκρατικής Παράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου που μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό αναφέρθηκε στον Νίκο Τόσκα, που ως γνωστόν βρέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ εκ μεταγραφής από το ΠαΣοΚ και υπηρέτησε ουκ ολίγες θέσεις σε γραφεία υπουργών του ΠαΣοΚ. «Εμείς τον Νίκο Τόσκα τον είχαμε… πορτιέρη, για να ελέγχει ποιος μπαίνει στο πολιτικό γραφείο του Μπεγλίτη, δεν τον είχαμε υπουργό, είναι μπιτ άχρηστος» είπε. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Ο κ. Κεγκέρογλου χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις και για τον παραιτηθέντα γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη: «Οι άνθρωποι της Περιφέρειας είναι άχρηστοι, δεν μπορούν να βάλουν τη μια πέτρα πάνω στην άλλη. Μπιτ άχρηστος» (κι αυτός), είπε.
Ο κουμπάρος του Ακη
Εκείνο όμως που ξέχασε να πει ο κ. Κεγκέρογλου και του το θυμίζει η Μαρία Σπυράκη από τη ΝΔ είναι ότι ο νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, απόστρατος ιπτάμενος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας (με στενές σχέσεις με τον Νίκο Παππά), είναι ταυτόχρονα και κουμπάρος του… Ακη Τσοχατζόπουλου. Αυτός τον πάντρεψε…

HeliosPlus