ΟΠΩΣ δείχνουν τα γεγονότα, το 2018 είναι η χρονιά διακρίσεων των Ελληνίδων σε διεθνές επίπεδο. Η αρχή έγινε στη σκοποβολή (Αννα Κορακάκη), στην κωπηλασία (Νικολαΐδου κ.ά.) και τώρα έφθασε η μεγάλη διάκριση στην υδατοσφαίριση. Φυσικά το αργυρό μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Βαρκελώνη υποκρύπτει κάποια δόση απογοήτευσης καθώς υπήρχαν οι προσδοκίες για τον τίτλο της πρωταθλήτριας. Ωστόσο οι ειδήμονες είχαν –και σωστά –τις επιφυλάξεις τους, δεδομένης της μέχρι τον τελικό εικόνας υπεροχής της ολλανδικής ομάδας. Για αυτόν τον λόγο, και όχι μόνο, αλλά και λόγω του κλοιού θλίψης των αθλητριών από την τραγωδία στο Μάτι, πρέπει να πανηγυρίσουμε για τη δεύτερη θέση (6-4).
ΑΘΛΟΣ η κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου, μια και ουσιαστικά η διοργάνωση ήταν σχεδόν παγκόσμιο πρωτάθλημα, καθώς π.χ. η συμμετοχή ομάδων ισχύος όπως των ΗΠΑ και της Αυστραλίας δεν αλλάζει αυτή την εκτίμηση. Ενα στοιχείο μεγάλης αγωνιστικής αξίας αφορά το ότι η ομάδα του 2018 παρέχει όλα τα εχέγγυα για να πρωταγωνιστήσει στις επόμενες διοργανώσεις κορυφής (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και Ολυμπιακοί). Τούτο εκτιμάται διότι η ομάδα έχει στέρεη συγκρότηση ώριμων αθλητριών και ταλαντούχων εκπροσώπων της νέας γενιάς. Ενα πολύ μεγάλο και ελπιδοφόρο δομικό και λειτουργικό συστατικό της δευτεραθλήτριας της Ευρώπης είναι ηλικίας 19-21 ετών. (Και όπως θυμόμαστε από τη μαθητική Χημεία, συχνά το κράμα είναι πολύ πιο ανθεκτικό και δυνατό από το αυτούσιο μέταλλο.)
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να εκτιμηθεί στο ακέραιο, παράλληλα προς την αγωνιστική συμπεριφορά των αθλητριών, η μέγιστη συμβολή του ομοσπονδιακού προπονητή Γ. Μορφέση –ανθρώπου χαμηλών τόνων αλλά με πλήρη γνώση της αποστολής του επί τόσο πολλά και γόνιμα χρόνια ως τεχνικού επιστήμοναςτης Ομοσπονδίας –και της συνεργάτιδάς του Α. Γερολύμπου, καθώς και όλων όσοι από το πόστο τους συμβάλλουν στην πορεία σε ένα άθλημα που δικαιούται, σύμφωνα με τις διεθνείς δοκιμασίες και διακρίσεις, τον τίτλο «εθνικό». Το παρόν έχει κατακτηθεί από την εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών. Το παρελθόν (αρχής γενομένης με το αργυρό μετάλλιο στην ολυμπιακή Αθήνα του 2004) εμπνέει και φρονηματίζει. Και το τρίπτυχο μιας δημιουργικής πορείας ολοκληρώνεται με το ευοίωνο μέλλον.
ΣΤΟΝ τίτλο αυτού του κειμένου έγινε η χρήση της «Ωρας της Ελληνίδας (αθλήτριας)». Τώρα τη σκυτάλη, σε λίγες ημέρες, παραλαμβάνει ο στίβος, όπου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου μια τετράδα Ελληνίδων είναι σε θέση να δώσει πολλά (Στεφανίδη, Παπαχρήστου, Μπελιμπασάκη, Κυριακοπούλου). Ηδη άρχισε στο Ααρχους της Δανίας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας και ακολουθεί το πρωτάθλημα κολύμβησης της Γλασκώβης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ