Η πληροφορία για τη μεταγωγή του ισοβίτη κατά συρροήν δολοφόνου της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα (φωτογραφία) στις αγροτικές φυλακές Βόλου ήρθε από διοικητική πηγή στον Κορυδαλλό στον Κυριάκο Μητσοτάκη το πρωί της Παρασκευής, λίγο προτού ο Κουφοντίνας επιβιβαστεί, με άκρα μυστικότητα, στην κλούβα για τον Βόλο. Ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν οργισμένος και για τον λόγο ότι η μεταγωγή γινόταν στα μουλωχτά και την ώρα που η Ελλάδα, όπως έλεγε, θρηνεί και οι πολίτες επιρρίπτουν προσωπικές ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα. Οταν βεβαιώθηκε πως ο Κουφοντίνας ταξίδευε για τις φυλακές Κασσαβέτειας, έδωσε εντολή στη Μαρία Σπυράκη να βγει στα ραδιόφωνα και να το καταγγείλει. Την ίδια ώρα, μέσω Διαδικτύου απηύθυνε ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό. Η Αλεξία Μπακογιάννη θεωρεί την εξέλιξη αυτή με τον Κουφοντίνα ως συναλλαγή (και εκβιασμό). Οτι δηλαδή ορισμένοι στην κυβέρνηση συναλλάσσονται μαζί του.
Φαρμακοχέρης μελισσοκόμος



Η ΝΔ επιρρίπτει, όπως μου είπαν, την ευθύνη στον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή για τη μεταγωγή αυτή, και αυτός είναι που έδωσε τη συγκατάθεσή του, ανεξάρτητα από την απόφαση που μπορεί να πήρε το δικαστικό συμβούλιο των φυλακών. Μάλιστα, αναφέρουν ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος μεταφοράς του, παρά μόνον να υπάρξει ευνοϊκή μεταχείρισή του. Σημειώνουν ότι οι αγροτικές φυλακές είναι ανοιχτά καταστήματα (συνεπώς δεν τίθεται θέμα ασφάλειάς του) και οι κρατούμενοι συμμετέχουν σε αγροτικές εργασίες, ενώ ο χρόνος μετρά διπλά. Ο Κουφοντίνας θέλησε να ασχοληθεί με την παραγωγή μελιού, όπως ειπώθηκε. Κατά τη ΝΔ όμως ο χρόνος, που μετρά διπλά στις αγροτικές φυλακές, μπορεί να διευκολύνει στο μέλλον τη γρηγορότερη αποφυλάκιση του «φαρμακοχέρη» εκτελεστή της 17Ν.
Η περιζήτητη θέση στο Αγιον Ορος



Το όνομα του Κωστή Δήμτσα, πρώην δημοσιογράφου, CEO του φιλανθρωπικού οργανισμού της «Αποστολής» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ακουγόταν εδώ και χρόνια για τη θέση του πολιτικού διοικητή του Αγίου Ορους. Στην πραγματικότητα ακούστηκε για πρώτη φορά όταν ο Αλέξης Τσίπρας τον καιρό που ήταν αντιπολίτευση επιχειρούσε να προσεγγίσει τον Αρχιεπίσκοπο και τη θρησκεία, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να επισκεφθεί και το Αγιον Ορος και να ζητήσει να παραμείνει μόνος του επί δέκα λεπτά μαζί με την Πλατυτέρα των Ουρανών. Αγνωστο γιατί, σε κανέναν ακόμα δεν αποκάλυψε τι έκανε αυτά τα δέκα λεπτά, αν δηλαδή προσευχήθηκε και αν ναι, σε τι;
Και ο Καμμένος ενδιαφέρθηκε
Εν συνεχεία κέρδισε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Ο κ. Δήμτσας δεν γινόταν όμως διοικητής του Αγίου Ορους. Για την ακρίβεια, «το όνομά του πήγαινε και ερχόταν χωρίς αποτέλεσμα», όπως ακριβώς μου το μετέφεραν. Συνέβησαν όμως και τούτα: Με την ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Τσίπρα, έπεσαν πολλά ονόματα στο τραπέζι του υπουργού Εξωτερικών που ήθελαν να γίνουν πολιτικοί διοικητές του Αγίου Ορους, στη θέση του Αρίστου Κασμίρογλου που συμπλήρωσε 22 χρόνια στην Ιερά Κοινότητα, από τα οποία τα 12 ως διοικητής. Ο (συγκυβερνήτης του κ. Τσίπρα) Πάνος Καμμένος, για παράδειγμα, ήθελε να τοποθετήσει κάποιον δικό του αποτυχόντα βουλευτή από τη Βόρεια Ελλάδα, και δεν το πέτυχε. Εμφανίστηκε και η υποψηφιότητα ενός γιατρού, καθηγητή Πανεπιστημίου (συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου), αλλά ούτε αυτή η υποψηφιότητα προχώρησε. Και βεβαίως κάθε φορά εμφανιζόταν και η υποψηφιότητα του κ. Δήμτσα, με επιφυλάξεις πάντοτε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τι έγινε όμως ξαφνικά και άλλαξε διοικητή η Ιερά Κοινότητα;
Ενας άμισθος διοικητής



Χωρίς να γίνει γνωστό εάν έχουν καμφθεί ή όχι οι όποιες αντιρρήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου (που μέχρι πρόσφατα ήταν ορατές για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα), λέγεται ότι η τοποθέτηση του κ. Δήμτσα ήταν προσωπική απόφαση του Πρωθυπουργού μετά την επιτυχημένη θητεία του στην «Αποστολή». Και ήταν, λένε, μια κίνηση για να προσεγγίσει ακόμη περισσότερο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο (με τον οποίο τελευταίως, λόγω κάποιων νομοθετημάτων αλλαγής φύλου, συμφωνία Πρεσπών κ.τ.λ., οι σχέσεις πάγωσαν). Μάλιστα, ο κ. Δήμτσας θα διατηρήσει τη θέση του στην «Αποστολή» και θα είναι παράλληλα και πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους, αμισθί (η μισθοδοσία του διοικητή είναι περίπου 3.000 ευρώ, όση δηλαδή και του γενικού γραμματέα Περιφέρειας). Ετσι, μετά από 22 χρόνια ο Αρίστος Κασμίρογλου, ενώ βρισκόταν στις Καρυές, έλαβε την Πέμπτη ένα τηλεφώνημα από κάποιον υπηρεσιακό του υπουργείου Εξωτερικών που του ζήτησε την παραίτησή του. Δεν του τηλεφώνησε καν ο υπουργός Εξωτερικών, έστω τυπικά, για να τον ευχαριστήσει. Είναι, του είπαν, σε διακοπές. Κάνει τα μπάνια του στην Αλόννησο.
Ενα αχρείαστο μνημόνιο
Την άποψη ότι το τρίτο Μνημόνιο δεν θα ήταν απαραίτητο αν δεν είχε προηγηθεί το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, διατυπώνει ο Πιερ Μοσκοβισί σε άρθρο του στην εφημερίδα «Die Welt» με τίτλο «Μαθήματα από την Ελλάδα». Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο, το δεύτερο πρόγραμμα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2014 αν η ΝΔ και το ΠαΣοΚ είχαν προχωρήσει τη μεταρρύθμιση στις συντάξεις και είχαν εφαρμόσει τη μείωση του ΦΠΑ για τα νησιά. «Αντίθετα, προκηρύχθηκαν εκλογές και οι Ελληνες επέλεξαν τη ριζοσπαστική Αριστερά με ένα εκ διαμέτρου διαφορετικό εκλογικό πρόγραμμα που οδήγησε σε εξάμηνη ένταση με την ΕΕ και τις αγορές».
Τα μπάνια των αρχηγών

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των διακοπών και για τους αρχηγούς των κομμάτων. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται από αυτή την εβδομάδα στα Χανιά μαζί με την οικογένειά του κι αν συμβεί κάτι και απαιτηθεί να έρθει στην Αθήνα, θα πάρει τα αεροπλάνο και σε 40 λεπτά θα είναι στο γραφείο του. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν λέει σε κανέναν αν θα πάει εφέτος διακοπές. Βλέπετε, όλη αυτή εθνική τραγωδία και η πολιτική ευθύνη που έπεσε πάνω του ίσως να του άλλαξαν τα σχέδια. Πάντως τα μπάνια δεν πρόκειται να του λείψουν, αφού έχει ενοικιάσει (από τον εφοπλιστή Μαρτίνο) ένα παραθαλάσιο εξοχικό στο Σούνιο και πηγαινοέρχεται από εκεί στο Μαξίμου. Και στα μπάνια των αρχηγών υπάρχει αντιπαράθεση. Η ΝΔ, για παράδειγμα, επιμένει ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι και το τελευταίο του κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργού. Η Φώφη Γεννηματά αναχωρεί για τη Σκύρο, όπως κάνει κάθε καλοκαίρι.

HeliosPlus