Εάν δεν διαβάζατε «Ριζοσπάστη», ποτέ δεν θα μαθαίνατε ότι μέλη της ΚΝΕ βρέθηκαν από τους πρώτους στο Μάτι και βοηθούσαν τον κόσμο να διαφύγει από τις φονικές φλόγες. Ανάμεσα σε αυτούς που βοήθησαν ήταν και η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία κινδύνευσε. Και τούτο επειδή η Αστυνομία τής έκοψε τον δρόμο στη λεωφόρο Μαραθώνος και την κατηύθυνε στο Μάτι. Ισως πάλι να μη γνωρίζατε ότι στις 10 Μαΐου, με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, υπήρξε εκδήλωση του ΚΚΕ στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» με εισηγητή τον Δ. Κουτσούμπα (φωτογραφία) και με θέμα την Πυρασφάλεια και τη Δασοπροστασία. Εάν κάποιος από την κυβέρνηση ή την Πολιτική Προστασία διάβαζε αυτές τις προτάσεις (έχουν εκδοθεί και σε βιβλιαράκι) ίσως να μη φθάναμε σε τόσο τραγικές στιγμές…
***
Ο κ. Κουτσούμπας ζήτησε την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος ώστε να χαράξει μια καθαρά κοινωνικού προσανατολισμού πολιτική υπηρεσία. Η πρόληψη, είπε, να προϋποθέτει ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός θα λαμβάνει υπόψη κριτήριο της ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας του λαού. Προϋποθέτει υποδομές, επαρκές και εκπαιδευμένο προσωπικό και πολλά άλλα που δεν υπάρχουν ή που δεν λειτούργησαν στις πρόσφατες πυρκαγιές. Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι λεγόμενες ΜΚΟ και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ τονίζει ότι η δασοπροστασία αποτελεί βασικό αντικείμενο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων που αποτελούν ενιαίο και αδιάσπαστο χώρο.

***

Ο κ. Κουτσούμπας κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι επιχειρεί να μετατοπίσει τις ευθύνες των καταστροφικών πυρκαγιών στις προηγούμενες κυβερνήσεις και στην κλιματική αλλαγή. Αλλά δεν λέει τι μέτρα πήρε η ίδια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που κληρονόμησε και να προσαρμόσει τον μηχανισμό πυροπροστασίας στα δεδομένα που επικαλείται ως δικαιολογία.
Silver alert για… υπουργό
Πολλοί είναι οι «εξαφανισμένοι» υπουργοί τις τελευταίες ημέρες, όμως ένας μάλλον κερδίζει το βραβείο. Από ό,τι με πληροφορούν στη Βουλή, αναζητούν τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος από την υπερέκθεση λόγω του Μακεδονικού έχει χαθεί κι αυτός στους καπνούς από το Μάτι. Και απ’ ό,τι λένε οι άσπονδοι φίλοι του στον ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον η εξαφάνισή του σχετίζεται με το ότι τόσο ο Νίκος Τόσκας όσο και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης είναι μέλη της κίνησης «Πράττω», της οποίας είναι πρόεδρος.
Τηλεοπτικό σόου για τα αυθαίρετα
Τρεις υπουργοί, περισσότερο από μιάμιση ώρα, με δεκάδες δημοσιογράφους και την ΕΡΤ επιστρατευμένη να μεταδίδει όλη τη συνέντευξη Τύπου. Οχι, δεν αποφάσισαν τα μέλη της κυβέρνησης να αναφερθούν στις ευθύνες για τις φονικές πυρκαγιές. Σταθάκης, Σκουρλέτης και Φάμελλος έστησαν σόου με τα αυθαίρετα και με το πώς θα κατεδαφίσουν περισσότερα από 3.000. Δέκα ημέρες τώρα δεν μίλησαν ποτέ τόση ώρα για το έγκλημα στο Μάτι και ξαφνικά θυμήθηκαν ένα πρόβλημα 50 και πλέον ετών. Θα ήταν… αυθαίρετο να πούμε ότι η αλλαγή ατζέντας είναι πρωταρχικό μέλημα του Μαξίμου;
Χαίρονται με τις κατεδαφίσεις;
Ρώτησα πάντως έναν σκληροπυρηνικό Συριζαίο εάν όντως σκοπεύει η κυβέρνηση να κατεδαφίσει 3.000 και πλέον αυθαίρετα (οι ιδιοκτήτες των οποίων πλήρωναν ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ και τέλη νομιμοποίησης). Η απάντηση που μου έδωσε ήταν κοφτή: «Βεβαίως, και με πολύ γρήγορες διαδικασίες». Και δεν υπολογίζετε το πολιτικό κόστος; ξαναρώτησα. Και ιδού τι απάντησε: «Ποιο κόστος, όλοι αυτοί που έχουν αυθαίρετα δεν είναι ψηφοφόροι μας. Οι πραγματικοί ψηφοφόροι μας θα χαρούν με την κατεδάφιση».
Ποιος θα διαχειρίζεται τον λογαριασμό για τους πυροπλήκτους



Οι προσφορές σε χρήμα για την ανακούφιση των πυροπλήκτων της Ανατολικής Αττικής είναι καθημερινές. Τόσο η πολιτεία όσο και ξένα κράτη, καθώς και ιδρύματα, εταιρείες, ο Ολυμπιακός και πολίτες προσέφεραν χρήματα. Ποιος όμως θα τα διαχειρίζεται; Οργανο διαχείρισης του λογαριασμού θα είναι τριμελής επιτροπή με τη συμμετοχή του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Τη διαχείριση του λογαριασμού θα ελέγχουν ετησίως ορκωτοί λογιστές που τοποθετούνται από τον υπουργό Οικονομικών, το πόρισμα των οποίων κατατίθεται ακολούθως στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον έλεγχο της σύννομης εκτέλεσης του ειδικού λογαριασμού. Μαθαίνω ότι στόχος της κυβέρνησης είναι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Ατακτη φυγή
Επί δύο ώρες κατέθετε η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Ιωάννα Τσούπρα στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, στην οποία έχει ανατεθεί η προκαταρκτική εξέταση για την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Τσούπρα (η οποία αναπλήρωνε τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου) στην κατάθεσή της, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι άλλο είναι η εκκένωση τύπου «άτακτη φυγή» και άλλο είναι η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών. Αυτό το τελευταίο δεν έγινε ποτέ. Και ο νοών νοείτω…
Η Βίσση και ο άνθρωπος που διοικεί τη χώρα
«Δεν φταίει και ο άνθρωπος που διοικεί αυτή τη χώρα;» διερωτήθηκε η Αννα Βίσση δέκα ημέρες μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι. Μετά τη συναυλία που έδωσε στη Λευκωσία μαζί με τον Αντώνη Ρέμο για τους πυροπλήκτους μίλησε για πρώτη φορά για το σπίτι της αδελφής της Νίκης και της μητέρας της που καταστράφηκαν ολοσχερώς αλλά και για το ποιοι έχουν την ευθύνη για τους ανθρώπους που τόσο άδικα και τραγικά έχασαν τη ζωή τους.

HeliosPlus