Αποδίδεται στον Μακ Μίλαν, τον Βρετανό συντηρητικό πολιτικό που διετέλεσε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας μεταξύ 1957 και 1963.

Ρωτήθηκε κάποτε από έναν δημοσιογράφο, τι φοβάστε περισσότερο κύριε πρωθυπουργέ και εκείνος απάντησε με την ιστορική φράση: «Τα γεγονότα αγαπητέ μου, τα γεγονότα».

Τα γεγονότα λοιπόν, αυτά ορίζουν τις εξελίξεις, ιδιαίτερα εκείνες της πολιτικής.

Και τα γεγονότα είναι συνήθως καταλυτικά και αποκαλυπτικά μαζί.

Στην περίπτωσή μας τα τόσο θλιβερά γεγονότα της 23ης Ιουλίου και ιδιαιτέρως οι χειρισμοί που ακολούθησαν, διέλυσαν στην κυριολεξία τον όποιο μύθο φιλοτεχνούσε συστηματικά επί τρεισήμισι χρόνια η κυβέρνηση του κ.Τσίπρα.

Στην αρχή οι πολίτες αιφνιδιάστηκαν, είδαν προς στιγμή τον ίδιο τους τον εαυτό, αναλογίστηκαν όντως τις πιθανές δικές τους ευθύνες, τις αυθαιρεσίες, τις παρανομίες, τα λίγα μέτρα γης που πιθανώς καταπάτησαν για να μεγαλώσουν την αυλή τους, όλα εκείνα τα προβληματικά που πολλές φορές μας συνοδεύουν.

Ωστόσο, όταν αποκαλύφθηκε το μέγεθος της καταστροφής, ανεδείχθησαν οι ανεπάρκειες και οι αδυναμίες του κυβερνητικού σχήματος και φανερώθηκαν οι «χειρισμοί» των υπευθύνων που μόνο σκοπό είχαν την άμβλυνση των εντυπώσεων, οι πολίτες αντέδρασαν με οργή μέσα στο θρήνο τους.

Δεν ήθελαν να ακούσουν το παραμικρό από τους κυβερνώντες, παρά μόνο να τους δουν να σκύβουν ταπεινά το κεφάλι και να απλώνουν χέρι συμπόνιας και φροντίδας στους πληγέντες.

Αυτή την ώρα, εκεί έξω, επικρατούν αισθήματα καταδίκης και απόρριψης για την κυβέρνηση.

Τα προηγούμενα τρεισήμισι χρόνια το παρόν κυβερνητικό σχήμα έκρυβε την προβληματικότητά του, κάλυπτε τις ανεπάρκειές του επιδιδόμενο σε ύβρεις, συκοφαντίες και επιθέσεις κατά πάντων.

Είχε απέναντί του ένα φθαρμένο και αναξιόπιστο σύστημα και έπαιζε με τις διαχρονικές ευθύνες του.

Μέχρι που αυτοαποκαλύφθηκε στο Μάτι, δείχνοντας ότι διατηρεί τις ίδιες και ακόμη περισσότερες αδυναμίες από εκείνες των προκατόχων του.

Έφθασε η παρούσα κυβέρνηση στο λεγόμενο «σημείο θραύσης» όπου όλα θρυμματίζονται.

Ακόμη και εκείνη η δήθεν επικοινωνιακή δεινότητα του κ.Τσίπρα, διελύθη εν μια νυκτί, απεδείχθη μύθος κατασκευασμένος.

Τώρα δεν υπάρχει οδός διαφυγής. Το κλίμα καταδίκης και απόρριψης είναι πλέον καθολικό και διαπερνά σύμπασα την κοινωνία.

Τα γεγονότα λοιπόν, αυτά τα τόσο θλιβερά και αμείλικτα γεγονότα , έδρασαν σαν καταλύτης. Δεν υπερπηδώνται ότι κι αν σκαρφιστούν οι, μέχρι χθες, δήθεν γίγαντες της πολιτικής. Θα τους καταδιώκουν , δεν θα τους αφήνουν να κάνουν βήμα..

ΤΟ ΒΗΜΑ