Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) μία ολόκληρη εβδομάδα μετά την έναρξη της φονικής πυρκαγιάς αλλά και μετά τις σοβαρότατες καταγγελίες για την κυβέρνηση με τις οποίες επιβεβαιώνεται ότι γνώριζαν πως υπήρχαν νεκροί όταν έγινε η σύσκεψη του Συντονιστικού το βράδυ της Δευτέρας πήρε την («τολμηρή» κατά πολλούς) απόφαση να βρεθεί… μυστικά στις πληγείσες περιοχές.
***
Ηταν μια επίσκεψη που διοργανώθηκε και εκτελέστηκε αποκλειστικά από τον κ. Τσίπρα (και από τους λεγόμενους επικοινωνιολόγους του) υπό άκρα μυστικότητα προκειμένου να μην κινητοποιηθούν όσοι κάτοικοι έχουν παραμείνει στην περιοχή προσπαθώντας να σώσουν ό,τι απέμεινε από τα σπίτια τους. Και κυρίως διοργανώθηκε με αυτόν τον μυστικό τρόπο (που δεν ταιριάζει σε Πρωθυπουργό, και μάλιστα αριστερό) ώστε να μην επαναληφθούν οι σκηνές με τη λαϊκή οργή του κόσμου που δέχθηκε ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος. Πήρε λοιπόν μαζί του ένα τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ, χωρίς όμως να συνοδεύεται από δημοσιογράφο, και πήγε πολύ πρωί στις καμένες περιοχές, την ώρα που δεν κυκλοφορούσε ο κόσμος. Είναι, αυτό της ΕΡΤ, το μοναδικό τηλεοπτικό συνεργείο που εμπιστεύεται ο κ. Τσίπρας (με τη βοήθεια του οποίου μαγνητοσκοπεί τα διαγγέλματά του και τα περίφημα βιντεάκια του Πρωθυπουργού με τον γενικό τίτλο «ήταν δίκαιο, έγινε πράξη» στα οποία δίνει εικόνα η Ζωή Χαλιδιά). Πάμε όμως πίσω στην «κλεφτή» επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Μάτι.
***
Εχοντας στο πλευρό του τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ρωτούσε να μάθει από τους συντονιστές που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή λεπτομέρειες σχετικά με τα σημεία διαφυγής που υπήρχαν προς τη θάλασσα ενώ ζήτησε να παραμείνει υψηλό το φρόνημα όσων παραμένουν στο σημείο για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών.
Μόνο λίγα λεπτά άντεξε στο Μάτι
Πόση ώρα όμως έμεινε (έστω και μυστικά) στον τόπο της τραγωδίας; Ο ίδιος λέει ότι έμεινε μία ώρα. Οι αστυνομικοί που ρωτήθηκαν είπαν ότι έμεινε μόνο για λίγα λεπτά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αστυνομικό που μίλησε στο in.gr, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε για ελάχιστα λεπτά τις πληγείσες περιοχές στην Ανατολική Αττική χωρίς να γίνει αντιληπτός από τους κατοίκους και αποχώρησε.
Η «πολίτης» γραμματέας με το… iPhone
Είπε ότι συνομίλησε στο Μάτι με… πολίτες. Ανήρτησε μάλιστα και φωτογραφίες. Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι τρεις «πολίτες» που φαίνονται στη φωτογραφία πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα και τους δύο διασώστες;
***
Η ξανθιά κυρία πίσω από τον μελαχρινό νεαρό είναι η διευθύντρια του Γραφείου του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου. Λέγεται Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Η μελαχρινή κυρία με τα μαύρα γυαλιά ηλίου που κρατάει ένα iPhone στο χέρι είναι η διευθύντρια του Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα. Λέγεται Γιάννα Πεπέ. Και ο μελαχρινός κύριος που τις συνοδεύει είναι ένας από τους άνδρες ασφαλείας του πρωθυπουργού. Αυτούς τους πολίτες εννοεί ότι συνομίλησε με ασφάλεια μαζί τους; Επειδή δεν βρέθηκε άλλος να μας πει τι ακριβώς έγινε.
Και ο… ιδιαίτερος του Παπαθανασίου
Α, να μην το ξεχάσω, ήταν και ένας άλλος πολίτης που βρέθηκε τυχαία εκεί πρωινιάτικα. Ηταν ο Κώστας Κουτρουμπής που ήταν διευθυντής στο γραφείο του πρώην γαλάζιου υπουργού Γιάννη Παπαθανασίου και είπε στον Πρωθυπουργό να προσέχει το Μάτι. Είχε, βλέπετε, σπίτι στην ευρύτερη περιοχή.
Οργή για την… «κλεφτή» επίσκεψη
Η μυστική επίσκεψη Τσίπρα στο Μάτι προκάλεσε, όπως ήταν επόμενο, οργή (μόνον οργή; Και κατακραυγή) στα social media, με τους χρήστες του Twitter να σχολιάζουν με δηκτικό τρόπο την απόφαση του Πρωθυπουργού να πάει στην περιοχή σαν… κλέφτης, όπως ειπώθηκε, σε μια απόλυτα περιφρουρημένη επίσκεψη. Αλλο ένα από τα πολλά επικοινωνιακά λάθη που κάνει τελευταίως ο κ. Τσίπρας.
Ενας αποσταθεροποιημένος Πρωθυπουργός
Χρειάστηκε να γίνουν πολλά μαζεμένα επικοινωνιακά λάθη και λάθη διαχείρισης της τραγωδίας για να ξεθωριάσει πλέον σοβαρά η εικόνα της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα. Το ένα λάθος πάνω στο άλλο, ακόμα και για το εάν γνώριζε ο Πρωθυπουργός την ύπαρξη νεκρών το βράδυ της Δευτέρας σε αυτή τη σύσκεψη-φιάσκο στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής.
Οταν διορθώνεις λάθος με λάθος
Ακόμα και τώρα προσπαθούν να διορθώσουν τα λάθη με άλλα λάθη, όπως για παράδειγμα η δήλωση των Σκουρλέτη και Σπίρτζη ότι ο Πρωθυπουργός δήθεν έμαθε για τους νεκρούς μόλις έσβησαν τα τηλεοπτικά φώτα από τη σύσκεψη. Τελικά όμως αποδεικνύεται ότι οι πάντες γνώριζαν πως υπήρχαν νεκροί στο Μάτι πριν από το σόου Τσίπρα το βράδυ της «μαύρης Δευτέρας». Αλλά μπροστά στις κάμερες δεν είπαν το παραμικρό.
Αντίπαλός του πλέον η… κοινωνία



Οσοι γνωρίζουν τον Πρωθυπουργό λένε ότι ίσως ποτέ άλλοτε δεν είναι τόσο πιεσμένος και στριμωγμένος όσο τώρα. Χάθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη, αναφέρουν, εκείνη η οίηση που τον συνόδευε τα τελευταία τριάμισι χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας, τότε που έλεγε πως δεν έχει πολιτικό αντίπαλο. Πράγματι, όπως επισημαίνουν, ο αντίπαλός του πλέον δεν είναι η ΝΔ, ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ή η Μαρέβα, ο Αδωνις, ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, οι επιχειρηματίες, τα ΜΜΕ κ.τ.λ.) αλλά η ίδια η… κοινωνία. Σε αυτή θα πρέπει να λογοδοτήσει και δεν θα είναι τόσο εύκολο.
***
Κανένα άλλοθι

Ξέρετε γιατί εμφανίζει την εικόνα του αποσταθεροποιημένου; Επειδή δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία ότι διαθέτει το άλλοθι της απουσίας εμπειρίας ή της ελλιπούς γνώσης. Δεν μπορεί πλέον, επισημαίνουν ακόμα και οι συνεργάτες του, να χρησιμοποιεί τη φράση «είχα αυταπάτες». Και τούτο επειδή κυβερνά 3,5 χρόνια. Αρα εάν ήθελε να κατεδαφίσει αυθαίρετα θα κατεδάφιζε (και όχι να εισπράττει απ΄αυτά τον ΕΝΦΙΑ), εάν ήθελε να εφαρμόσει τα σχέδια εκκένωσης περιοχών θα το έκανε. Εάν ήθελε να καρατομήσει και να αποδώσει ευθύνες θα το έπραττε. Και όμως δεν έκανε τίποτα, παρά μόνον δηλώσεις κενού περιεχομένου, όπως ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη. Ωσάν η ανάληψη της «πολιτικής ευθύνης» να φέρνει πίσω τους 91 νεκρούς και τους αγνοούμενους.

***


Και η πρώτη μήνυση

Η πρώτη μηνυτήρια αναφορά πολίτη για τη φονική φωτιά της περασμένης Δευτέρας στην Ανατολική Αττική κατατέθηκε σήμερα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Αντώνη Λιόγα. Τη μήνυση κατέθεσε ο απόστρατος πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Σταμάτης, ο οποίος ζητεί παράλληλα να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών για να ανατεθεί η υπόθεση σε εφέτη ανακριτή. Θα ακολουθήσουν και άλλες (δεκάδες) μηνύσεις.
***
Στην εισαγγελέα και ο Ψινάκης

Στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, στην οποία έχει ανατεθεί, με παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίου, η προκαταρκτική εξέταση για τα αίτια των πυρκαγιών στην ανατολική Αττική έχει κληθεί να καταθέσει αύριο και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης. Εδώ να σημειώσω ότι η δημαρχία του Ηλία Ψινάκη διαλύεται μετά την παραίτηση των δύο αντιδημάρχων και την ανεξαρτητοποίηση ενός ακόμα μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου.
***
Το δράμα της ανεργίας των αρχαιολόγων και ο ΣΥΡΙΖΑ

Κραυγή αγωνίας από 220 πρώην εργαζόμενους στο υπουργείο πολιτισμού-εφορία αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας –Λευκάδας, που ζουν με το δράμα της ανεργίας εδώ και 27 μήνες , από τον Απρίλιο του 2016. Πρόκειται για εργατοτεχνίτες, ειδικευμένους εργάτες ανασκαφών, συντηρητές και αρχαιολόγους που περιμένουν μάταια να συνεχιστεί το ανασκαφικό έργο στην, πλούσια σε αρχαιότητες περιοχή τους.

***

Οι άνεργοι όπως μαθαίνω , καταγγέλλουν συγκεκριμένη έφορο αρχαιοτήτων για αδιαφορία, κακή συμπεριφορά και για λίγες αλλά επιλεκτικές προσλήψεις σε ανασκαφικά έργα στην περιοχή, ενώ έχει καταγγελθεί και στην επιθεώρηση εργασίας Αγρινίου για απρεπή συμπεριφορά . Ενήμεροι για την κατάσταση που επικρατεί είναι και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας και το υπουργείο πολιτισμού, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι ζητούν το αυτονόητο. Εργασία. Και καλούν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να σκύψουν στο σοβαρό αυτό πρόβλημα και να εγκρίνουν πόρους για ανασκαφικά έργα, τα σχέδια των οποίων ήδη υπάρχουν, προκειμένου να ξεφύγουν από την δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

HeliosPlus