Ακούγοντας την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ανέλαβε ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία της Ανατολικής Αττικής, διερωτήθηκα δύο πράγματα: ποιον σκοπό είχε η συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το προηγούμενο βράδυ οι Νίκος Τόσκας και Δημήτρης Τζανακόπουλος και γιατί ανέλαβε την πολιτική ευθύνη. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…
nnn
Στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας, εμφανώς στριμωγμένος και πιεσμένος από τα γεγονότα, επιχείρησε να ακυρώσει τη θλιβερή και άκρως υβριστική τηλεοπτική παράσταση των δύο υπουργών του. Αντιθέτως (και εδώ ήταν η απορία πολλών) στήριξε τους αρχηγούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, που προσπάθησαν να μεταθέσουν τις ευθύνες στους πολίτες και να δηλώσουν υπερήφανοι για όσα έπραξαν.
nnn
Ηταν η δεύτερη φορά που πρωθυπουργός αναλαμβάνει πολιτική ευθύνη (η πρώτη ήταν με τον Κώστα Καραμανλή στην υπόθεση του Βατοπαιδίου) και η πρώτη πρωθυπουργική επισήμανση ότι «δεν είμαστε εδώ για να διαιωνίζουμε την όποια εξουσία μάς έδωσε ο ελληνικός λαός, διαιωνίζοντας τα λάθη». Και τι νομίζετε ότι συνήθως ακολουθεί όταν ένας πρωθυπουργός αναλαμβάνει πολιτική ευθύνη; Εάν ενθυμείσθε, ο κ. Καραμανλής προκήρυξε εκλογές (αφού έκανε και έναν… γρήγορο ανασχηματισμό).
nnn
Σημειώνω επίσης το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ακολουθεί πιστά το παράδειγμα του Κώστα Καραμανλή που ουδέποτε έπαιρνε αποφάσεις εν θερμώ. Ετσι αποφάσισε να μην αντικαταστήσει τώρα τους εμπλεκομένους με την πυρόσβεση υπουργούς («οι αποκεφαλισμοί εν ώρα μάχης δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας» όπως είπε), καλώντας τους παράλληλα να αναλάβουν και αυτοί τις πολιτικές ευθύνες. Αλλά τι είδους πολιτική ευθύνη ζητεί από τους υπουργούς του να αναλάβουν, χωρίς να υπάρξουν παραιτήσεις; επισημαίνει η αντιπολίτευση.

Πώς γλίτωσε η Αλέκα

Η Αλέκα Παπαρήγα ήταν η μοναδική πολιτικός που κινδύνευσε πραγματικά από την πυρκαγιά στο Μάτι επειδή υπάκουσε στις οδηγίες τής… Αστυνομίας. Αλλά ας αφήσω τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα να περιγράψει πώς η κυρία Παπαρήγα γλίτωσε κυριολεκτικά στο παρά πέντε από τη φωτιά:
nnn
«Εφυγε από τον Περισσό με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του κόμματος για να πάει στο σπίτι της στη Νέα Μάκρη. Εβλεπε τους καπνούς να πνίγουν την ατμόσφαιρα και κάποια στιγμή στη λεωφόρο Μαραθώνος οι αστυνομικοί τής έκοψαν τον δρόμο και την προέτρεψαν να ακολουθήσει μια άλλη οδό περνώντας μέσα από το Μάτι. Η κυρία Παπαρήγα πειθάρχησε στις εντολές των αστυνομικών. Με το που φθάνει στο Μάτι, νιώθει το θερμικό κύμα και τις φλόγες να έρχονται κατά πάνω της. Ευτυχώς την αναγνώρισαν δύο μέλη της ΚΝΕ που έτυχε να βρίσκονται εκεί και βοηθούσαν εθελοντικά τον κόσμο. Της υπέδειξαν ένα δρομάκι ώστε να βγει με ασφάλεια από το Μάτι, την ώρα που οι φλόγες την πλησίαζαν απειλητικά». Αυτά μου περιέγραψε για την Αλέκα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, αυτά σας μετέφερα. Μου είπε όμως και κάτι άλλο…
nnn
Οτι η Αλέκα Παπαρήγα, συντετριμμένη με τα όσα είδε και αισθάνθηκε στο Μάτι, επέστρεψε σχεδόν αξημέρωτα από τη Νέα Μάκρη στον τόπο της καταστροφής. Αγρυπνη, δακρυσμένη, πνιγμένη στους καπνούς, άρχισε να συμπαραστέκεται στους κατοίκους που έχασαν το βιος τους, να τους δίνει κουράγιο, να προσπαθεί με όση δύναμη είχε να τους βοηθήσει. Λίγοι μέσα στον πόνο τους την αναγνώρισαν και της έσφιξαν το χέρι.

Ο Στάλιν θα τους καθάριζε

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ήταν –και το έδειχνε –οργισμένος με δύο πολιτικούς για διαφορετικούς λόγους: Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πλέον έγινε… καθεστώς, και βεβαίως με τον Πάνο Καμμένο. Οταν τον ρώτησα γιατί χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα «καθεστώς», τη στιγμή που μόλις το Σάββατο έγινε 44 ετών, περιέγραψε μια σκηνή από μια πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό: «Μη νομίζεις πως είσαι νεότερος από μένα. Εσύ είσαι 11 και κάτι χρόνια στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, εγώ μόλις 5,5 στην ηγεσία του ΚΚΕ. Πάλιωσες, έγινες καθεστώς» του είπε. Δεν ξέρω τι απάντησε ο κ. Τσίπρας, πάντως ο κ. Κουτσούμπας αναφέρει συχνά αυτό το περιστατικό στους συνομιλητές του.
nnn
Ο γενικός γραμματέα του ΚΚΕ είδε το βίντεο του Πάνου Καμμένου με τους πυρόπληκτους κατοίκους στο Μάτι και, όπως λέει, εξοργίστηκε: «Δεν είναι δυνατόν να συναντάς τα θύματα της τραγωδίας, τους συγγενείς των νεκρών, και να τους κουνάς το δάχτυλο και να τους λες ότι «μόνον εσύ και ο Πορτοσάλτε λέτε κάτι τέτοιο»» και συμπλήρωσε με κάτι άσχετο (ή μήπως όχι); «Αν έλεγαν τέτοια πράγματα στον Στάλιν, θα τους είχε καθαρίσει όλους με συνοπτικές διαδικασίες».

Οι φιέστες ακυρώνονται

Δεν ήταν μόνον οι φονικές πυρκαγιές που ακύρωσαν τον σχεδιασμό του Μαξίμου για την οργάνωση μιας «φιέστας» στις 21 Αυγούστου για την έξοδο από το Μνημόνιο, αλλά και η απροθυμία… καλλιτεχνών. Και εξηγούμαι:
nnn
Εάν ενθυμείσθε καλά, η ακύρωση της φιέστας της Πνύκας ανακοινώθηκε προτού ξεσπάσουν οι φωτιές. Οι του Μαξίμου όμως, όπως έμαθα, ήθελαν πολύ αυτή τη φιέστα, με προσκεκλημένους τους Μακρόν και Γιούνκερ. Βλέπετε, πόνταραν πολλά στα επικοινωνιακά οφέλη που θα αποκόμιζε η κυβέρνηση από τον εορτασμό της «καθαρής εξόδου». Τι είχε όμως συμβεί και ακύρωσαν τη φιέστα στην Πνύκα; Λίγες ημέρες πριν από την τραγωδία στο Μάτι συνεργάτες του Πρωθυπουργού είχαν λάβει αρνητικές απαντήσεις στο κάλεσμα που απηύθυναν για συμμετοχή καλλιτεχνών σε γιορτή στην Πνύκα. Οπως μου εκμυστηρεύτηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, προσέγγισαν ακόμη και τον δημοφιλή συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, ο οποίος τους ξέκοψε χωρίς δεύτερη κουβέντα: «Δεν συμμετέχω εγώ σε τέτοια πανηγύρια» τους είπε. Πλέον όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συμβιβαστεί με μια σεμνή τελετή στο Καστελόριζο, εκτός κι αν την αναβάλει και αυτήν.
Οι γραμμιτζήδες της Ευρωβουλής

Περισσεύουν η υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα αυτές τις ημέρες. Κι αν κάτι συζητείται στα πολιτικά πηγαδάκια είναι ότι η υποκριτική στάση της πολιτείας είναι διαχρονική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση της έκθεσης Γκαρντίνι, ο οποίος μαζί με τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη ζήτησαν την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, τη γνωστή rescEU. H έκθεση υπερψηφίστηκε από 431 ευρωβουλευτές, όμως οι κύριοι Παπαδημούλης και Κούλογλου απείχαν από τη διαδικασία ακολουθώντας τη γραμμή της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Δικαίωμά τους, αλλά μόλις την Τετάρτη ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε από την Κομισιόν να επιταχυνθεί η εφαρμογή της rescEU την οποία όμως ο ίδιος δεν ψήφισε. Τι δεν καταλαβαίνετε;
Η Χέδερ και ο Στουρνάρας

Νέο επεισόδιο είχαμε στην κόντρα της κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη. Ο Γιάννης Στουρνάρας μετά την αποχώρηση του καθηγητή Ηλία Πλασκοβίτη από το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος αναζήτησε μία πιο… ανεξάρτητη λύση αλλά έπεσε πάνω στο σύστημα ΣΥΡΙΖΑ το οποίο επέλεξε τον Δημήτρη Σιδέρη. Ποιος είναι ο κ. Σιδέρης; Υφιστάμενος της Χέδερ Γκίμπσον-Τσακαλώτου, διευθύντριας στο Τμήμα Ερευνών της ΤτΕ.

nnn
Παρότι ο κ. Στουρνάρας θεωρεί την κυρία Τσακαλώτου πολύ καλύτερη για τη συγκεκριμένη θέση, εν τούτοις δεν την πρότεινε γιατί όπως μου είπε θεώρησε πως υπάρχει «ασυμβίβαστο» καθώς είναι σύζυγος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
nnn
Ο διοικητής προσπάθησε να πείσει τον καθηγητή Μιχάλη Ψαλιδόπουλο, εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, να δεχθεί τη θέση, αλλά και την υποψηφιότητα αυτή, όπως μου έλεγε, την «έκοψαν» οι… Συριζαίοι.
nnn
Η εξαφανισμένη περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ζητεί «κατόπιν εορτής», μετά δηλαδή τη φονική πυρκαγιά που έχει στοιχίσει 87 ζωές, την κατεδάφιση αυθαιρέτων στα ρέματα των πληγεισών περιοχών. Με επιστολή της προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση του Δήμου Παλλήνης ζητεί να κατεδαφίσουν τις αυθαίρετες κατοικίες, μάνδρες κ.ά. που εμποδίζουν τον καθαρισμό των ρεμάτων στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Για να θολώσει τα νερά προφανώς.

nnn

Ο Νίκος Παππάς, λόγω της εμπλοκής του με τη διαστημική υπηρεσία, έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «υπουργός Διαστήματος». Απ’ ό,τι μου λένε διασκεδάζει με όσους του το επισημαίνουν, όμως στη θλιβερή συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης είπε να το επιβεβαιώσει. Ζήτησε λοιπόν από τον πλωτάρχη Γιώργο Μαντζούρη (φωτογραφία), επικεφαλής του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (που ελέγχει), να ενισχύσει το σενάριο του εμπρησμού. Και αυτός το έκανε σε απευθείας μετάδοση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ