H προσφορά μιας γνωστής ακτοπλοϊκής εταιρείας που διαφημίζεται από τα ραδιόφωνα τελευταίως παρέχει ένα εισιτήριο για Μύκονο με επιστροφή, συνολικής αξίας 41 ευρώ. Ο επιβάτης θα έχει την ευκαιρία να μείνει 6,5 ώρες στο Νησί των Ανέμων μέχρι να επιστρέψει με το ίδιο πλοίο πίσω στην Αθήνα.
Επειδή λογικά ο συμπολίτης μας που θα επιλέξει την προσφορά αυτή δεν θα έχει κάποια μεγάλη οικονομική δυνατότητα, θεωρούμε σκόπιμο να του επισημάνουμε ορισμένες παραμέτρους που ισχύουν στο προβεβλημένο νησί των Κυκλάδων ώστε να κάνει το… κουμάντο του.
Οταν φτάσει με το καλό στο λιμάνι της Μυκόνου, θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο χρόνος αναμονής για ταξί μπορεί να ξεπεράσει και τη μία ώρα. Είναι πολύ λίγα τα αδειοδοτημένα ταξί στη Μύκονο –περίπου 40 –και δεν φτάνουν για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που κατεβαίνει από τα καράβια. Προτεραιότητα για τους επαγγελματίες του νησιού αποτελούν οι πελάτες των ακριβών ξενοδοχείων. Αν είσαι πάντως τυχερός, το κόμιστρο για την πιο κοντινή διαδρομή δεν πέφτει κάτω από 15 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, αν έχεις ελεύθερο χρόνο 6,5 ώρες είναι κρίμα και άδικο να ξοδέψεις τη μία σε αναμονή για ταξί. Μια επιλογή είναι να νοικιάσεις αυτοκίνητο. Για super mini, και όχι κανένα τζιπ ή premium μοντέλο, το κόστος αγγίζει τα 70 ευρώ. Αν εξασφαλίσεις τη μετακίνηση, μετά θα πρέπει να επιλέξεις παραλία για το μπάνιο σου.
Η πιο φθηνή τιμή για σετ ομπρέλας με δύο ξαπλώστρες ανέρχεται στα 20 ευρώ και εντοπίζεται σε δυο-τρεις παραλίες του νησιού. Υπάρχουν βεβαίως και παραλίες με τιμές στο… Διάστημα, αλλά μάλλον δεν ταιριάζουν στο προφίλ του ταξιδευτή μας. Στην παραλία –τη φθηνή –το κόστος ενός παγωμένου καφέ φτάνει τα 6 ευρώ. Η πιο οικονομική επιλογή είναι ο ελληνικός καφές με 3,5 ευρώ. Το νερό του ενός λίτρου αποτιμάται στα 3 ευρώ και ένα τοστ ξεκινά από 6 ευρώ.
Για τους γνώστες του νησιού, οι τιμές αυτές πριν από δύο χρόνια ήταν 40% κάτω και η δικαιολογία των αυξημένων ενοικίων προς τον δήμο για να τις δικαιολογήσουν δεν πείθει.
ΥΓ.: Εφέτος η κατανάλωση στις παραλίες της Μυκόνου είναι μειωμένη καθώς ακόμη και οι εύποροι έλληνες και ξένοι τουρίστες αντιλαμβάνονται την αισχροκέρδεια που επικρατεί και δεν θέλουν να τη συντηρήσουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ