Θεωρητικά μιλώντας, το εφετινό καλοκαίρι, από την αρχή του, έδειχνε εξαιρετικά δύσκολο για τα θερινά σινεμά. Ο καιρός έκανε παράξενα τερτίπια, με δυνατές μπόρες και καταιγίδες μέσα στον Ιούνιο, αλλά και τον Ιούλιο. Νέες ταινίες με προοπτική εισιτηρίων δεν βγήκαν και τόσο πολλές. Και ύστερα ήταν και το Μουντιάλ της Ρωσίας. Φανταστείτε ότι υπάρχουν αρκετοί κινηματογράφοι οι οποίοι στη θέση των ταινιών πρόβαλλαν αγώνες στη μεγάλη οθόνη.
Να όμως που μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο βλέπουμε να «ανασταίνονται» θερινά σινεμά σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας. Μόλις πριν από μερικές ημέρες, την περασμένη Πέμπτη, εγκαινιάστηκε η νέα εποχή για τη «Στέλλα», τον δημοτικό κινηματογράφο της Κυψέλης, ο οποίος άνοιξε και πάλι έπειτα από οκτώ χρόνια σιωπής. Η «Στέλλα», στην οδό Τενέδου 34, άνοιξε για πρώτη φορά ως «Πιγκάλ» το 1969. Χρόνια αργότερα, το 1992, τον κινηματογράφο ανέλαβε ο Δήμος Αθηναίων μετονομάζοντάς τον σε «Στέλλα», προς τιμήν της κλασικής ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη. Τα πράγματα πήγαιναν κάτι παραπάνω από καλά μέχρι την εμφάνιση της οικονομικής κρίση που γονάτισε τη «Στέλλα», με αποτέλεσμα το 2010 να κατεβάσει ρολά. Τώρα ανοίγει ξανά, υπό την ομπρέλα προστασίας μιας κινηματογραφικής εταιρείας διανομής, της Weirdwave. Εκείνη θα τη διαχειρίζεται, προωθώντας τις δικές της ταινίες.
Σε αυτό το τελευταίο καλό θα ήταν να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, γιατί φαίνεται ότι είναι η νέα τάση. Πριν από λίγο καιρό το «Ανεσις» στην Κηφισίας, που για παρόμοιους οικονομικούς λόγους είχε αναστείλει πέρυσι τη λειτουργία του, άνοιξε ξανά. Και σε αυτή την περίπτωση θα βρούμε μια κινηματογραφική εταιρεία από πίσω. Η Feelgood Entertainment ανέλαβε την επιχείρηση διάσωσης επενδύοντας πολλά χρήματα για την ανακαίνιση μιας από τις πιο διάσημες κινηματογραφικές ταράτσες των Αθηνών (ειδικές αναπαυτικές πολυθρόνες, καινούργιο μπαρ κ.ο.κ.). Στόχος της Feelgood είναι η διανομή και εκμετάλλευση των δικών της κινηματογραφικών προϊόντων εκεί. Συνεπώς, με το δικό τους «μαγαζί» οι δύο εταιρείες και γλιτώνουν έξοδα και καρπώνονται όλα τα έσοδα.
Μόλις μία εβδομάδα πριν από τα εγκαίνια του «Ανεσις», ένας άλλος ιστορικός κινηματογράφος που είχε κλείσει άνοιξε ξανά. Η διαφορά είναι ότι η διακοπή λειτουργίας του «Αριάν», στη λεωφόρο Αγγέλου Μεταξά 11, στο κέντρο της Γλυφάδας, ήταν πραγματικά μακροχρόνια. Επί 32 ολόκληρα χρόνια ο χώρος είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο διότι το «Αριάν» σταμάτησε να λειτουργεί το 1986 και κανείς δεν του έδινε πια σημασία. Χάρη στη φιλότιμη προσπάθεια δύο έμπειρων αιθουσαρχών στον χώρο των χειμερινών κινηματογράφων, του Δημήτρη Γάκα και του Κώστα Γιαννόπουλου, που έχουν την ευθύνη του «Αθήναιον» στους Αμπελοκήπους, το «Αριάν» έχει μια δεύτερη ευκαιρία. Καλή προβολή!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ